Skocz do zawartości

łatwe i słodkie - druga warka


Mrówek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

 

Bardzo proszę o pomoc.

 

Dopiero wchodzę w piwny świat (już mam za sobą pierwszą warkę :) )

 

 

Chciałabym coś łatwego  i słodkiego - styl już mniej ważny.

 

Mam resztkę chmieli Lublelski i Marynka, drożdże S04 (ale nie problem kupić inne).

 

Próbowałam ogarniać brewnees, ale za skompliowane jest tam wyszukiwanie. 

 

Z góry dziękuję za pomoc. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze co przychodzi do głowy to milk stout. Dodaje się do niego laktozy, nie jest ona fermentowana przez drożdże i dlatego piwo jest słodkie. Tak na prawdę to każde piwo możesz sobie dosłodzić czymś czego drożdże nie zjedzą. Np laktozą, słodzikiem do herbat, ksylitolem i chyba też stewią. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milk stout może i smaczny oraz łatwy do zrobienia ale chciałbym poinformować wszystkich o ryzyku, jakie niesie za sobą dla ludzi w wieku powyżen lat trzech (osoby o wieku wyższym niż 3 r.ż.) spożywanie laktozy. Więcej w artykule - http://salus-zdrowie.pl/zbyt-duzo-mleka-szkodzi-problemy-zdrowotne-zwiazane-z-laktoza-cukrem-mlecznym/

Edytowane przez Igorrodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milk stout może i smaczny oraz łatwy do zrobienia ale chciałbym poinformować wszystkich o ryzyku, jakie niesie za sobą dla ludzi w wieku powyżen lat trzech (osoby o wieku wyższym niż 3 r.ż.) spożywanie laktozy. Więcej w artykule - http://salus-zdrowie.pl/zbyt-duzo-mleka-szkodzi-problemy-zdrowotne-zwiazane-z-laktoza-cukrem-mlecznym/

 

Moim skromny zdaniem mocno przesadzony jest ten artykuł. Owszem sporo ludzi ma nietolerancję laktozy (i myślę, że wie o tym). A po przeczytaniu tego artykułu można sądzić, że mleko to cichy zabójca :roll: żeby nie było od ponad 30 lat spożywam ok 1l mleka tygodniowo i żyję :D

Edytowane przez luki161
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Milk stout może i smaczny oraz łatwy do zrobienia ale chciałbym poinformować wszystkich o ryzyku, jakie niesie za sobą dla ludzi w wieku powyżen lat trzech (osoby o wieku wyższym niż 3 r.ż.) spożywanie laktozy. Więcej w artykule - http://salus-zdrowie.pl/zbyt-duzo-mleka-szkodzi-problemy-zdrowotne-zwiazane-z-laktoza-cukrem-mlecznym/

Jeśli nie masz stwierdzonej nietolerancji laktozy to bym się nie przejmował ;) Już pomijam, że człowiek musiałby zrezygnować z nabiału w ogóle (sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki i - najważniejsze - czekolady... jak bez tego żyć?)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy do risa dać słód karmelowy ciemny 300-400EBC,mam jakieś 350 g,czy bazować tylko na słodach podstawowych i ciemnych,cały zasyp jakieś  8 kg.

Nie pomyliłeś się z tematem ? :)

 

No to skoro laktoza beeee, to eksperymentuj z zacieraniem na słodko i cukrami niefermentowanymi. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.