bart3q Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 To go jedz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Skoro temat do dyskusji nt chmielu, jaki najaromatyczniejszy polecacie?Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 11 minut temu, BelgLover napisał: Skoro temat do dyskusji nt chmielu, jaki najaromatyczniejszy polecacie? Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Najświeższy Ameryka - Citra, Simcoe, Cascade, Amarillo, Mosaic itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 5 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 Ja nie wiem do tej pory o co chodzi z tym Simcoe , kupowałem ,ze 3 razy w różnych latach i za każdym razem zero efektu, to były z tego co chmielenie na zimno tylko nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2017 10 minut temu, BelgLover napisał: Skoro temat do dyskusji nt chmielu, jaki najaromatyczniejszy polecacie? Ja mam kilku klasycznych faworytów. Z PL: Lubelski i Oktawia. Z DE: Saphire. Z FR: Triskel. Z NZ: Pacifica i Wai Iti. Z USA nie mam faworytów. Więcej grzechów nie pamiętam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Dzięki za odzew w na pytanie dotyczące chmielenia na aromat.Mam jeszcze pytanie odnośnie nadawania piwu goryczki. Wiem że jest to szalenie obszerny temat i o profilu goryczki można by pisać peany, niemniej jednak jakie za wasze ulubione, najczęściej używane chmiele na goryczkę? Jak chmielicie piwa powiedzmy do tych 40 ibu, a czym piwa 80+? Zwracacie uwagę na zawartość beta kwasów w chmielu (utrzymują goryczkę w dlugolezakowanych piwach)?Tak na koniec jak widzicie starcie marynka - iunga?Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Simcoe i Amarillo na aromat to jak pizza z keczupem - osobno smaczne, ale jak się połączy to jest totalne 10/10. klasyczna ajpowa kombinacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 (edytowane) 9 minut temu, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: Simcoe i Amarillo na aromat to jak pizza z keczupem - osobno smaczne, ale jak się połączy to jest totalne 10/10. klasyczna ajpowa kombinacja. ,że pizza z keczupem jest super ??, boga nie ma... Edytowane 11 Października 2017 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 55 minut temu, dziedzicpruski napisał: że pizza z keczupem jest super ?? Niektórzy dają jeszcze majonez i sobie chwalą. Jeden lubi róże - drugi piwo duże. Jeden lubi ogórki - drugi ogrodnika córki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 Inni całe życie wszystko z kucharkiem czy inną vegetą i popijają harnasiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO Opublikowano 11 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2017 nie rozumiem? u mnie w gminie wszyscy tak jedzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2017 Widocznie taka karma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 13 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 (edytowane) Dnia 10/11/2017 o 20:24, LUBIE_GRAC_W_GRY_WIDEO napisał: nie rozumiem? u mnie w gminie wszyscy tak jedzą Pizza z ketchupem jest jak piwo z sokiem. Jakby do mojej pizzy ktoś dał ketchup to bym z domu wyrzucił i jeszcze psem poszczuł. Edytowane 13 Października 2017 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 13 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2017 Haha,a biomasa teraz pije piwa s sokiem, może nie malinowym no bo to przecież obciach, ale z marakui czy innej brzoskwini. Pizza i keczup to już jest kompletnie inny wymiar . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2017 No a wracając do tematu, jak chmielicie na goryczkę? Trochę czytałem o goryczce i doszedłem do wniosku, że nasza marynka jest na prawdę świetnym chmielem, a w szczególności przez dużą zawartość beta kwasów. Jakie są wasze opinie i doświadczenie o rywalizacji Iunga vs Marynka, a może chmielicie na bogatości amerykańcami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 16 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2017 Marynka jest super na goryczkę, oczywiście goryczki w typie "sok z grejpfruta" się Marynką nie uzyska. Natomiast przy Iundze zawsze miałem goryczkę trawiastą i nieprzyjemną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 Jakoś tak kupiło mi się ciut więcej Iungi i teraz robi u mnie za podstawowy chmiel goryczkowy. Mam bardzo dobre zdanie o tym chmielu. Rewelacyjnie komponuje się z chmieleniem na smak odmianami nowofalowymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 17 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2017 (edytowane) U mnie podstawowym chmielem na goryczkę jest Magnum. Daje bardzo przyjemną goryczkę. Próbowałem różnych, wychodząc z błędnego założenia, że dobrą goryczkę, aromat i smak można uzyskać tym samym chmielem (po historyczne dane zapraszam do moich zapisków :-) Teraz dobieram chmiele na smak i aromat pod styl piwa. Brakujące IBU uzupełniam Magnumem. Złego słowa nie mogę powiedzieć również o Marynce i Iundze. Szczególnie warto spróbować tej ostatniej. Z moich obserwacji wynika, że piwowarzy dzielą się na uwielbiających i niecierpiących Iungi. Ogólnie polecam sypnąć mniej chmielu o wysokim poziomie alfakwasów a unikać sypania dużych ilości chmielu o niskim poziomie alfakwasów. Edytowane 17 Października 2017 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwynbleidd Opublikowano 22 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2018 Hej, powiedzcie jak pochmielić IPKę na ciekawy aromat owocowo-cytrusowy? Chciałem też trochę na goryczkę coś wrzucić. Mam w domu swój pellet z Iungi, tegoroczny lubelski w szyszkach (też swój) oraz 100g kupnego pelletowego Mosaica i Azacca (2016). Ew mogę coś dokupić z tych chmieli obecnie: https://oslo.bryggselv.no/råvarer/humle/pellets?Filter=13¤1:13¤1_2016 Mam jakieś też resztki chmieli angielskich, challangery, goldingi itd z 2015, jakiś centeniel pewnie się znajdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się