Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) W weekend chcę popełnić IPA prawie single hop. Oceńcie proszę moją recepturę, a w szczególności chmielenie. Warka 12.5 l Pale Ale 3,5 kg 92% Caraaroma 0,1kg 2,5% Pszeniczny 0,2 kg 5,5 % 16 BLG 24,5 EBC 65° C - 60 minut + mash out IBU 50 Magnum 15g - 60 minut Simcoe 10g - 30 minut Simcoe 10g - 15 minut Simcoe 10g - 0 minut Simcoe 20g - na zimno W odwodzie mam jeszcze 50g Simcoe jakby co Co wy na to? Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kondek Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 To juz nie do konca taki single hop jak wrócę do domu to napisze jak chmieliłem, robiłem w poprzednim sezonie single hop simcoe Wysłane za pomocą mTalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Dlatego napisałem "prawie single hop" Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) prawie single hop W odwodzie mam jeszcze 50g Simcoe jakoś nie rozumiem Podoba Ci się to określenie, że go używasz, a nie robisz SH dlaczego? Zwłaszcza że masz ten chmiel. EDIT zasyp ok tylko po co ta pszenica homeopatycznie? Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Dwa chmiele to juz nie single hop. Robilem kiedys SH Simcoe i powiem tak, jak dla mnie bomba. Jednakze jezeli nie jestes fanem kocich aromatow to nieodpowiedni wybor dla Ciebie. chmiel ten wnosi takie aromaty w mniejszym lub wiekszym stopnniu ( czarna porzeczka ). edit. Ok jak na prawie SH Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Przemas.IE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) jakoś nie rozumiem Podoba Ci się to określenie, że go używasz, a nie robisz SH dlaczego? dlatego poddaję recepturę ocenie bardziej doświadczonych kolegów przed warzeniem. Jak dostanę sygnał wywal Magnum, daj dwa razy więcej Simcoe to tak zrobię. W tytule napisałem Simcoe IPA, a single hop napisałem z przymrużeniem oka . zasyp ok tylko po co ta pszenica homeopatycznie? Za wiki " Dodatek kilku procent słodów pszenicznych przy produkcji piw ze słodu jęczmiennego korzystnie wpływa na pienistość piwa." Dodać więcej? Usunąć całkowicie? Jeszcze nigdy nie dodawałem pszenicy, więc ciekawość efektu jaki uzyskam spać mi nie daje. Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Jak dostanę sygnał wywal Magnum wywal bo ja np. nie lubię jego goryczki, daj odpowiednio Simcoe Dodać więcej? Usunąć całkowicie? Ja bym olał tą pszenicę bo to bardziej na jakiś zabobon piwowarski zalatuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 daj na zimno minimum 30g Simcoe. Ja bym poszedł w zasyp 95% pale ale i 5% pszenicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 (edytowane) Ja bym poszedł w zasyp 95% pale ale i 5% pszenicy. Zasyp niech pozostanie taki jaki jest. Zweryfikuję pszeniczny zabobon na własnej skórze, a i poznam efekt zastosowania Caraaroma. Także z kolorem chciałem pójść w kierunku amber. daj na zimno minimum 30g Simcoe. Polecasz przesunąć którąś z dawek, czy dać dodatkowo? Ew otwieram drugą paczkę 50 g i mogę zrobić tak: Simcoe 15g - 60 minut Simcoe 10g - 30 minut Simcoe 10g - 15 minut Simcoe 10g - 5 minut Simcoe 20g - 0 minut Simcoe 35g - na zimno 6 dawek Wtedy to już będzie na 100% SH Edytowane 26 Stycznia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 Ogólnie wygląda dobrze. Ja chmielilem takie warki (12 l) na 30 IBU i dawałem 30g na cichą. Aromat był wyraźny, ale spokojnie można podbić do 50g ma cichą. Osobiście darowalbym sobie 0' i przerzucił to na cichą, ale co kto lubi. Doradzam też filtracje po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 26 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2017 zostaw magnum na goryczke szkoda simcoe na 5min 10g możesz zrezygnować i zostawić na chmielenie na zimno do innego piwka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Dzisiaj warzenie. Ostatecznie zdecydowałem się na taki schemat. Magnum 15g - 60 minut Simcoe 10g - 30 minut Simcoe 10g - 15 minut Simcoe 10g - 0 minut Simcoe 30g - na zimno Dzięki za wszystkie rady. Edytowane 28 Stycznia 2017 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Zawsze miałem porażkę z tym chmielem, czyli efekt żaden, daj znać co wyszło. Edytowane 1 Maja 2017 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 daj znać co wyszło Dam znać. Biorę się do roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 10 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2017 I co wyszło ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2017 Jeszcze nie wiem. Będę w domu za dwa tygodnie, to spróbuję. Wysłane z kalkulatora Casio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2017 Zawsze miałem porażkę z tym chmielem, czyli efekt żaden, daj znać co wyszło. I co wyszło ? Ogólnie lipa. Niestety aromat zbyt mało kompleksowy i płaski. Żywice i nieco gorzkich cytrusów typu grapefruit i gorzka pomarańcza. Gdyby uzupełnić to jakimś słodszym w odbiorze chmielem było by super a tak jest średnio. Goryczka przyjemna, lecz zbyt niska jak na mój gust. Piana świetna. Najlepsza jaką miałem do tej pory. Drobna, wysoka, oblepiająca i nie znika do końca. Pszenica chyba jednak zrobiła robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi