piotr7404 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Witam. To mój pierwszy post na forum. Przymierzam się do pierwszej warki z zacieraniem. Mam pytanie związane z wysładzaniem: co dokładnie oznacza termin wysładzanie do ilości lub do uzyskania 2 BLG? Jak to się robi w praktyce? Dzięki z góry za odpowiedź.Pozdrawiam forumowiczów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrokoo Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Wysładzasz i sprawdzasz blg wysłodzin które lecą.. Najszybciej robi sie to refraktometrem. Kiedy pokazuje on 2 blg przerywasz wysładzanie Quick.Ben 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexy Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Albo jak Ci się skończy miejsce w garnku gdy kupisz słodu 'na bogato' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Wysładzanie do ilości oznacza, że wysładzasz dopóki nie osiągniesz planowanej ilości litrów. Jeśli planujesz warkę np 20 litrów wysładzasz do osiągnięcia 23-25 litrów tak aby mieć 20 litrów po odparowaniu w trakcie gotowania. Jeśli chodzi o wysładzanie do określonej ilości blg to tak jak pisał przedmówca. Pewnie nie masz refraktometru więc mierzymy to ballingometrem, pamiętaj tylko o korekcie odczytu ze względu na temperaturę, każdy kalkulator piwowarski powinien to mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotr7404 Opublikowano 15 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Rozumiem, że te dwa podejścia niekoniecznie dadzą taki sam wynik? Które podejście jest lepsze mając na uwadze dobre piwo?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Mówi się że poniżej 3-4 Blg wypłukiwane są ze słodu substancje niekorzystnie wpływające na smak piwa. Z drugiej strony, mało kto faktycznie te smaki u siebie wyczuł Na początek prościej będzie wysładzać do objętości, i nie będzie to błędem jeśli użyjesz odpowiednią ilość słodu - pomóż sobie programami/arkuszami, zakładając trochę niższą niż standardowa wydajność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Które podejście jest lepsze mając na uwadze dobre piwo? sugerujesz, ze Ci którzy stosują tą drugą metodę warzą złe piwo? Obie metody są jednakowo dobre jak i złe.Należy wybrać optymalną dla siebie, a to zależy od wielu czynników. (najważniejszy chyba to "tak robię bo tak lubię" ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Rozumiem, że te dwa podejścia niekoniecznie dadzą taki sam wynik? Które podejście jest lepsze mając na uwadze dobre piwo?? Wysładzanie do 2 Blg, jeżeli wysłodziny mają już 2 Blg nie wskazane jest wysładzanie dalej z uwagi na możliwość wypłukania z młóta niepożądanych substancji: garbniki? Lepiej ewentualny niedomiar brzeczki uzupełnić wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Dokładnie,łatwiej poza tym dolać wody już po gotowaniu niż wydłużać gotowanie w celu odparowania. Pamiętaj tylko, żeby woda była wygotowana i wystudzona albo czysta, ze świeżo otwartej butelki. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Wysładzanie do 2 Blg, jeżeli wysłodziny mają już 2 Blg nie wskazane jest wysładzanie dalej z uwagi na możliwość wypłukania z młóta niepożądanych substancji: garbniki? Lepiej ewentualny niedomiar brzeczki uzupełnić wodą. Boże (ty od piwowarów ) widzisz i nie grzmisz Wiem, że to walka z wiatrakami, ale zadałeś sobie trudu i zastanowiłeś się czy RISa, albo Ordinary Bittera też należy wysładzać do 2Blg? Na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki się nie wypowiadam bo to nie ma sensu dirk gently i Quick.Ben 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Jako, że to piaskownica to uważam, że jest sens się wypowiadać. Ja w każdym razie z chęcią posłucham, bo zawsze czytałem, że uzupełnienie wodą to dobry pomysł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Dr2 no proszę wypowiedz się, jestem ciekaw gdzie leży problem dolewania wody. Co do RISa i bittera: oba piwa w ostatnim czasie uwarzyłem, bittera wysładzałem do 2blg (uzupełniłem wodą do pożądanej objętości), z po RISie cienkusza też wysładzałem do 2blg. Oba kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Listopada 2016 Przy wysładzaniu do ekstraktu najlepiej sprawdzać ekstrakt brzeczki a nie wysłodzin. Jak mamy zakładany ekstrakt (oczywiście mniejszy niż docelowy, z korektą na gotowanie), to kończymy wysładzać i tyle. Jak ktoś ma normalną wydajność to praktycznie zawsze następuje to zanim wysłodziny będą miały mniej niż 2Blg. Inna sprawa jak wydajność jest słaba, wtedy faktycznie może się tak zdarzyć i lepiej skończyć wysładzać jak wysłodziny mają te <2Blg i zadowolić się mniejszą ilością piwa. Z kolei jak u kogoś brzeczka ma ciągle za wysoki ekstrakt a wysłodziny mają już <2Blg to wychodzi na to, że ma tez tej brzeczki za dużo i sypie za dużo słodu jak na swoją wydajność. Też bym w takim wypadku dolał wody i nie widzę w tym żadnych przeciwwskazań, ale prościej jest po prostu takiego scenariusza unikać. Quick.Ben i Igorrodz 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Boże (ty od piwowarów ) widzisz i nie grzmisz Św Columban? Właśnie,jaki święty,nad nami czuwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Wysładzanie do 2 Blg, jeżeli