Cristian7 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Warzyłem dzisiaj RISa i mam pewien problem z wydajnością, którą BeerSmith obliczył na 50%. Oto receptura: Ilość Nazwa Typ Lp. %/IBU 1,46 kg Munich I (Weyermann) (15,0 EBC) Słód 1 25,0 % 1,46 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Słód 2 25,0 % 1,46 kg Pilsner (Weyermann) (3,3 EBC) Słód 3 25,0 % 0,44 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Słód 4 7,5 % 0,44 kg Wheat, Flaked (3,2 EBC) Słód 5 7,5 % 0,15 kg Carafa Special I (Weyermann) (900,0 EBC) Słód 6 2,5 % 0,15 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (900,0 EBC) Słód 7 2,5 % 0,09 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Słód 8 1,5 % 0,03 kg Czekoladowy ciemny 1200 (900,0 EBC) Słód 9 0,5 % 0,17 kg Corn Sugar (Dextrose) (0,0 EBC) Cukier 10 3,0 % 15 g Magnum [13,50 %] - Gotowanie 60,0 min Chmiel 11 33,3 IBUs 15 g Columbus (Tomahawk) [15,80 %] - Gotowani Chmiel 12 34,2 IBUs 15 g Styrian Goldings [5,70 %] - Gotowanie 20 Chmiel 13 8,5 IBUs 10g Fuggle [5,10 %] - Gotowanie 10,0 min Chmiel 14 3,0 IBUs 5g Fuggle [5,10 %] - Gotowanie 5,0 min Chmiel 15 0,8 IBUs 5 g Styrian Goldings [5,70 %] - Gotowanie 1, Chmiel 75,7 C 67,0 C 30 min 71,0 C przez 4 min 71,0 C 30 min 78,0 C przez 10 mi 78,0 C 10 min Jest tu w sumie 5,8kg słodów i płatków a po gotowaniu uzyskałem 12 litrów 18blg ( według przepisu miało być 14 litrów 24blg, wydajność 65%). Ballingometr sprawdzałem na wodzie i pokazuje 0, temperatura pomiaru okolo 22 stopnie, refraktometr mierzy mi tylko do 18brix. Zacierałem w taki sposób, że skleikowałem płatki w 4litrach wody, do kadzi wlałem 14litrów wody i skleikowane płatki co w sumie dało ponad 18litrów. Tak zacierałem według receptury i po wygrzewie dolałem 2 litry wody ( tyle wody potrzebowałem do wysładzania według przepisu), pomieszałem przez chwile i zostawiłem na pół godziny, żeby złoże opadło na dno. Wysładzałem około 15minut. Mam kadz warzelna zrobiona z kega din 50litrów, a w srodku 2 grzałki. W kegu, w momencie zacierania musi być min 17litrów płynu( wtedy grzałki są zanurzone całkowicie. Skąd taka niska wydajność? Co zrobiłem źle? Osobiście wydaje mi się, że tam gdzie są grzałki tworzą sie jakieś kanaliki i brzeczka spływa tą drogą zamiast przepływać przez całość. Jest taka możliwość? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Dziesięć pozycji słodów i sześć chmieli Ale nie o tym. Z opisu wynika, że wcale nie wysładzałeś. Zlałeś tylko brzeczkę przednią. Tak zrozumiałem. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Skoro uzyskał po gotowaniu 12l 18 blg to dłuższe wysładzanie chyba by tu nie pomogło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 to dłuższe wysładzanie chyba by tu nie pomogło. jak nie? Całą "wydajność" wywalił z młótem anteks i dirk gently 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 (edytowane) Pomogło by. Dużo cukru zostało w młócie. edit. Dr2 był szybszy Edytowane 4 Grudnia 2016 przez ASadam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 zdecydowałem dodać 2 litry przed wysladzaniem i zlać wszystko, zamiast dodawac tylko 2 litry do wysladzania. Skoro brzeczka przednia miala takie niskie blg to jak dluzsze wysladzania miałyby podnieść wydajność? Z wyslodzin zrobiłem stouta 5 litrów 15blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Skoro brzeczka przednia miala takie niskie blg to jak dluzsze wysladzania miałyby podnieść wydajność? może ktoś z was poczyta troszkę co uwzględnia jakikolwiek wzór na wydajność, a potem swoje teorie zacznie wypisywać Może Wam się wtedy rozjaśni dlaczego przy mocarzach tak spada wydajność. Tylko proszę czytać ze zrozumieniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Chyba, że byś wysładzał dłużej, to może uzyskał jakieś 20 l ok 17 blg i wtedy odparował te 5-6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Z