Mrówek Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Cześć Bardzo proszę o pomoc. Dopiero wchodzę w piwny świat (już mam za sobą pierwszą warkę ) Chciałabym coś łatwego i słodkiego - styl już mniej ważny. Mam resztkę chmieli Lublelski i Marynka, drożdże S04 (ale nie problem kupić inne). Próbowałam ogarniać brewnees, ale za skompliowane jest tam wyszukiwanie. Z góry dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Poszukaj receptut na sweet/milk stouta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrmrooz Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Słodkie to nie będzie, ale powinno być łatwe: Full Aroma Hops z receptur z wiki.piwo.org Ewentualnie poszukaj Easy Sweet Stout, choćby na brewersfriend. Poszło z fona Edytowane 21 Listopada 2016 przez mrmrooz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 ten sweet to wcale nie taki słodki bo i laktoza nie jest taka słodka, każde możesz zacierać na słodko do tego dać mało chmielu i będzie nawet mdłe od słodkości na początku najlepiej i najpewniej chyba szukać na wiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 Pierwsze co przychodzi do głowy to milk stout. Dodaje się do niego laktozy, nie jest ona fermentowana przez drożdże i dlatego piwo jest słodkie. Tak na prawdę to każde piwo możesz sobie dosłodzić czymś czego drożdże nie zjedzą. Np laktozą, słodzikiem do herbat, ksylitolem i chyba też stewią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Igorrodz Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Milk stout może i smaczny oraz łatwy do zrobienia ale chciałbym poinformować wszystkich o ryzyku, jakie niesie za sobą dla ludzi w wieku powyżen lat trzech (osoby o wieku wyższym niż 3 r.ż.) spożywanie laktozy. Więcej w artykule - http://salus-zdrowie.pl/zbyt-duzo-mleka-szkodzi-problemy-zdrowotne-zwiazane-z-laktoza-cukrem-mlecznym/ Edytowane 21 Listopada 2016 przez Igorrodz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 (edytowane) Milk stout może i smaczny oraz łatwy do zrobienia ale chciałbym poinformować wszystkich o ryzyku, jakie niesie za sobą dla ludzi w wieku powyżen lat trzech (osoby o wieku wyższym niż 3 r.ż.) spożywanie laktozy. Więcej w artykule - http://salus-zdrowie.pl/zbyt-duzo-mleka-szkodzi-problemy-zdrowotne-zwiazane-z-laktoza-cukrem-mlecznym/ Moim skromny zdaniem mocno przesadzony jest ten artykuł. Owszem sporo ludzi ma nietolerancję laktozy (i myślę, że wie o tym). A po przeczytaniu tego artykułu można sądzić, że mleko to cichy zabójca żeby nie było od ponad 30 lat spożywam ok 1l mleka tygodniowo i żyję Edytowane 21 Listopada 2016 przez luki161 Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Milk stout może i smaczny oraz łatwy do zrobienia ale chciałbym poinformować wszystkich o ryzyku, jakie niesie za sobą dla ludzi w wieku powyżen lat trzech (osoby o wieku wyższym niż 3 r.ż.) spożywanie laktozy. Więcej w artykule - http://salus-zdrowie.pl/zbyt-duzo-mleka-szkodzi-problemy-zdrowotne-zwiazane-z-laktoza-cukrem-mlecznym/ Jeśli nie masz stwierdzonej nietolerancji laktozy to bym się nie przejmował Już pomijam, że człowiek musiałby zrezygnować z nabiału w ogóle (sery, twarogi, jogurty, kefiry, maślanki i - najważniejsze - czekolady... jak bez tego żyć?) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Czy do risa dać słód karmelowy ciemny 300-400EBC,mam jakieś 350 g,czy bazować tylko na słodach podstawowych i ciemnych,cały zasyp jakieś 8 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Czy do risa dać słód karmelowy ciemny 300-400EBC,mam jakieś 350 g,czy bazować tylko na słodach podstawowych i ciemnych,cały zasyp jakieś 8 kg. Nie pomyliłeś się z tematem ? No to skoro laktoza beeee, to eksperymentuj z zacieraniem na słodko i cukrami niefermentowanymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 22 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 No, faktycznie trochę mi się popierdzieliło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się