Filip Kowalewski Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Witam! Jestem początkującym piwowarem. Uwarzyłem swoją pierwszą warkę "out milk stout" użyłem: pieczonych płatków owsianych przez 40 min w 150 stopniach- 600 g , ekstrakt słodowy 1,7 jasny i ciemny, 500 g ekstrakt jasny w proszku, pszenica 100EBC 300g ,słód jęczmienny kawowy 200 g oraz słód jęczmienny czekoladowy 200 g. Na koniec gotowania dodałem 750 g laktozy. Wyszło 15.5 Blg zadałem zrechydratyzowane S0-4 i fermentacja w 19 stopniach. piwo ruszyło po 12 h i bulkało 2 dni. Po tygodniu zmierzyłem ekstrakt i zlałem na cichą dodając płatki kokosowe i wanilię. Niestety zeszło mi jedynie do 9 Blg. Co robić dodawać na nowo drożdże czy czekać może po tygodniu cichej w 19 stopniach zejdzie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
karollom Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 myślę, że za krótko czekałeś na burzliwej. Tydzień to troszku za mało, no i wiele innych czynników, kondycja drożdży itp. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Dobra recepturka jak na pierwszą warkę, nie ma co Tak z ciekawości, robiłeś próbę jodową przed filtracją? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piwosz86 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 (edited) Po tygodniu zmierzyłem ekstrakt i zlałem na cichą dodając płatki kokosowe i wanilię. Niestety zeszło mi jedynie do 9 Blg. Niestety ale to typowy błąd jaki popełnia wielu początkujących piwowarów. Jeżeli mierzysz ekstrakt i widzisz, że jest jeszcze wysoki (ty musiałeś mieć ponad 9 blg skoro teraz zeszło do tego poziomu), pod żadnym pozorem nie powinno się przelewać na cichą, bo pozbywasz się z brzeczki większości drożdży, które mogłyby dużo jeszcze zdziałać. Teraz jest wysokie ryzyko, że piwo Ci nie dofermentuje. Spróbuj wstawić fermentor w cieplejsze miejsce, może coś się ruszy. Kontroluj blg. Najlepiej miej w gotowości nową paczkę drożdży, bo jak się nic nie zmieni, będziesz musiał zadać nowe. Aaa i pamiętaj, że za nisko też Ci nie zejdzie, bo zostanie dużo ekstraktu z laktozy, którego drożdże nie przefermentują. Edited January 29, 2017 by Piwosz86 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Te płatki i słody to w jaki sposób dodałeś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Kowalewski Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Czyli podnieść do 21-22 stopni poczekać dwa dni i jeśli nic nie ruszy dodać drożdże. a do jakiego ekstraktu mi zejdzie po liczyłem no około 5-6? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Kowalewski Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Nie robiłem nie miałem płynu Lugola , zacierałem w 66 stopniach godzinkę chciałem mieć takiego gęstego ulepkowatego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 zacierałem w 66 stopniach ekstrakty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Kowalewski Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 zacierałem w 66 stopniachekstrakty? płatki 600- 700 gram Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Pytanie czy te ekstrakty były aktywne enzymatycznie? (nie znam się na ekstraktach, może ktoś mądry wyjaśni...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Kowalewski Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Pytanie czy te ekstrakty były aktywne enzymatycznie? (nie znam się na ekstraktach, może ktoś mądry wyjaśni...) A nie uaktywniły by się po godzinie w 60 stopniach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
PiotrM Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Pszenica i płatki owsiane były "zacierane" w wodzie bez słodu? To pewnie większość tego co Ci zostało to skrobia i laktozy. Jak jest skrobia w wodzie to zmierzy się to spławikiem? Wysłane przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip Kowalewski Posted January 29, 2017 Author Share Posted January 29, 2017 Ale teraz tego już nie zmierzę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Nie wiem, czy skrobia przekłamuje pomiar BLG, ale wygląda na to, że nie zatarłeś płatków, bo nie masz tam żadnego składnika z enzymami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 BeerSmith twierdzi, że taki zasyp da 23l. o ekstr. 17,8 Blg, a zejdzie do 8,8 Blg... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 (edited) Po pierwsze - nie słuchaj co niektórych forumowiczów "trzymaj dłużej na burzliwej", "zadaj więcej drożdży" - bo to nic Ci nie da. Dlaczego? A no dlatego: Nic dziwnego, że zeszło do 9. Ekstrakty są nieaktywne enzymatycznie. Dodałeś pszenicę (niesłodowaną), płatki (bez enzymów oczywiście) i słody ciemne (nieaktywne enzymatycznie). Czyli zadałeś srogą dawkę skrobi, której nie miało co przerobić na maltozę. Nie wiem, czy piwo będzie się nadawało do wypicia. Nigdy nie spotkałem się z taką dawką skrobi, ale zmętnienie na pewno będzie tak duże, że nawet weizen może się schować. Trzeba było zaglądnąć tutaj i miałbyś takie piwo, jakie mniej więcej chciałeś sądząc po użytych przez Ciebie składnikach. Wniosek: więcej czytania wiki, mniej kombinowania, więcej myślenia i przede wszystkim zanim coś uwarzysz z własnej receptury to zapytaj na forum P.S. Nie "out milk stout" tylko "oatmeal milk stout" jak już. Chociaż to niefortunnie użyte przez Ciebie słowo "out" może w praktyce oznaczać, że piwo "wyautujesz" do kibla Edited January 29, 2017 by kamilg20 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Ekstrakty są nieaktywne enzymatycznie. Ale wiesz, że są dostępne także aktywne enzymatycznie ekstrakty? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kamilg20 Posted January 29, 2017 Share Posted January 29, 2017 Ale sądząc po tym, co Filip napisał, to aktywnych ekstraktów raczej nie używał. 9 blg przy takim zasypie i wprowadzeniu danych w kalkulator daje mniej więcej taki wynik odfermentowania jaki ma w rzeczywistości, czyli skrobia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
amrish Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Najprawdopodobniej warka do sedesu. Mam taką szczerą radę, kup jak najszybciej nowego brewkita ew ekstrakty i chmiel i uwarz nowe piwko, żeby się nie zrazić szybko. Tym razem bez kobinowania Marcin_K 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek- Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 (edited) Mimo wszystko, najpierw spróbowałbym co z tego wyszło (przed wylaniem). EDYTA: albo zamiast wylewania. Edited January 30, 2017 by marek- krisangel 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted January 30, 2017 Share Posted January 30, 2017 Filip możesz objaśnić skąd pomysł łączenia ekstraktów słodowych i słodów specjalnych z płatkami w Twoim procesie "zacierania"? Z czego to się wzięło, czym uwarunkowane? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now