Jump to content

Dramatycznie niska wydajność


Recommended Posts

Warzyłem dzisiaj RISa i mam pewien problem z wydajnością, którą BeerSmith obliczył na 50%.

Oto receptura:

Ilość                 Nazwa                                    Typ           Lp.      %/IBU         1,46 kg               Munich I (Weyermann) (15,0 EBC)          Słód          1        25,0 %        1,46 kg               Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC)          Słód          2        25,0 %        1,46 kg               Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC)            Słód          3        25,0 %        0,44 kg               Oats, Flaked (2,0 EBC)                   Słód          4        7,5 %         0,44 kg               Wheat, Flaked (3,2 EBC)                  Słód          5        7,5 %         0,15 kg               Carafa Special I (Weyermann) (900,0 EBC) Słód          6        2,5 %         0,15 kg               Chocolate Wheat (Weyermann) (900,0 EBC)  Słód          7        2,5 %         0,09 kg               Carahell (Weyermann) (25,6 EBC)          Słód          8        1,5 %         0,03 kg               Czekoladowy ciemny 1200 (900,0 EBC)      Słód          9        0,5 %         0,17 kg               Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC)          Cukier        10       3,0 %         15 g               Magnum [13,50 %] - Gotowanie 60,0 min    Chmiel        11       33,3 IBUs     15 g               Columbus (Tomahawk) [15,80 %] - Gotowani Chmiel        12       34,2 IBUs     15 g               Styrian Goldings [5,70 %] - Gotowanie 20 Chmiel        13       8,5 IBUs      10g               Fuggle [5,10 %] - Gotowanie 10,0 min     Chmiel        14       3,0 IBUs      5g                Fuggle [5,10 %] - Gotowanie 5,0 min      Chmiel        15       0,8 IBUs      5 g                Styrian Goldings [5,70 %] - Gotowanie 1, Chmiel  
75,7 C             67,0 C        30 min        71,0 C przez 4 min 71,0 C        30 min        78,0 C przez 10 mi 78,0 C        10 min        

Jest tu w sumie 5,8kg słodów i płatków a po gotowaniu uzyskałem 12 litrów 18blg ( według przepisu miało być 14 litrów 24blg, wydajność 65%).

Ballingometr sprawdzałem na wodzie i pokazuje 0, temperatura pomiaru okolo 22 stopnie, refraktometr mierzy mi tylko do 18brix. Zacierałem w taki sposób, że skleikowałem płatki w 4litrach wody, do kadzi wlałem 14litrów wody i skleikowane płatki co w sumie dało ponad 18litrów. Tak zacierałem według receptury i po wygrzewie dolałem 2 litry wody ( tyle wody potrzebowałem do wysładzania według przepisu), pomieszałem przez chwile i zostawiłem na pół godziny, żeby złoże opadło na dno. Wysładzałem około 15minut. 

Mam kadz warzelna zrobiona z kega din 50litrów, a w srodku 2 grzałki. W kegu, w momencie zacierania musi być min 17litrów płynu( wtedy grzałki są zanurzone całkowicie.

Skąd taka niska wydajność? Co zrobiłem źle? Osobiście wydaje mi się, że tam gdzie są grzałki tworzą sie jakieś kanaliki i brzeczka spływa tą drogą zamiast przepływać przez całość. Jest taka możliwość?

Link to comment
Share on other sites

zdecydowałem dodać 2 litry przed wysladzaniem i zlać wszystko, zamiast dodawac tylko 2 litry do wysladzania. Skoro brzeczka przednia miala takie niskie blg to jak dluzsze wysladzania miałyby podnieść wydajność?

Z wyslodzin zrobiłem stouta 5 litrów 15blg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Skoro brzeczka przednia miala takie niskie blg to jak dluzsze wysladzania miałyby podnieść wydajność?

może ktoś z was poczyta troszkę co uwzględnia jakikolwiek wzór na wydajność, a potem swoje teorie zacznie wypisywać :(

Może Wam się wtedy rozjaśni dlaczego przy mocarzach tak spada wydajność.

Tylko proszę czytać ze zrozumieniem.

Link to comment
Share on other sites

Z wyslodzin zrobiłem stouta 5 litrów 15blg

 

 

Ja już nic nie rozumiem w takim razie.

Brzeczka po gotowaniu ma 18blg a wysłodziny 15blg? Chyba coś kręcisz.

 

tylko 2 litry do wysladzania

 

Skąd to wytrzasnąłeś? Moim zdaniem powinieneś zużyć jakieś 20 litrów wody do wysładzania żeby wypłukać wszystkie cukry (no prawie wszystkie).

Link to comment
Share on other sites

 

 

Ja już nic nie rozumiem w takim razie. Brzeczka po gotowaniu ma 18blg a wysłodziny 15blg? Chyba coś kręcisz.

 

Po wysładzaniu wyszło 12litrów 18blg, po gotowaniu 9litrów 22blg

Stout po gotowaniu miał 15blg

 

 

 

'Cristian7', dnia 04 grudzień 2016 - 21:53, napisał: tylko 2 litry do wysladzania   Skąd to wytrzasnąłeś? Moim zdaniem powinieneś zużyć jakieś 20 litrów wody do wysładzania żeby wypłukać wszystkie cukry (no prawie wszystkie).

 

Takie informacje znalazłem w beersmith, żeby dodać 2 litry wody do wysładzania

Link to comment
Share on other sites

mój bład, przepraszam

Po wysładzaniu wyszło 12litrów 18blg, po gotowaniu 9litrów 22blg

jakie rozwiązanie proponujesz co do wysladzania, jezeli beersmith mowi zeby dodac 2 litry wody?

olać go i wysładzać dalej?

Link to comment
Share on other sites

 

 

jezeli beersmith mowi zeby dodac 2 litry wody? olać go i wysładzać dalej?

Ja bym dal mniej do zacierania, a więcej do wysładzania, ale Ty masz sprzęt jaki masz więc nie poszalejesz :(

Nie narzekaj więc na wydajność skoro nie możesz ominąć ograniczeń sprzętowych. Chcesz wieksza wydajność to trza więcej wysładzać, a potem odparować wodę.

 

 

Przy okazji, BS to nie wyrocznia aczkolwiek też go używam :D

Liczyłeś ta wydajność razem z tym Stoutem?

Link to comment
Share on other sites

Wydaje mi się,że kolega wodę przeznaczoną do wysładzania,wlał do zacierania,myśląc,że to jeden pierun.Uzyskać brzeczkę przednią 24blg byłoby trudno,a jeśli już,to wydajność,będzie dramatycznie niska. Ale to moje wnioski po 6 warkach:-)

Link to comment
Share on other sites

 

 

Nie, liczyłem samego RISa

No to myślisz, że ten cukier co ci został w wysłodzinach to od boga jakiego dany gratis jest?  :facepalm:

Zawracasz tyłek ludziom, a powinieneś poukładać sobie w głowie najpierw co jak i do czego.

 

 

Skąd taka niska wydajność? Co zrobiłem źle?

teraz już wiadomo, że z niewiedzy bo źle liczysz :polew:

Link to comment
Share on other sites

Tak czytam ten wątek i zastanawiam się: po co ludzie porywają się przy tak małym doświadczeniu na piwa trudne? :eusathink:

Młodzi (stażem) adepci sztuki piwowarskiej nauczcie się warzyć proste piwa, uzyskajcie powtarzalność. Kalkulatory i programy to tylko wspomaganie, nic absolutnie nic nie zastąpi doświadczenia, wiedzy i zdrowego rozsądku (kolejność dowolna :))

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.