Undeath Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 (edytowane) A jakie to "istotne, nieprzewidziane okoliczności" wystąpiły? :DJest możliwość korekcji regulaminu zgodnie z pkt. 25. Nie żartuj Tylko trzeba pamiętać, że to zmienia zupełnie ideę konkursu, bo w większości konkursów (i chyba nawet wszystkich polskich jakie pamiętam, poza przypadkiem Dunkela z Podlaskiego i być może Waszym, oczywiście to już zależy ile realnie tych piw wrzucicie do finału) chodzi aby uporządkować (w jakimś tam uproszczeniu oczywiście) piwa od najlepszego do najgorszego (i nagrodzić ileś tam najlepszych), a tu pojawiają się sztywne kryteria, które są niezbędne do potencjalnego nagrodzenia piwa. Nie rozumiem co jest sztywnego w przeprowadzeniu eliminacji dla każdego piwa? Wynik będzie właściwie ten sam tylko jest 2 razy więcej pracy dla sędziów w finale, przez co też rodzą się patologie - ocenianie piwa totalnie wadliwego wywołuj skrajne emocje i rzutuje niestety na ocenę pozostałych piwa. Takie piwo w finale niestety musi zostać opisane w pełni jak piwa, które nie są wadliwe. Moim zdaniem to nie jest są sztywne kryteria - eliminacje służą do wyeliminowania piw wadliwych i niestylowych, organizator nie może przewidzieć ile takich piw będzie ani nie ma wpływu na to ile piw będzie zgłoszonych do konkursu. Im więcej tym wiadomo jest łatwiej wybrać te finałowe, przy małej ilości są problemy jak widać bo może ich tylu nie być. W zależności od poziomu, na który organizator też nie ma wpływu. Kolejna sprawa jak tu się cieszyć że zajęło się miejsce 3 z załóżmy 20 pkt? Zbytnio nie mam czasu żeby teoretyzować teraz Ale rozumiem o co chodzi. Przy np. do 10 piw jeżeli bym miał do dyspozycji w finale osobną komisję jestem w stanie nie robić eliminacji. Niestety nie zawsze jak jest podczas tej edycji bywało w przyszłości - często do ostatniej kategorii sędziowały osoby zebrane z pozostałych trzech. Deficytu sędziowskiego nie jestem w stanie przewidzieć. Będziemy myśleć jeżeli wydarzy się taka sytuacja i postaramy się przeprowadzić to tak by nikt nie czuł się poszkodowany. A dalej porozmawiamy po konkursie, będą wtedy wnioski do wyciągnięcia i możliwości wdrożenia dobrych rozwiązań w przyszłe edycje. Jak widać konkursy ewoluują nawet te wzorowe wycofują się z pewnych założeń, a wdrażają inne, niestety przekonując się o tym co jest dobre na własnej skórze. Edytowane 5 Czerwca 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 To dużo zależy od tego, jak rygorystycznie będziecie podchodzić do "dobre i bez wad", jak z 12 przejdzie 5-7 piw to nic to nie zmieni (zresztą eliminacje spokojnie można by robić od powiedzmy 8-10 piw, a nie 12), jak puścicie 2-3 piwa to już będzie co innego. Kolejna sprawa jak tu się cieszyć że zajęło się miejsce 3 z załóżmy 20 pkt? To jakby np. zając 3 miejsce w maratonie z wynikiem powyżej 3 godzin, pewnie wielu by się cieszyło (np. ja z 3 miejsca bez względu na ilość puntów byłbym się cieszył) Zresztą na 3 miejsce, to nawet przy bardzo słabym poziomie te 26-27 pkt raczej trzeba mieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 Czy zgodnie z zapowiedzią, pojawią się dzisiaj wyniki eliminacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 8 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Kolejność przypadkowa:Mild:1.Szymon Synak2. Leszek Nitschke3. Szymon Pioterek4. Podeszwa Tomasz, Krupa Jakub 5. Jakub Gryko Fruit ale:1. Michał Nalewajka2. Kordek Michał3. Szymon Pioterek4. Błażej Dominiak5. Konrad Oczkowski6. Janusz Mocarski7. Tomasz Maciąg8. Bartosz UrmaniakPils niemiecki:1. Podeszwa Tomasz, Krupa Jakub2. Leszek