Gawron Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 (edited) W weekend chcę popełnić IPA prawie single hop. Oceńcie proszę moją recepturę, a w szczególności chmielenie. Warka 12.5 l Pale Ale 3,5 kg 92% Caraaroma 0,1kg 2,5% Pszeniczny 0,2 kg 5,5 % 16 BLG 24,5 EBC 65° C - 60 minut + mash out IBU 50 Magnum 15g - 60 minut Simcoe 10g - 30 minut Simcoe 10g - 15 minut Simcoe 10g - 0 minut Simcoe 20g - na zimno W odwodzie mam jeszcze 50g Simcoe jakby co Co wy na to? Edited January 26, 2017 by Gawron Link to comment Share on other sites More sharing options...
kondek Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 To juz nie do konca taki single hop jak wrócę do domu to napisze jak chmieliłem, robiłem w poprzednim sezonie single hop simcoe Wysłane za pomocą mTalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 26, 2017 Author Share Posted January 26, 2017 (edited) Dlatego napisałem "prawie single hop" Edited January 26, 2017 by Gawron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 (edited) prawie single hop W odwodzie mam jeszcze 50g Simcoe jakoś nie rozumiem Podoba Ci się to określenie, że go używasz, a nie robisz SH dlaczego? Zwłaszcza że masz ten chmiel. EDIT zasyp ok tylko po co ta pszenica homeopatycznie? Edited January 26, 2017 by Dr2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Przemas.IE Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 (edited) Dwa chmiele to juz nie single hop. Robilem kiedys SH Simcoe i powiem tak, jak dla mnie bomba. Jednakze jezeli nie jestes fanem kocich aromatow to nieodpowiedni wybor dla Ciebie. chmiel ten wnosi takie aromaty w mniejszym lub wiekszym stopnniu ( czarna porzeczka ). edit. Ok jak na prawie SH Edited January 26, 2017 by Przemas.IE Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 26, 2017 Author Share Posted January 26, 2017 (edited) jakoś nie rozumiem Podoba Ci się to określenie, że go używasz, a nie robisz SH dlaczego? dlatego poddaję recepturę ocenie bardziej doświadczonych kolegów przed warzeniem. Jak dostanę sygnał wywal Magnum, daj dwa razy więcej Simcoe to tak zrobię. W tytule napisałem Simcoe IPA, a single hop napisałem z przymrużeniem oka . zasyp ok tylko po co ta pszenica homeopatycznie? Za wiki " Dodatek kilku procent słodów pszenicznych przy produkcji piw ze słodu jęczmiennego korzystnie wpływa na pienistość piwa." Dodać więcej? Usunąć całkowicie? Jeszcze nigdy nie dodawałem pszenicy, więc ciekawość efektu jaki uzyskam spać mi nie daje. Edited January 26, 2017 by Gawron Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Jak dostanę sygnał wywal Magnum wywal bo ja np. nie lubię jego goryczki, daj odpowiednio Simcoe Dodać więcej? Usunąć całkowicie? Ja bym olał tą pszenicę bo to bardziej na jakiś zabobon piwowarski zalatuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 daj na zimno minimum 30g Simcoe. Ja bym poszedł w zasyp 95% pale ale i 5% pszenicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 26, 2017 Author Share Posted January 26, 2017 (edited) Ja bym poszedł w zasyp 95% pale ale i 5% pszenicy. Zasyp niech pozostanie taki jaki jest. Zweryfikuję pszeniczny zabobon na własnej skórze, a i poznam efekt zastosowania Caraaroma. Także z kolorem chciałem pójść w kierunku amber. daj na zimno minimum 30g Simcoe. Polecasz przesunąć którąś z dawek, czy dać dodatkowo? Ew otwieram drugą paczkę 50 g i mogę zrobić tak: Simcoe 15g - 60 minut Simcoe 10g - 30 minut Simcoe 10g - 15 minut Simcoe 10g - 5 minut Simcoe 20g - 0 minut Simcoe 35g - na zimno 6 dawek Wtedy to już będzie na 100% SH Edited January 26, 2017 by Gawron Link to comment Share on other sites More sharing options...
JackStyle Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 Ogólnie wygląda dobrze. Ja chmielilem takie warki (12 l) na 30 IBU i dawałem 30g na cichą. Aromat był wyraźny, ale spokojnie można podbić do 50g ma cichą. Osobiście darowalbym sobie 0' i przerzucił to na cichą, ale co kto lubi. Doradzam też filtracje po cichej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
DonBeer Posted January 26, 2017 Share Posted January 26, 2017 zostaw magnum na goryczke szkoda simcoe na 5min 10g możesz zrezygnować i zostawić na chmielenie na zimno do innego piwka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 (edited) Dzisiaj warzenie. Ostatecznie zdecydowałem się na taki schemat. Magnum 15g - 60 minut Simcoe 10g - 30 minut Simcoe 10g - 15 minut Simcoe 10g - 0 minut Simcoe 30g - na zimno Dzięki za wszystkie rady. Edited January 28, 2017 by Gawron Link to comment Share on other sites More sharing options...
dziedzicpruski Posted January 28, 2017 Share Posted January 28, 2017 (edited) Zawsze miałem porażkę z tym chmielem, czyli efekt żaden, daj znać co wyszło. Edited May 1, 2017 by dziedzicpruski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 28, 2017 Author Share Posted January 28, 2017 daj znać co wyszło Dam znać. Biorę się do roboty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted March 10, 2017 Share Posted March 10, 2017 I co wyszło ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted March 11, 2017 Author Share Posted March 11, 2017 Jeszcze nie wiem. Będę w domu za dwa tygodnie, to spróbuję. Wysłane z kalkulatora Casio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted April 1, 2017 Author Share Posted April 1, 2017 Zawsze miałem porażkę z tym chmielem, czyli efekt żaden, daj znać co wyszło. I co wyszło ? Ogólnie lipa. Niestety aromat zbyt mało kompleksowy i płaski. Żywice i nieco gorzkich cytrusów typu grapefruit i gorzka pomarańcza. Gdyby uzupełnić to jakimś słodszym w odbiorze chmielem było by super a tak jest średnio. Goryczka przyjemna, lecz zbyt niska jak na mój gust. Piana świetna. Najlepsza jaką miałem do tej pory. Drobna, wysoka, oblepiająca i nie znika do końca. Pszenica chyba jednak zrobiła robotę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now