Eselchen Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 (edytowane) Chciałbym uwarzyć piwo opierające się tylko na słodzie pilzneńskim i drożdżach górnej fermentacji. Po przeszukaniu internetu skleiłem recepturę: 100% słód pilzneński (około 4,2kg) na 20l piwa chmiel żatecki/lubelski 40g (na ok. 20-25 ibu) drożdże S-04zacieranie: 64°C 15min, 72°C 45min Nie wiem za bardzo jak chmieli się tylko chmielami aromatycznymi, stąd piszę ten post. I co w ogóle sądzicie o przepisie? Edytowane 28 Stycznia 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Normalne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 Zrób FAH z linka powyżej, bardzo smaczne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alitechno88 Opublikowano 28 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2017 moje ulubiene piwo ( zresztą jak każde). Ja osobiście bym trochę bardziej dochmielił, ale to twoja receptura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Wszystko spoko, sam co roku robię podobne piwo, tylko na dolniakach. Fermentuj w 17-18o C i będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 A ja Ci polecam zrobić piwko "pilzneński single malt" na kveikach FM 53. Takie jest właśnie moje pierwsze piwo na jednym słodzie i wszyscy chwalą, z mojego niewielkiego narazie dorobku, na 100% najlepsze piwo :-) Stawiasz wiadro w dowolnie wysokiej temperaturze i zapominasz o sprawie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 29 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 A ja Ci polecam zrobić piwko "pilzneński single malt" na kveikach FM 53. Takie jest właśnie moje pierwsze piwo na jednym słodzie i wszyscy chwalą, z mojego niewielkiego narazie dorobku, na 100% najlepsze piwo :-) Stawiasz wiadro w dowolnie wysokiej temperaturze i zapominasz o sprawie! Mógłbyś podać dokładną recepture ? Zacieranie, chmielenie, fermentacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwer Opublikowano 29 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2017 Link do zapisków w stopce, warka #13, Albo bezpośrednio do tej warki tu http://www.piwo.org/topic/21726-metro-słodowiec/?p=421434 Muszę tam trochę poaktualizować, ale generalnie super pozytywne wrażenia, mocno estrowe (ale przyjemnie, NIE rozpusczalnikowo), fajny klar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Ostatecznie zdecydowałem się na Full Aroma Hops , Carlberg (wersja na 20l), tylko mam dwa pytania: 1) w przepisie jest, aby wodę podgrzać do 40 stopni, wrzucić słód i dalej podgrzewać do 61 stopni i dopiero robić przerwę. Co osiągnie się dzięki temu? 2) Użyć chmielu w szyszkach czy standardowo granulat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 1). Tu przeczytasz co się dzieje z ziarnem w temp. 40-60 st. C http://www.wiki.piwo.org/Zacieranie_ziarna 2). Może być granulat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 1). Tu przeczytasz co się dzieje z ziarnem w temp. 40-60 st. C http://www.wiki.piwo...cieranie_ziarna Nie wydaje mi się. Tzn link jest ok, ale tak na prawdę zasyp w 40 i od razu bez przerw podgrzewanie do temperatury scukrzania, w mojej opinii służy uwodnieniu enzymów w słodzie. Nie powiesz chyba, że robisz każdą przerwę po drodze po minucie w tym przedziale 40-60. Ja jeżeli zasypuję w niższej temperaturze to moją intencją jest właśnie uwodnienie enzymów i robię tak w szczególności przy zacieraniu dekokcyjnym, żeby enzymy przedostały się do ciekłej części zacieru. Oczywiście proszę o wskazówki jeżeli się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Jeszcze na temat chmieli. Na goryczkę chcę użyć magnum, a na aromat Hellertau Hersbrucker lub Saaz. który będzie lepszym wyborem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Jeszcze na temat chmieli. Na goryczkę chcę użyć magnum, a na aromat Hellertau Hersbrucker lub Saaz. który będzie lepszym wyborem? Obydwa to fajne chmiele Polecam użyć ich dwóch Eselchen 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 2 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Jeszcze na temat chmieli. Na goryczkę chcę użyć magnum, a na aromat Hellertau Hersbrucker lub Saaz. który będzie lepszym wyborem? Obydwa to fajne chmiele Polecam użyć ich dwóch Mógłbyś podać jak połączyć dwa chmiele aromatyczne? Chciałem dać magnum od początku gotowania (60 min) i Hellertau Hersbrucker na 15 min Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 Jeszcze na temat chmieli. Na goryczkę chcę użyć magnum, a na aromat Hellertau Hersbrucker lub Saaz. który będzie lepszym wyborem? Obydwa to fajne chmiele Polecam użyć ich dwóch Mógłbyś podać jak połączyć dwa chmiele aromatyczne? Chciałem dać magnum od początku gotowania (60 min) i Hellertau Hersbrucker