wysłodziny mają już 2 Blg nie wskazane jest wysładzanie dalej z uwagi na możliwość wypłukania z młóta niepożądanych substancji: garbniki? Lepiej ewentualny niedomiar brzeczki uzupełnić wodą. Boże (ty od piwowarów ) widzisz i nie grzmisz Wiem, że to walka z wiatrakami, ale zadałeś sobie trudu i zastanowiłeś się czy RISa, albo Ordinary Bittera też należy wysładzać do 2Blg? Na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki się nie wypowiadam bo to nie ma sensu Bardzo chętnie bym się dowiedział czegoś na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki... Chcąc zrobić milda, to kończę wysładzanie właśnie przy ok 2 blg, a potem sporo wody muszę dolać, bo inaczej blg otrzymuję ok 13. Jak inaczej zrobić słabe piwo nie wysładzając poniżej 2 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Wysładzanie do 2 Blg, jeżeli wysłodziny mają już 2 Blg nie wskazane jest wysładzanie dalej z uwagi na możliwość wypłukania z młóta niepożądanych substancji: garbniki? Lepiej ewentualny niedomiar brzeczki uzupełnić wodą.Boże (ty od piwowarów ) widzisz i nie grzmisz Wiem, że to walka z wiatrakami, ale zadałeś sobie trudu i zastanowiłeś się czy RISa, albo Ordinary Bittera też należy wysładzać do 2Blg? Na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki się nie wypowiadam bo to nie ma sensu Bardzo chętnie bym się dowiedział czegoś na temat "zalet" dolewania wody do brzeczki...Chcąc zrobić milda, to kończę wysładzanie właśnie przy ok 2 blg, a potem sporo wody muszę dolać, bo inaczej blg otrzymuję ok 13. Jak inaczej zrobić słabe piwo nie wysładzając poniżej 2 blg? Takie moje przypuszczenia tylko, nie robiłem jeszcze takich słabszych piw, ale może więcej wody do zacierania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 3,5 kg słodów zacierane w 12L. 14 L wody do wysładzania + 5L wody dolane do brzeczki. Po gotowaniu wyszło 24L 9,3 blg. Ja tam nic złego nie widzę w dolewaniu wody, dlatego bardzo chętnie dowiem się czemu to takie zuo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 bo zawsze czytałem, że uzupełnienie wodą to dobry pomysł. Dodaj do rosołu czy innej zupy która już jest gotowa do podania, wody? To wtedy się kapniesz o co chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 bo zawsze czytałem, że uzupełnienie wodą to dobry pomysł. Dodaj do rosołu czy innej zupy która już jest gotowa do podania, wody? To wtedy się kapniesz o co chodzi. A w browarach, kiedy muszą mieć dokładny ekstrakt, dodają cukru albo wody, żeby się zgadzało z papierami. I co, to też jest niezgodne ze sztuką? Moim zdaniem jeśli z jakichś powodów wyszedł za duży ekstrakt to lepiej dodać wody, nawet kranówki, niż z uporem maniaka wysładzać choćby do 1Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 bo zawsze czytałem, że uzupełnienie wodą to dobry pomysł. Dodaj do rosołu czy innej zupy która już jest gotowa do podania, wody? To wtedy się kapniesz o co chodzi. Analogia byłaby dobra, gdybyśmy mówili o rozcieńczaniu po fermentacji. Ja również nie widzę żadnych przeciwwskazań do dolania paru litrów wody dla korekty ekstraktu. Czym to się niby różni od wysładzania wysłodzinami mającymi te 1-2Blg? To tez jest już praktycznie woda, tylko z garbnikami i resztkami różnych substancji, z których zdecydowana większość już jest wypłukana. darinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 (edytowane) bo zawsze czytałem, że uzupełnienie wodą to dobry pomysł. Dodaj do rosołu czy innej zupy która już jest gotowa do podania, wody? To wtedy się kapniesz o co chodzi. No, to trochę nieuczciwe. Piwo nie zawsze jest "gotowe" przed dodaniem wody. Czasem dolewanie wody do brzeczki jest jak dolewanie wody do koncentratu pomidorowego żeby uzyskać zupę. Edytowane 16 Listopada 2016 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quick.Ben Opublikowano 16 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2016 Rozumiem, że mogą być jakieś podstawy do twierdzenia, że nie powinno się uzupełniać wodą po wysładzaniu ale jednak powszechna wiedza mówi, że jest to dopuszczalne tak więc jeśli Panowie twierdzicie inaczej to przydało by się podać choć jeden logiczny argument poza "nie ma sensu rozmawiać" i porównywaniem z rosołem:) Bez zgryźliwości, zwyczajnie jestem ciekaw. Pozdrawiam. Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 A jak z momentem dodania wody, rozumiem że każdy skłania się do opcji dodania PRZED gotowaniem a co w przypadku dodania PO gotowaniu kiedy już znam skalę odparowania, mowa o dodaniu 10%-15% bo tak mi to dwa razy wyszło i byłem ciekaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 18 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 (edytowane) A jak z momentem dodania wody, rozumiem że każdy skłania się do opcji dodania PRZED gotowaniem a co w przypadku dodania PO gotowaniu kiedy już znam skalę odparowania, mowa o dodaniu 10%-15% bo tak mi to dwa razy wyszło i byłem ciekaw. Bez obaw, można dolać wody po gotowaniu, nic złego się nie stanie. Zwykle dolewam wodę już do fermentora (wg wzoru) tak by trafić w zakładane blg. Ważne by wodę dolać przed fermentacją. Edit: Edytowane 18 Listopada 2016 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się