Biniu Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 (edytowane) Zakupiłem sobie do wycinania etykiet gilotynę do papieru, żegnajcie nożyczki Ja wycinałem na desce do krojenia nożykiem do tapet przy linijce. Etykiety prostokątne do wina. Drukowałem na papierze samoprzylepnym. Piwa raczej będę etykietował symbolicznie. Nr warki, data produkcji i nazwa. No może awaryjnie sobie kilka etykietek przygotuję i ewentualnie będę przyklejał jak będę komuś dawał. Na koniec pytanie. Widziałem kilka osób owalne etykiety robi. Macie jakiś patent na szybkie wycinanie, czy każdą mozolnie nożyczkami? Edytowane 30 Maja 2013 przez Biniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Ja próbowałem gilotynką w robocie, ale wychodziło kiepsko. Teraz poświęcam tak z 10-15 minut na warkę na zabawę z nożyczkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 ja wycinam nożykiem do tapet , składam kilka kartek z wydrukowanymi etykietami mocno przyciskam linijkom i wycinam po długości a później po szerokości trzeba tylko uważać żeby kartki się nie przesunęły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxhot Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 (edytowane) Szkoda zachodu ja na skrzynkę zawieszam kartkę z opisem warki i to wszystko.Owszem jak jest większa impreza to kilka butelek ubieram w etykiety, ktoś napisał że z etykietą lepiej piwo smakuje.Jak pije piwo bez etykiety to jest straszna lura :-). Edytowane 30 Maja 2013 przez maxhot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Fajnie, jak masz jedną warkę zawsze w jednej skrzynce... ja mam teraz 12 skrzynek w piwnicy, sporo pomieszanych, kolory kapsli i numerki na kapslach też nie zawsze wystarczą. Etykieta wtedy naprawdę pomaga. Na dodatek mam na nich pełen skład, co przydaje się czasem do dyskusji o piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 Etykieta wtedy naprawdę pomaga W jednej kratce trzymam jeden rodzaj piwa. Teraz na szybko to oklejam 7 lub 15 butelek (wydruk 1 lub dwóch arkuszy po 8 etykiet) + naklejona jedna etykieta na kratce. No chyba że mam czas to wtedy jadę komplet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
małe piwo Opublikowano 30 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2013 dziś obklejałem swoją świeżo zabutelkowaną warkę black i.... tzn. india black ale zacząłem czytać ten temat. Akcja z mlekiem zaintrygowała mnie. Spróbowałem. Zwyczajne mleko, papier standardowy z drukarki pracowniczej, etykietki proste z Worda i ... efekt świetny:) teraz przy okazji odkryłem które browary stosują podobną metodę, a które katują kolekcjonerów etykietek jakimiś klejami czy cholernymi naklejkami wręcz :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hexx Opublikowano 31 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2013 Wyczytałem ostatnio na forum patent z metkownicą, a miałem do oklejenia ostatnie 4 warki. Zamówiłem za niecałe 20zł + przesyłka. Wcześniej drukowałem etykiety składane w corelu, drukowane na monochromatycznej laserówce, klejone na mleko. Do cięcia gilotynka. Niby nie było dużo zabawy z etykietami, ale metkownica mnie przekonała. Zapiski ze składu, blg, rozlewu itd i tak mam w kajecie. Większość piw warzę dla siebie i rodziny. Jeśli będę miał komuś sprezentować piwko, zawsze mogę dodrukować etykietę. 2,5 skrzynki oklejam metkownicą w max 2 minuty. W pierwszym rzędzie nr warki oraz data, w drugim data - spożyć po. Metek trochę schodzi, bo oklejam dodatkowo kapsle. Jak podnoszę skrzynki, nie muszę wyciągać butelki, żeby znaleźć datę. Rozważam też inny patent na okazjonalne etykiety. Zamierzam się rozejrzeć za tanią drukarnią i dać wydrukować 1000szt, uniwersalnych etykiet wg swojego projektu na takie właśnie okazjonalne butelki dla znajomych i daty na nie nanosić za pomocą stempla z datownikiem (już od 5-9zł na alledrogo). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabol_01 Opublikowano 9 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2013 Moje oznaczenie kapsli 100 piw w 5 min koszt 1 zl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyk Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 wczoraj wpadłem na pomysł aby spróbować drukować na kartkach z gładkiego zeszytu. To był strzał w dziesiątkę, bo papier jest cienki, delikatny Kiedyś kupiłem ryzę baaardzo taniego papieru w jakiejś promocji. Na opakowaniu nawet chyba było, że nadaje się do ksero a do atramentowych drukarek już nie. Kartki z tej ryzy nie były białe jak śnieg tylko minimalnie pożółknięte i właśnie takie cieniutkie - to też powinno zdać egzamin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Chyba w końcu znalazłem sposób oznaczania butelek, który posłużył mi dłużej niż poprzednie pomysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Prosimy o szczegóły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2013 Prosimy o szczegóły. Zdjęcie mówi więcej niż tysiąc słów Generalnie: Robię projekcik naklejki na kapsel ( boki po to by na półce łatwo było namierzyć odpowiednie piwo). Założenie jest takie, że kolor który pojawi się na etykiecie odpowiada kolorowi piwa. Tworzony w Inkscape. Na jednej karcie A4 wchodzi 49 naklejek. #29 Kapsel.pdf (svg w zip ) Drukowanie. Wycinanie gilotyną. Naklejanie (Jeśli nie jest to samoprzylepny papier to na klej). Metoda szybka i funkcjonalna. Troszkę dodatkowej pracy wymaga zagięcie bocznych prostokątów, ale kilka minut mogę poświęcić, żeby na półkach w piwnicy mieć jasność co i gdzie . Wystarczająco szczegółowo? #29 Kapsel.pdf #29 Kapsel.zip Pan Zazak i gigo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 (edytowane) Ja do etykiet używam Corela + papier samoprzylepny do etykiet z Media Markt. Całość drukuję na drukarce laserowe. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez mathew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyk Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Jeżeli ktoś będzie potrzebował pomocy z etykietą to mogę pomóc o ile będę miał czas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ja do etykiet używam Corela + papier samoprzylepny do etykiet z Media Markt. Całość drukuję na drukarce laserowe. Ile sobie życzą za taki papier? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biniu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Muszę powiedzieć, że patent crossisa z mlekiem jest świetny. Można używać cienkiego papieru do tego co wiąże się z łatwiejszym cięciem nożykiem do tapet, niż w przypadku samoprzylepnego. Etykiety po zaschnięciu wcale tak łatwo nie odchodzą na sucho, a przy myciu nie ma z tym najmniejszego problemu i nie ma żadnych śladów kleju. Super. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ja też kleję mlekiem i jestem bardzo zadowolona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 papier samoprzylepny do etykiet z Media Markt A jak z późniejszym odlepianiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Ja do etykiet używam Corela + papier samoprzylepny do etykiet z Media Markt. Całość drukuję na drukarce laserowe. Ile sobie życzą za taki papier? Niestety na opakowaniu nie ma ceny, była na folii. Ale nie sądzę aby kosztowały więcej niż 30zł. Dla ułatwienia podam że producentem jest Galeria Papieru www.galeriapapieru.pl Etykiety UNIA4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 papier samoprzylepny do etykiet z Media Markt A jak z późniejszym odlepianiem? Nie sprawdzałem. Pierwsze testy w sobotę przy butelkowaniu IPY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulsar Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Usiu jak chcesz to Ci podrzucę odpady z taśm dwustronnie klejących z klejem czystousuwalnym, ale patent z klejeniem mlekiem chyba wygrywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Usiu Opublikowano 26 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2013 Usiu jak chcesz to Ci podrzucę odpady z taśm dwustronnie klejących z klejem czystousuwalnym, ale patent z klejeniem mlekiem chyba wygrywa A da się na tym drukować na drukarce zwykłej? Klej biurowy w sztyfcie wygrywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 Klej biurowy w sztyfcie wygrywa Ot co . Ktoś tu pisał, że na etykiecie pojawia się pleśń przy klejeniu na mleko. Ja drukuję na zwykłym papierze i kleje najzwyklejszym klejem do papieru w sztyfcie (wczoraj ze znajomymi wycieliśmy i przykleiliśmy jakieś 200 sztuk ). Etykieta trzyma się bardzo dobrze, po zmoczeniu odchodzi sama bez problemu. Śladow kleju brak. No ale każdy ma swój patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2013 E tam , pleśń , roczne butelki na mleku w piwnicy nic nie trafiło A jeśli się pojawia ,to tylko dodatkowy znak , że butelki muszą szybciej rotować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi