Jump to content

Wysładzanie

Recommended Posts

Witam.

To mój pierwszy post na forum. Przymierzam się do pierwszej warki z zacieraniem. Mam pytanie związane z wysładzaniem: co dokładnie oznacza termin wysładzanie do ilości lub do uzyskania 2 BLG? Jak to się robi w praktyce? 
Dzięki z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam forumowiczów.

Wysładzanie do ilości oznacza, że wysładzasz dopóki nie osiągniesz planowanej ilości litrów. Jeśli planujesz warkę np 20 litrów wysładzasz do osiągnięcia 23-25 litrów tak aby mieć 20 litrów po odparowaniu w trakcie gotowania. Jeśli chodzi o wysładzanie do określonej ilości blg to tak jak pisał przedmówca. Pewnie nie masz refraktometru więc mierzymy to ballingometrem, pamiętaj tylko o korekcie odczytu ze względu na temperaturę, każdy kalkulator piwowarski powinien to mieć.

Mówi się że poniżej 3-4 Blg wypłukiwane są ze słodu substancje niekorzystnie wpływające na smak piwa. 

Z drugiej strony, mało kto faktycznie te smaki u siebie wyczuł :P

Na początek prościej będzie wysładzać do objętości, i nie będzie to błędem jeśli użyjesz odpowiednią ilość słodu - pomóż sobie programami/arkuszami, zakładając trochę niższą niż standardowa wydajność.

Które podejście jest lepsze mając na uwadze dobre piwo?

sugerujesz, ze Ci którzy stosują tą drugą metodę warzą złe piwo?

Obie metody są jednakowo dobre jak i złe.Należy wybrać optymalną dla siebie, a to zależy od wielu czynników.

(najważniejszy chyba to "tak robię bo tak lubię" :D )

Rozumiem, że te dwa podejścia niekoniecznie dadzą taki sam wynik? Które podejście jest lepsze mając na uwadze dobre piwo??

Wysładzanie do 2 Blg, jeżeli wysłodziny mają już 2 Blg nie wskazane jest wysładzanie dalej z uwagi na możliwość wypłukania z młóta niepożądanych substancji: garbniki? Lepiej ewentualny niedomiar brzeczki uzupełnić wodą.

Wysładzanie do 2 Blg, jeżeli wysłodziny mają już 2 Blg nie wskazane jest wysładzanie dalej z uwagi na możliwość wypłukania z młóta niepożądanych substancji: garbniki? Lepiej ewentualny niedomiar brzeczki uzupełnić wodą.

Boże (ty od piwowarów ;) ) widzisz i nie grzmisz :(

Wiem, że to walka z wiatrakami, ale zadałeś sobie trudu i zastanowiłeś się czy RISa, albo Ordinary Bittera też należy wysładzać do 2Blg?

Na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki się nie wypowiadam bo to nie ma sensu :(

Dr2 no proszę wypowiedz się, jestem ciekaw gdzie leży problem dolewania wody.

Co do RISa i bittera: oba piwa w ostatnim czasie uwarzyłem, bittera wysładzałem do 2blg (uzupełniłem wodą do pożądanej objętości), z po RISie cienkusza też wysładzałem do 2blg. Oba kanał?

Przy wysładzaniu do ekstraktu najlepiej sprawdzać ekstrakt brzeczki a nie wysłodzin. Jak mamy zakładany ekstrakt (oczywiście mniejszy niż docelowy, z korektą na gotowanie), to kończymy wysładzać i tyle. Jak ktoś ma normalną wydajność to praktycznie zawsze następuje to zanim wysłodziny będą miały mniej niż 2Blg. Inna sprawa jak wydajność jest słaba, wtedy faktycznie może się tak zdarzyć i lepiej skończyć wysładzać jak wysłodziny mają te <2Blg i zadowolić się mniejszą ilością piwa. 

