dirk gently Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zależy co rozumiesz przez ludzkie. Częstym sprawcą infekcji piwa jest lactobacillus, który gromadnie zamieszkuje ludzki przewód pokarmowy (ale raczej dolne jego części) i jest dla organizmu nad wyraz pożyteczny. Z drugiej strony typowe bakterie chorobotwórcze jak salmonella, e-coli czy gronkowiec nie są groźne dla piwa. Oczywiście grypą piwo się nie zarazi, wirusy potrzebują żywych komórek żeby się replikować, a takich w brzeczce nie uświadczysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Kiedyś na bbiz był temat, jak gościowi gil wpadł do piwa. Ponoć oznak infekcji nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Miałem na myśli coś typu grypa/kaszel/katar Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Skajo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Akurat kichnięcie prosto w piwo raczej by go pogrążyło a możesz rozwinąć tą głęboka myśl? Że niby piwo grypy dostanie? Jeśli dodatkowo będziesz je trzymał w niskiej temperaturze to tak Pierwszy raz słyszę, żeby "ludzkie" bakterie nie mogły zakazić piwa. Proponuję kichnąć milionami bakterii prosto w brzeczkę i sprawdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Wirusy,bakterie,grzyby. Trzeba rozróżniać,piwo raczej wirusa nie złapie...chociaż kto wie;-) Wysłane z mojego V9 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 9 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2016 A tak na marginesie co to za wyjście,to ty jeszcze spacerów drożdży nie widziałeś,będzie dobrze nie panikuj Hi hi, na 20 warek, ani razu drożdze mi nie wylazły z fermentora, ale ja nie robię 26l, pozostaję na 20-22l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Jak już pisałem w 48h z 15 do 5blg. Przez kolejne dni już nic... jest to wina spaceru drożdży? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
udarr Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Raczej jest to wina braku kontroli temperatury. Jest też szansa, że zatrzymałeś fermentację gwałtownie obniżając temperaturę (nie wiem czy tak robiłeś). Gdzie Ci powiedziano żebyś robił pomiar blg po 48 godzinach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 10 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Jak już pisałem w 48h z 15 do 5blg. Przez kolejne dni już nic... jest to wina spaceru drożdży? Jak już to raczej na odwrót Edytowane 10 Grudnia 2016 przez ko_cur mc007 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Raczej jest to wina braku kontroli temperatury. Jest też szansa, że zatrzymałeś fermentację gwałtownie obniżając temperaturę (nie wiem czy tak robiłeś). Gdzie Ci powiedziano żebyś robił pomiar blg po 48 godzinach?Fermentor stał w pokoju gdzie była temperatura 20°C. Jak zobaczyłem imprezę drożdży to otworzyłem na chwilę okno. Dlaczego sprawdziłem blg? Z czystej ciekawości bo tak burzliwej jeszcze nie miałem. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 W piwie się nie grzebie. Zadajesz drożdże, czekasz tydzień, może dwa zależnie od początkowego ekstraktu, gdy skończy się etap fermentacji burzliwej wrzucasz sobie do fermentora zdezynfekowany windomierz i czekasz jeszcze dwa-trzy tygodnie sprawdzając plato raz na tydzień, polecam przezroczyste fermentory, ale i przez uchylone wieko też da się zobaczyć. W pierwszych 48h co by się nie działo to odczyt jest niewiele wart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cezary Daniluk Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zawsze pierwszy odczyt przeprowadzam po minimum 2 tygodniach. Wcześniej nie ma sensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Teraz mam brak jakich kolwiek oznak fermentacji. Boję się że zatrzymałem pracę drożdży. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 A czego się spodziewałeś? Drożdże robotę wykonały. To co powinno być rozłożone na dłuższy okres czasu one z powodu temperatury zrobiły w 48h. Może Ci jeszcze zejdzie z 1-2 blg, ale takiego szału jak przez pierwsze 48h to się nie spodziewaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Zawsze pierwszy odczyt przeprowadzam po minimum 2 tygodniach. Wcześniej nie ma sensu Plox... Warzyłem ostatnio Milda 7,5 Blg, temperaturę miałem dość wysoką 21°C (temperatura piwa) - bo zależało mi na ciekawym estrowym profilu. Insynuujesz, że na takie piwo potrzeba 2 tygodnie? Zabutelkowałem go po 8 dniach. Wniosek: moje najlepsze piwo. Nie ma co generalizować: 7+7, ale 2 tygodnie to trochę żart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 Nie ma co generalizować: 7+7, ale 2 tygodnie to trochę żart. no faktycznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mathev Opublikowano 11 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 A czego się spodziewałeś? Drożdże robotę wykonały. To co powinno być rozłożone na dłuższy okres czasu one z powodu temperatury zrobiły w 48h. Może Ci jeszcze zejdzie z 1-2 blg, ale takiego szału jak przez pierwsze 48h to się nie spodziewaj Chociaż niech jeszcze o dwa spanie. Próbka po zmierzeniu blg smakuje jak sweet stout Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) no faktycznie Jest taki stereotyp powielany przez sklepy i chyba niektórych blogerów, że 7+7 i jest to generalizowanie. Odstąpieniem od generalizowania jest 8 dni i w butelki, nie sądzisz? Nie wiem jak to jaśniej przekazać Edyta: Nie ma co generalizować: 7+7, ale 2 tygodnie bez zaglądania to trochę żart, no chyba, że piwo ma powyżej 15Blg (wartość z dupy). Wersja prawidłowa. Na czerwono brakujące frazy w cytacie który tak setnie ubawił Dr2. Edytowane 11 Grudnia 2016 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ko_cur Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 A czego się spodziewałeś? Drożdże robotę wykonały. To co powinno być rozłożone na dłuższy okres czasu one z powodu temperatury zrobiły w 48h. Może Ci jeszcze zejdzie z 1-2 blg, ale takiego szału jak przez pierwsze 48h to się nie spodziewaj Chociaż niech jeszcze o dwa spanie. Próbka po zmierzeniu blg smakuje jak sweet stout Nawet jak Ci i o 3 blg zejdzie to i tak nie będzie to miało większego znaczenie jeśli chodzi o smak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2016 (edytowane) To ja się chyba nie znam. Bo nie pamiętam kiedy ostatnio zaglądałem do fermentora (otwieralem wieko) przed upływem 2 tygodni. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Edytowane 11 Grudnia 2016 przez redlum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Ile taki RIS będzie wyłaził z wiadra ?, wczoraj zaczęła się erupcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 19 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2016 Wszystko zależy od tego jak szybko przefermentuje - a to zależy od ekstraktu, ilości zadanych drożdży, ich kondycji, temperatury fermentacji, tego ile piwa masz w wiadrze i ile Ci tych drożdży wypluje itp. itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się