Jedrek Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Witam wszystkich (Jest to mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.) Mam pytanie / prośbę do zaawansowanych piwowarów. Kiedyś, jak byłem mały moja mama kupiła piwo Warszawskie Jasne Pełne (nie królewskie, wtedy go jeszcze nie było) do płukania włosów. Postanowiłem uratować choć trochę przed profanacją tego szlachetnego trunku i użyłem zgodnie z przeznaczeniem. Smak i aromat pozostał do dziś. Było wspaniałe. Pytanie brzmi : czy mógłby mi ktoś pomóc odbudować tą recepturę ? Pzdr.Jedrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzaku Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Uwarz porządnego Pilsa. Zadbaj o miękką wodę, dobrze rozruszany starter dolniaków i odpowiednią (~10°C) temperaturę fermentacji. Trochę słodu pilzeńskiego, z tego co widzę wspomniany napitek miał 14°Blg; dorzuć polskiego chmielu na 25-30 IBU. Kiedy ja zrobiłem takiego piwa, wszyscy pijący 40+ mówili, ze piwo jak za ich młodości Edytowane 6 Listopada 2016 przez Krzyzaku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Uwarz porządnego Pilsa. Zadbaj o miękką wodę, dobrze rozruszany starter dolniaków i odpowiednią (~10°C) temperaturę fermentacji. Trochę słodu pilzeńskiego, z tego co widzę wspomniany napitek miał 14°Blg; dorzuć polskiego chmielu na 25-30 IBU. Kiedy ja zrobiłem takiego piwa, wszyscy pijący 40+ mówili, ze piwo jak za ich młodości Dolniak odpada, nie mam warunków (za ciepło). Próbowałem zrobić z podstawowego zestawu: 4kg pilzneńskiego 1kg monachijskiego II marynka 30g lubelski 35g (15+20g) Aromat i smak był zbliżony (gdzieś tam w okolicy) do oczekiwanego, lecz w cichej fermentacji go zgubił (poszedł bardziej w ale pale) IBU 36. Blg 12,6 6.4 SRM 24 L Edytowane 6 Listopada 2016 przez Jedrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Uwarzyłem ostatnio SMaSH Pils, słód pilzneński i chmiel sybilla. Mój ojciec po łyku stwierdził że takie piwo było "za komuny". Wydaje mi się że każdy porządnie zrobiony pils, przypomni Ci właśnie tamten smak. zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Uwarzyłem ostatnio SMaSH Pils, słód pilzneński i chmiel sybilla. Mój ojciec po łyku stwierdził że takie piwo było "za komuny". Wydaje mi się że każdy porządnie zrobiony pils, przypomni Ci właśnie tamten smak. A jak chmieliłeś i warzyłeś ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyzaku Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Jasne pełne to były (i są) lagery. Poszło "w stronę Pale Ale" właśnie dlatego, że zrobiłeś ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) Jasne pełne to były (i są) lagery. Poszło "w stronę Pale Ale" właśnie dlatego, że zrobiłeś ale. Czyli pozostaje mi czekać do wiosny (jak wyjadę na wieś) Myślałem, że to jakoś przeskoczę. A uwaga słuszna, napisałem "masło maślane" Edytowane 6 Listopada 2016 przez Jedrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Pytanie brzmi : czy mógłby mi ktoś pomóc odbudować tą recepturę ? Przypomniała mi się znaleziona instrukcja technologiczna dotycząca Porteru Warszawskiego. Może podobne dokumenty tyczące Jasnego Pełnego są do odzyskania? A merytorycznie - myślę, że Full Aroma Hops z wikipedii może się przydać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Pytanie brzmi : czy mógłby mi ktoś pomóc odbudować tą recepturę ? Przypomniała mi się znaleziona instrukcja technologiczna dotycząca Porteru Warszawskiego. Może podobne dokumenty tyczące Jasnego Pełnego są do odzyskania? A merytorycznie - myślę, że Full Aroma Hops z wikipedii może się przydać. To chyba jest coś od czego można będzie zacząć. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katohaikara Opublikowano 6 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 Poszukaj na OLX lodówki, ja kupiłem za 50zł używaną i mogę warzyć sobie bez problemu dolniaki nawet latem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jedrek Opublikowano 7 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Poszukaj na OLX lodówki, ja kupiłem za 50zł używaną i mogę warzyć sobie bez problemu dolniaki nawet latem. Z drugą lodówką żona by mnie pogoniła. Pokombinuję trochę z Full Aroma Hops - Carlberg, wydaje się ciekawe i najbardziej zbliżone do Pilsa , tym samym do smaków dawnego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 7 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2016 Jeśli bardzo Ci zależy, to zainwestuj w drożdże Wyeast 2565 Kolsch lub Wyeast 2112 California Lager. Mimo, że są to drożdże górnej fermentacji to dają efekty zbliżone do lagerów. Oczywiście fermentacja prowadzona nisko czyli powiedzmy 14-15°C. Te szczepy dają wybitnie czyste profile. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano wczoraj o 11:32 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 11:32 Odkopię temat. Podobnie jak kolega wyżej, nie odpuszczę do póki nie uzyskam klasycznego pełnego jasnego ze starych polskich jeszcze browarów. Gdzie jak się wylało piwo na podłogę na imprezie, to szło się po tym jak po jakimś kleju, tyle tam było słodowości;) Na tą chwilę po kilku lagerach-pilsach daleko mi do tego specyficznego smaku-zapachu. Jak by ktoś z was posiadał opisany proces technologiczny z takich browarów z lat 90-tych jak Żywiec, Tyskie(z Tych) Warka Strong, Król, Lech(przed przejęciem przez kompanie piwowarską) Brok, EB itp. prośba o namiar lub wysłanie mi w pliku. Dorwałem jakiś czas temu opis do procesu technologicznego Portera Warszawskiego o którym wspomniał Zasada, super sprawa. Jeszcze potrzebował bym do klasycznego Jasnego Pełnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 11 godzin temu Udostępnij Opublikowano 11 godzin temu Próbowałeś recepturę Fulla albo lagera sudeckiego tu z forum zrobić? Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu (edytowane) Jeszcze nie;) Już za około miesiąc "wskakuję" na zacieranie w 100% ze słodów, więc dopiero się zaczyna prawdziwe warzenie piwa;) Jednak wielkie dzięki za te namiary. Wszystko to wykorzystam, żeby w przyszłości uwarzyć świetnego lagera. Już po woli łapię co w tym stylu jest kluczowe... Dekokcję kiedyś spróbuję itd. Będę kombinował:) Posiadam też książkę Znakomite Piwa Sprawdzone Receptury i jest rewelacyjna. Też sporo piw typu pils/lager. Edytowane 10 godzin temu przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 10 godzin temu Udostępnij Opublikowano 10 godzin temu Powodzenia, zacieranie to frajda 🫡 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się