Jasiński3. Krzywicki Rafał4. Bartosz KozłowskiOld Ale:1. Arkadiusz Wzorek2. Filip Guilherme3. Szymon Synak4. Szymon Pioterek5. Marek BeszczyńskiGratulujemy!!! Jutro finały życzymy powodzenia! Edytowane 9 Czerwca 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darszer Opublikowano 9 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Będą jeszcze jakieś zmiany co do osób, które przeszły eliminacje? Widziałem wcześniejszą wersję więc na pewno jakieś osoby wypadły i pojawiły się nowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2017 Będą jeszcze jakieś zmiany co do osób, które przeszły eliminacje? Widziałem wcześniejszą wersję więc na pewno jakieś osoby wypadły i pojawiły się nowe? Nie będzie, to już ostateczna wersja. Niestety wkradł się błąd odkodowania w mildzie, Pan Dariusz Pięta nie przeszedł do finału, a był to Jakub Krupa i Tomasz Podeszwa. Zauważyłem go dopiero rano przy ponownym zakodowywaniu piw i porównaniu z kartą zgłoszeniową. Przepraszam najmocniej za to, zmęczenie i późna pora dały się we znaki. Jeszcze raz przepraszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 10 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Oto wyniki! Gratulujemy!!! Mild: I. Tomasz Podeszwa i Jakub Krupa 39,33 pkt. II. Szymon Pioterek 27,33 pkt. III. Leszek Nitschke 21 pkt. Pils Niemiecki: I. Bartosz Kozłowski 43 pkt. II. Rafał Krzywicki 36,67 pkt. III. Tomasz Podeszwa i Jakub Krupa 31,67 pkt. Fruit Ale: I. Michał Kordek 37 pkt. II. Janusz Mocarski 36,33 pkt. III. Tomasz Maciąg 30,67pkt Old Ale: I. Arkadiusz Wzorek 37,75 pkt. II. Filip Guilherme 35,75 pkt. III. Szymon Pioterek 33,75 pkt. A Grand Championem zostało piwo w stylu Fruit Ale - Michał Kordek! Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 (edytowane) ... Edytowane 12 Czerwca 2017 przez kordas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal9890 Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Kiedy można się spodziewać punktacji piw, które nie znalazły się w pierwszej trójce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszwzorek Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Gratulacje dla innych piwowarów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Gratuluję pozostałym zwycięzcom! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 11 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2017 Ode mnie również gratulacje dla współfinalistów oraz podziękowania dla organiztorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 (edytowane) Kiedy można się spodziewać punktacji piw, które nie znalazły się w pierwszej trójce? Jak wrócę z pracy to pod wieczór wrzucę, pełną listę finałową z punktacją oraz listę sędziów eliminacyjnych i finałowych. Gratuluję pozostałym zwycięzcom! Ja też wszystkim gratuluje ponownie. Bartek bardzo dobry pils gratulacje! Miałem już kilka pytań z czym było zwycięskie piwo. GCh KPD we Wrocławiu był z dodatkiem zestu skórek cytrusów oraz sokiem z tych cytrusów dodatkowo Michał pokusił się o podkręcenie aromatu chmieleniem na zimno. Całość była świetnie wyważona i zbalansowana, wszystkie aromaty były na podobnym poziomie, a samo piwo było bardzo orzeźwiające i mocno pijalne, a właśnie o to chodziło w tym stylu. Później jak ogarnę pokonkursowe sprawy jak zawsze pokuszę się o komentarz odnośnie poziomu piw. Dziękuje wszystkim osobom, które pomagały w organizacji konkursu, sędziom, sponsorom oraz Zamkowi Leśnicy, głównemu organizatorowi WFDP, a także Wrocławskim Warsztatom Piwowarskim. Nagrody wraz z dyplomami - osobą, które nie odebrały ich na scenie, zostaną wysłane w przyszłym tygodniu. Część nagród do odebrania bezpośrednio w sklepach, które dostaną informacje o zwycięzcach na dniach. Na opracowanie metryczek sędziowie mają 2 tygodnie, część metryczek już do mnie spłynęła więc będę je od jutra wysyłał już powoli. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Przyłączam się do gratulacji dla zwycięzców i dziękuję organizatorom za konkurs, w którym brałem udział. Mam tylko jedną uwagę. Wydaje mi się, że godzina ogłoszenia wyników była trochę niefortunna, bo pokrywała się ze spotkaniem piwowarów domowych. Mam jeszcze pytanie. Metryczki jeszcze oczywiście nie dostałem, ale ponieważ jest to mój pierwszy konkurs to zżera mnie ciekawość. W kategorii Mild, patrząc na punktację to mój wypadł ze dwie ligi niżej niż zwycięzca. Aż taka była różnica poziomów? W pozostałych kategoriach stawka jest bardziej wyrównana. Tak się zastanawiam czy mój Mild zasługiwał na drugie miejsce czy po prostu zajął je, bo trzeba było komuś je przyznać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Przyłączam się do gratulacji dla zwycięzców i dziękuję organizatorom za konkurs, w którym brałem udział. Mam tylko jedną uwagę. Wydaje mi się, że godzina ogłoszenia wyników była trochę niefortunna, bo pokrywała się ze spotkaniem piwowarów domowych. Mam jeszcze pytanie. Metryczki jeszcze oczywiście nie dostałem, ale ponieważ jest to mój pierwszy konkurs to zżera mnie ciekawość. W kategorii Mild, patrząc na punktację to mój wypadł ze dwie ligi niżej niż zwycięzca. Aż taka była różnica poziomów? W pozostałych kategoriach stawka jest bardziej wyrównana. Tak się zastanawiam czy mój Mild zasługiwał na drugie miejsce czy po prostu zajął je, bo trzeba było komuś je przyznać? Technicznie spotkanie piwowarów domowych trwało do 18, a wyniki były o 17.15 co wielokrotnie podkreślałem we wpisach. Część główna spotkania - zamknięta była do 16, co roku było tak, że jak publika wchodziła do 17 większość piwowarów już nie miała piwa. Dzwoniłem też do finalistów aby stawili się pod scenę u Ciebie włączała się cały czas poczta, a na spotkaniu piwowarów domowych niestety nie skojarzyłem browaru z nazwiskiem i nie zaprosiłem Cię pod scenę. Niestety nie znam każdego i nie z każdym na spotkaniu rozmawiałem. Co do godziny niestety konkurs nie jest priorytetem na festiwalu musimy dostosować się do tego jaki czas nam daje organizator. Byliśmy dość poganiani bo po nas wchodzili blogerzy, dzięki którym, pod sceną na wynikach była jakakolwiek publika, a nie 3 finalistów Myślę, że na czas czytania wyników (15 minut) można było odejść na chwilę od stanowiska. Co do poziomu piw, niestety mild i pils były najsłabszymi kategoriami w tym roku. Oprócz tych 4-5 piw co dostały się do finału nie było zbytnio z czego wybierać. Do finału przechodziły też piwa poprawne ale z lekkimi wadami. Zwycięski mild zostawił konkurencje daleko w tyle, jako jedyny był poprawnie zrobiony oraz posiadał zbalansowane odpowiednio cechy głównego bukietu milda. Pomimo też tak niskiego ekstraktu piwo z pierwszego miejsca było bogate w różne smaczki i co łyk dostawało się nowe wrażenia smakowe. Pozostałe dwa piwa były poprawne, ale niestety nie tak złożone jak zwycięzca i chorowały na to co większość mildów - pustość. Sporo niestety mildów, co możemy się tylko domyślać to były po prostu wysłodziny po różnych RIS-ach i porterach, przez co były totalnie przechmielone i jednowymiarowo palone - kawowe. W tej kategorii królowały także infekcje i liczne wady - rozpuszczalnik, diacetyl, aldehyd octowy, oraz co ciekawe w 3 mildach DMS. Komisja eliminacyjna uznała, że pomimo niedociągnięć te piwa zasługują na pełną