Z kolei jak u kogoś brzeczka ma ciągle za wysoki ekstrakt a wysłodziny mają już <2Blg to wychodzi na to, że ma tez tej brzeczki za dużo i sypie za dużo słodu jak na swoją wydajność. Też bym w takim wypadku dolał wody i nie widzę w tym żadnych przeciwwskazań, ale prościej jest po prostu takiego scenariusza unikać. 

Wiem, że to walka z wiatrakami, ale zadałeś sobie trudu i zastanowiłeś się czy RISa, albo Ordinary Bittera też należy wysładzać do 2Blg?

Na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki się nie wypowiadam bo to nie ma sensu :(

Bardzo chętnie bym się dowiedział czegoś na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki...

Chcąc zrobić milda, to kończę wysładzanie właśnie przy ok 2 blg, a potem sporo wody muszę dolać, bo inaczej blg otrzymuję ok 13. Jak inaczej zrobić słabe piwo nie wysładzając poniżej 2 blg?

Bardzo chętnie bym się dowiedział czegoś na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki...

Chcąc zrobić milda, to kończę wysładzanie właśnie przy ok 2 blg, a potem sporo wody muszę dolać, bo inaczej blg otrzymuję ok 13. Jak inaczej zrobić słabe piwo nie wysładzając poniżej 2 blg?

Takie moje przypuszczenia tylko, nie robiłem jeszcze takich słabszych piw, ale może więcej wody do zacierania ?

bo zawsze czytałem, że uzupełnienie wodą to dobry pomysł.

Dodaj do rosołu czy innej zupy która już jest gotowa do podania,  wody? To wtedy się kapniesz o co chodzi.

Dodaj do rosołu czy innej zupy która już jest gotowa do podania,  wody? To wtedy się kapniesz o co chodzi.

A w browarach, kiedy muszą mieć dokładny ekstrakt, dodają cukru albo wody, żeby się zgadzało z papierami. I co, to też jest niezgodne ze sztuką?

Moim zdaniem jeśli z jakichś powodów wyszedł za duży ekstrakt to lepiej dodać wody, nawet kranówki, niż z uporem maniaka wysładzać choćby do 1Blg.

Analogia byłaby dobra, gdybyśmy mówili o rozcieńczaniu po fermentacji.

Ja również nie widzę żadnych przeciwwskazań do dolania paru litrów wody dla korekty ekstraktu. Czym to się niby różni od wysładzania wysłodzinami mającymi te 1-2Blg? To tez jest już praktycznie woda, tylko z garbnikami i resztkami różnych substancji, z których zdecydowana większość już jest wypłukana. 

No, to trochę nieuczciwe. Piwo nie zawsze jest "gotowe" przed dodaniem wody. Czasem dolewanie wody do brzeczki jest jak dolewanie wody do koncentratu pomidorowego żeby uzyskać zupę.

Edited by dirk gently

Rozumiem, że mogą być jakieś podstawy do twierdzenia, że nie powinno się uzupełniać wodą po wysładzaniu ale jednak powszechna wiedza mówi, że jest to dopuszczalne tak więc jeśli Panowie twierdzicie inaczej to przydało by się podać choć jeden logiczny argument poza "nie ma sensu rozmawiać" i porównywaniem z rosołem:) Bez zgryźliwości, zwyczajnie jestem ciekaw. Pozdrawiam.

A jak z momentem dodania wody, rozumiem że każdy skłania się do opcji dodania PRZED gotowaniem a co w przypadku dodania PO gotowaniu kiedy już znam skalę odparowania, mowa o dodaniu 10%-15% bo tak mi to dwa razy wyszło i byłem ciekaw.

A jak z momentem dodania wody, rozumiem że każdy skłania się do opcji dodania PRZED gotowaniem a co w przypadku dodania PO gotowaniu kiedy już znam skalę odparowania, mowa o dodaniu 10%-15% bo tak mi to dwa razy wyszło i byłem ciekaw.

Bez obaw, można dolać wody po gotowaniu, nic złego się nie stanie. Zwykle dolewam wodę już do fermentora (wg wzoru) tak by trafić w zakładane blg. Ważne by wodę dolać przed fermentacją.

Edit:

Edited by opeciarz