INTseed Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 W trzech piwkach mam dziwny zapach. Coś jakby zapach fermentacji, drożdzowy. Czy to jest przez to że nie robiłem startera? A później wykorzystywałem gęstwe z nich? Nie chmieliłem na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Nie no luzik - wystarczy ok 20 °C żeby normalnie pracowały - robią wtedy trochę mniej estrów i tyle W przypadku omega hot head nawet w 16 °C różnica w efektach w porównaniu z 35°C jest znikoma - ot tyle że wolniej pracują. A gdzie zakupiłeś te omegi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 10 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2017 Nie no luzik - wystarczy ok 20 °C żeby normalnie pracowały - robią wtedy trochę mniej estrów i tyle W przypadku omega hot head nawet w 16 °C różnica w efektach w porównaniu z 35°C jest znikoma - ot tyle że wolniej pracują. A gdzie zakupiłeś te omegi ? Cóż - ich się w polszy nie kupuje tylko pożycza tudzież załatwia Jeśli będziesz moich okolicach przejeżdżał to Ci mogę dać. Jak coś wal na prv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JZPK Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Odkopuję temat. Kupiłem zestaw Norwegian Farmhouse Ale z twojbrowar.pl Obecnie jest na burzliwej drugi dzień i tutaj rodzi się pewien problem... Mimo wspaniałej pracy drożdży, W pokoju na stoliku utrzymuje się lekki, nieprzyjemny aromat skisłych jaj. Piwo fermentuje na drożdżach FM53 Kveik. Sama brzeczka została warzona z jagodami jałowca. Dużą uwagę przykładałem do tego aby brzeczka nie została zainfekowana jakimś brudem/syfem. Co radzicie? Co w takim przypadku mogę zrobić? Czy mogę już skreślić zawartość fermentora na straty, czy tez jest to naturalny aromat (w co osobiście wątpię) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Nie przejmuj się. Będzie dobre. Masz może gdzieś instrukcje do jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JZPK Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Nie przejmuj się. Będzie dobre. Masz może gdzieś instrukcje do jeszcze? Dzięki za słowa otuchy. Już zdążyłem przeczytać ze to może być normalna reakcja pracy drożdży. Odnośnie instrukcji, niestety nie była dostarczona. Znalazłem w sieci przepisy innych piwowarów którzy mierzyli się z tym stylem. Konkretnie użyłem tego: https://brewness.com/pl/recipe/norwegian-farmhouse-ale/view. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 4 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2017 Strona mi się nie otwiera. Ja robiłem 100% pilzneński plus suszone owoce jałowca na 15min. Teraz bym dodał jeszcze na cichej 60g macerowane w wódeczce na zapach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BitterEater Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 (edytowane) Odnośnie instrukcji, niestety nie była dostarczona. Zamówiłem kilka zestawów z TB i zawsze była instrukcja. Wystarczyło napisać maila do sklepu. Edytowane 5 Lipca 2017 przez BitterEater Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Strona mi się nie otwiera. Ja robiłem 100% pilzneński plus suszone owoce jałowca na 15min. Teraz bym dodał jeszcze na cichej 60g macerowane w wódeczce na zapach A nie lepiej macerowac w ginie? Skoro chodzi o jalowcowy zapach? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2017 Jak masz to tak. Ja nie myślałem o takim dodatku, ale zostało mi trochę owoców jałowca i zrobiłem nalewkę spirytus, woda, miód i owoce jałowca. Zapach zajebisty. Smak jeszcze lepszy. Gin ze sklepu może się schować redlum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się