metryczkę w finale, natomiast komisja finałowa ma za zadanie uszeregować piwa od najlepszego do najgorszego, oceniła te piwa w taki sposób, a 28 pkt to i tak myślę, że niezły wynik i nie ma czym się przejmować. Pozostałe piwa finałowe w Mildzie nie zdobyły nawet 20 pkt. Pamiętaj, że sędziowie zawsze oceniają piwa w ślepo i nie wiedzą co piwowar zrobił w danym piwie i kolejna sprawa, zawsze oceniają zgodnie z stylem, przez lekkie wady albo puste piwo traci się już sporo punktów. Spokojnie możesz być zadowolony z wyniku tak samo jak w Old Ale. MistrzSuspensu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Technicznie spotkanie piwowarów domowych trwało do 18, a wyniki były o 17.15 co wielokrotnie podkreślałem we wpisach. Część główna spotkania - zamknięta była do 16, co roku było tak, że jak publika wchodziła do 17 większość piwowarów już nie miała piwa. Dzwoniłem też do finalistów aby stawili się pod scenę u Ciebie włączała się cały czas poczta, a na spotkaniu piwowarów domowych niestety nie skojarzyłem browaru z nazwiskiem i nie zaprosiłem Cię pod scenę. Niestety nie znam każdego i nie z każdym na spotkaniu rozmawiałem. Co do godziny niestety konkurs nie jest priorytetem na festiwalu musimy dostosować się do tego jaki czas nam daje organizator. Byliśmy dość poganiani bo po nas wchodzili blogerzy, dzięki którym, pod sceną na wynikach była jakakolwiek publika, a nie 3 finalistów Myślę, że na czas czytania wyników (15 minut) można było odejść na chwilę od stanowiska. Spoko, rozumiem, że w programie trzeba było jakoś upchnąć te wszystkie rzeczy, które miały się odbyć na scenie. W zasadzie niepotrzebnie pytałem. Godzina była mi znana, ale póki miałem jeszcze piwa to nie chciałem za bardzo odchodzić od stanowiska. Szwagier który był ze mną gdzieś mi wsiąkł na pół godziny, nie miał kto polewać i zacząłem się bać, że leży gdzieś pod stołem Co do kontaktu telefonicznego to najwyraźniej musiałem podać błędny numer telefonu, więc moja wina, przepraszam. Jakby był potrzebny to mogę jeszcze wysłać na PW. co ciekawe w 3 mildach DMS Pewnie infekcja, albo krótkie gotowanie, żeby nie podbijać ekstraktu. Naczytałem się jakie to nowoczesne słody są ubogie w prekursory DMSu i nie potrzeba godziny gotowania, ale już raz zostałem zaskoczony kukurydzą z puszki w jednym ze swoich piw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Undeath, dnia 12 czerwiec 2017 - 12:04, napisał: co ciekawe w 3 mildach DMS Pewnie infekcja, albo krótkie gotowanie, żeby nie podbijać ekstraktu. Naczytałem się jakie to nowoczesne słody są ubogie w prekursory DMSu i nie potrzeba godziny gotowania, ale już raz zostałem zaskoczony kukurydzą z puszki w jednym ze swoich piw. Nie są aż tak ubogie i gotować je dalej trzeba Papier i internet przyjmie wszystko, a patrząc po konkursach ta wada zdarza się często, więc... Lepiej gotować za długo niż za krótko. Dochodzi tu też taka opcja, że DMS odnawia się podczas chłodzenia piwa i jeżeli chłodzili metodą chill out to niestety. Jeden DMS był prawdopodobnie infekcyjny bo oprócz niego jest wypisane jeszcze kilka innych wad. Spoko, rozumiem, że w programie trzeba było jakoś upchnąć te wszystkie rzeczy, które miały się odbyć na scenie. W zasadzie niepotrzebnie pytałem. Godzina była mi znana, ale póki miałem jeszcze piwa to nie chciałem za bardzo odchodzić od stanowiska. Szwagier który był ze mną gdzieś mi wsiąkł na pół godziny, nie miał kto polewać i zacząłem się bać, że leży gdzieś pod stołem Co do kontaktu telefonicznego to najwyraźniej musiałem podać błędny numer telefonu, więc moja wina, przepraszam. Jakby był potrzebny to mogę jeszcze wysłać na PW. Puść mi PW z numerem porównam to co w karcie jest, będzie potrzebny też dla kuriera żeby wysłać dyplom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Skoro będziecie robic wysyłkę dyplomów, to może przy okazji przyślecie zaległy dyplom za konkurs Zielonogórski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomo86 Opublikowano 12 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Dziękujemy organizatorom, sędziom oraz wszystkim zaangażowanym w realizację XII KPD we Wrocławiu. Gratulujemy pozostałym laureatom wszystkich kategorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 12 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2017 Pełne wyniki z punktacją: Mild: I. Tomasz Podeszwa i Jakub Krupa 39,33 pkt. II. Szymon Pioterek 27,33 pkt. III. Leszek Nitschke 21 pkt. IV. Jakub Gryko 17 pkt. V. Szymon Synak 15,67 pkt. Pils Niemiecki: I. Bartosz Kozłowski 43 pkt. II. Rafał Krzywicki 36,67 pkt. III. Tomasz Podesza i Jakub Krupa 31,67 pkt. IV. Leszek Jasiński 29,33 pkt. Fruit Ale: I. Michał Kordek 37 pkt. II. Janusz Mocarski 36,33 pkt. III. Tomasz Maciąg 30,67pkt. IV. Michał Nalewajka 30 pkt. V. Konrad Oczkowski 29,33 pkt. VI. Błażej Dominiak 28,67 pkt. VII. Bartosz Urmaniak 27,67 pkt. VIII. Szymon Pioterek 26 pkt. Old Ale: I. Arkadiusz Wzorek 37,75 pkt. II. Filip Guilherme 35,75 pkt. III. Szymon Pioterek 33,75 pkt. IV. Szymon Synak 27,75 pkt. V. Marek Beszczyński 21,75 pkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Metryczki eliminacyjne w kategoriach Pils Niemiecki oraz Mild rozesłane. Proszę sprawdzić pocztę i spam (czasem z naszego adresu tam lądują maile), jeżeli ktoś nie otrzymał proszę o kontakt - zdarza się nam nie rozczytać dobrze formularza zgłoszeniowego. W finale sędziowali: Mild: Sebastian Baranowski (sędzia PSPD) Paweł Leszczyński (sędzia PSPD) Piotr Świerzko (sędzia PSPD) Pils Niemiecki: Rajmund Komosiński (sędzia PSPD) Michał Bartosik (sędzia PSPD) Paweł Bochenek (sędzia PSPD) Fruit Ale: Marcin Stolarczyk (sędzia PSPD) Michał Krzysztofik (sędzia PSPD) Piotr Antolik (sędzia PSPD) Old Ale: Sebastian Baranowski (sędzia PSPD) Paweł Leszczyński (sędzia PSPD) Piotr Świerzko (sędzia PSPD) Michał Bartosik (sędzia PSPD) Przewodniczący jury oraz steward - Krzysztof Czechanowski Dziękuje serdecznie sędziom za rzetelną i długą ocenę piw - zrobiliście kawał dobrej roboty! Pozostałe metryczki na dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 13 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2017 Dopytywany jestem o nagrody i dyplomy - jutro Agnieszka się tym zajmie wyśle każdemu z laureatów odpowiednią informację. Listę nagród i sponsorów możecie znaleźć tutaj: http://www.wrowar.com.pl/2017/06/nagrody-dla-zwyciezcow-konkursu-piw-domowych-2017/ oraz na FB: https://www.facebook.com/Wroc%C5%82awskie-Warsztaty-Piwowarskie-136873733151283/?fref=ts Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cząsi Opublikowano 21 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Cześć, czy metryczki w pozostałych kategoriach zostały wysłane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 21 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2017 Przyszły metryczki eliminacyjne z Old Ale postaram się je do piątku rozesłać. Na pozostałem jeszcze czekam. Po weekendzie mam nadzieje, że wszystkie będą gotowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiuszwzorek Opublikowano 13 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 (edytowane) I jak z tymi metryczkami? Edytowane 13 Lipca 2017 przez arkadiuszwzorek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się