wyslodzin zrobiłem stouta 5 litrów 15blg Ja już nic nie rozumiem w takim razie. Brzeczka po gotowaniu ma 18blg a wysłodziny 15blg? Chyba coś kręcisz. tylko 2 litry do wysladzania Skąd to wytrzasnąłeś? Moim zdaniem powinieneś zużyć jakieś 20 litrów wody do wysładzania żeby wypłukać wszystkie cukry (no prawie wszystkie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 Ja już nic nie rozumiem w takim razie. Brzeczka po gotowaniu ma 18blg a wysłodziny 15blg? Chyba coś kręcisz. Po wysładzaniu wyszło 12litrów 18blg, po gotowaniu 9litrów 22blg Stout po gotowaniu miał 15blg 'Cristian7', dnia 04 grudzień 2016 - 21:53, napisał: tylko 2 litry do wysladzania Skąd to wytrzasnąłeś? Moim zdaniem powinieneś zużyć jakieś 20 litrów wody do wysładzania żeby wypłukać wszystkie cukry (no prawie wszystkie). Takie informacje znalazłem w beersmith, żeby dodać 2 litry wody do wysładzania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 a po gotowaniu uzyskałem 12 litrów 18blg Po wysładzaniu wyszło 12litrów 18blg, po gotowaniu 9litrów 22blg Zdecyduj się w końcu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 mój bład, przepraszam Po wysładzaniu wyszło 12litrów 18blg, po gotowaniu 9litrów 22blg jakie rozwiązanie proponujesz co do wysladzania, jezeli beersmith mowi zeby dodac 2 litry wody? olać go i wysładzać dalej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2016 jezeli beersmith mowi zeby dodac 2 litry wody? olać go i wysładzać dalej? Ja bym dal mniej do zacierania, a więcej do wysładzania, ale Ty masz sprzęt jaki masz więc nie poszalejesz Nie narzekaj więc na wydajność skoro nie możesz ominąć ograniczeń sprzętowych. Chcesz wieksza wydajność to trza więcej wysładzać, a potem odparować wodę. Przy okazji, BS to nie wyrocznia aczkolwiek też go używam Liczyłeś ta wydajność razem z tym Stoutem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Wydaje mi się,że kolega wodę przeznaczoną do wysładzania,wlał do zacierania,myśląc,że to jeden pierun.Uzyskać brzeczkę przednią 24blg byłoby trudno,a jeśli już,to wydajność,będzie dramatycznie niska. Ale to moje wnioski po 6 warkach:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cristian7 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Liczyłeś ta wydajność razem z tym Stoutem? Nie, liczyłem samego RISa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Nie, liczyłem samego RISa No to myślisz, że ten cukier co ci został w wysłodzinach to od boga jakiego dany gratis jest? Zawracasz tyłek ludziom, a powinieneś poukładać sobie w głowie najpierw co jak i do czego. Skąd taka niska wydajność? Co zrobiłem źle? teraz już wiadomo, że z niewiedzy bo źle liczysz bart3q, anteks, dirk gently i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Liczyłeś ta wydajność razem z tym Stoutem? Nie, liczyłem samego RISa Ludzie, naprawdę, litości. A na marginesie - po co w tej "recepturze" trzy różne słody bazowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Jaki czas gotowania wpisałeś w Beersmith? Podejrzewam, że miałeś ustawioną wartość domyślną - 1h, więc podał tylko 2L do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anmar Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Tak czytam ten wątek i zastanawiam się: po co ludzie porywają się przy tak małym doświadczeniu na piwa trudne? Młodzi (stażem) adepci sztuki piwowarskiej nauczcie się warzyć proste piwa, uzyskajcie powtarzalność. Kalkulatory i programy to tylko wspomaganie, nic absolutnie nic nie zastąpi doświadczenia, wiedzy i zdrowego rozsądku (kolejność dowolna ) maxlab, dirk gently i Marcin_K 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2016 Ja wiem. Vlogerzy piwni wmawiający wszystkim że tylko ogromne piwa są dobre - RISy, American Barley Wine, Double IPA. jerzdna 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się