na 15 min Podstawowe pytanie jak chłodzisz? Bo ma to ogromne znaczenie przy chmieleniu na aromat. Masz chłodnicę czy przez noc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 3 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Jeszcze na temat chmieli. Na goryczkę chcę użyć magnum, a na aromat Hellertau Hersbrucker lub Saaz. który będzie lepszym wyborem? Obydwa to fajne chmiele Polecam użyć ich dwóch Mógłbyś podać jak połączyć dwa chmiele aromatyczne? Chciałem dać magnum od początku gotowania (60 min) i Hellertau Hersbrucker na 15 min Podstawowe pytanie jak chłodzisz? Bo ma to ogromne znaczenie przy chmieleniu na aromat. Masz chłodnicę czy przez noc? Chłodnicy nie mam. Wsadzam garnek do kastry budowlanej i co jakiś czas wymieniam wodę. Zajmuje to ok. 2-3h Edytowane 3 Lutego 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 To wrzuć Hellertau Hersbrucker i Saaz po wyłączeniu palnika Tak będzie najlepiej po 20 g wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 19 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2017 (edytowane) Mam jeszcze pytanie do tego przepisu http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) . Jak zmienić czas przerw, aby nie uzyskać słodkiego piwa? Poniższa propozycja będzie dobra? 40 minut 60-62 stopnie 20 minut 70-72 stopnie reszta bez zmian Edytowane 19 Lutego 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Mam jeszcze pytanie do tego przepisu http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) . Jak zmienić czas przerw, aby nie uzyskać słodkiego piwa? Poniższa propozycja będzie dobra? 40 minut 60-62 stopnie 20 minut 70-72 stopnie reszta bez zmian Sens oryginalnego przepisu jest taki, aby był odpowiedni balans pomiędzy odczuciem słodowości, a dość konkretnym chmieleniem. Zacierając 40 minut w 62 stopniach otrzymasz wytrawne piwo, w takim przypadku ja bym skorygował chmielenie w dół. aby zachować odpowiednie proporcje słodowość - goryczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2017 Dobrze dofermentuj piwo, to nie będzie słodkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Witam, mam przed sobą pierwszą warkę będę robić w.w Full Aroma Hops , Carlberg zgodnie z przepisem . mam 2 pytania by warzyć świadomie 1) sposób zacierania -10 minut 60-62C ; potem 45 minut w temp. 70-72C zrozumiałem że taki sposób ma uczynić piwo bardziej treściwym ( mniej wytrawne) oraz poprawić pianę . Pytanie : czy tak krótki czas przerwy scukrzającej maltozowej ma spowodować powstanie mniejszej ilości maltozy , czy maltoza będzie się wytrącać podczas podnoszenia temp. z 62-70 oraz nie będzie się wytwarzać podczas przerwy dekstrynującej 70-72C . Czy powinna w tym wypadku być zastosowana próba jodowa . Czy następuje tu pełne zatarcie czy jest tylko częściowe. 2) sposób chmielenia (u mnie brak chłodnicy ) ...45 minut 40 gram szyszek chmielu aromatycznego Lubelskiego Pytanie : jaki był zamysł wrzucać na 45min chmiel aromatyczny ( zrobię tak, ale chciałbym wiedzieć) ? będę wprowadzać małą zmianę do oryginału posłużę się Magnum 90min , Marynka 60min , Lubuski 45min + 0min i tu kolejne pytanie Lubuski do gorącej brzeczki i filtracja / do fermentacji burzliwej by mocniej odfiltrować piwo licząc na drożdże czy fermentacji cichej (boje się zmętnienia w stosunku do oryginału ) . Ilości specjalnie nie pisałem by uzyskać odpowiedzi na w.w pytania a nie propozycję chmielenia , policzę ibu na kalkulatorku . Proszę o wyrozumiałość , jestem laikiem w temacie. Mam za sobą tylko 1 Brewkita Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Enzymy nie działają zero jedynkowo. Podczas zacierania działają oba enzymy w mniejszym lub większym zakresie,zależnie od temperatury. Próbę jodową możesz zrobić,przy samym pilzneńskim po 60min napewno będziesz miał zatarte.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 czyli taki sposób zacierania powoduje wzrost dekstyn w stosunku do maltozy , przez co piwo staje się słodsze bo dekstyna jest niefermentowana . całość uwarza się za zatarte, tylko mamy inny stosunek dekstyna/maltoza dobrze to rozumiem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 czyli taki sposób zacierania powoduje wzrost dekstyn w stosunku do maltozy , przez co piwo staje się słodsze bo dekstyna jest niefermentowana . całość uwarza się za zatarte, tylko mamy inny stosunek dekstyna/maltoza dobrze to rozumiem ? Mniej więcej. Ostatnio jak zacierałem 100% pilzneński,zatarte miałem już po 15 minutach(próba jodowa). Więc teoretycznie powinienem mieć zatarte na wytrawnie w 62C ale po podniesieniu temperatury do 72C ekstrakt wzrósł jeszcze i już tak wytrawnie nie było.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi