Hopman Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Witam, uwarzyłem niedawno piwo (zaskoczenie co nie?). 15Blg, odfermentował do jakichś 4,5blg, ciemno brązowe ale nie czarne, klarowne, dolna fermentacja. Moim zamysłem było zrobić lekkiego portera bałtyckiego ale wyszedł lżejszy niż sądziłem. Mieści się natomiast w dolnej granicy stylu: Baltic Porter według BJCP. I moim pytaniem jest czy faktycznie można to nazwać porterem bałtyckim? PS. jeśli was ciekawi czemu wyszedł za lekki to testowałem nową kuchenkę i okazało się że ma małą moc i piwo nie gotowało się na tyle intensywnie aby w określonym czasie odparować odpowiednią ilość brzeczki, wyszło dobre ale więcej i lżejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 "Brown session baltic porter" A na serio, to czemu nie, w domowym nie przejmowałbym się bardzo nazewnictwem, grunt że dobre. A co do gotowania, to cały czas bez pokrywki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 1 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Witam, uwarzyłem niedawno piwo (zaskoczenie co nie?). 15Blg, odfermentował do jakichś 4,5blg, ciemno brązowe ale nie czarne, klarowne, dolna fermentacja. Moim zamysłem było zrobić lekkiego portera bałtyckiego ale wyszedł lżejszy niż sądziłem. Mieści się natomiast w dolnej granicy stylu: Baltic Porter według BJCP. I moim pytaniem jest czy faktycznie można to nazwać porterem bałtyckim? PS. jeśli was ciekawi czemu wyszedł za lekki to testowałem nową kuchenkę i okazało się że ma małą moc i piwo nie gotowało się na tyle intensywnie aby w określonym czasie odparować odpowiednią ilość brzeczki, wyszło dobre ale więcej i lżejsze. Czy każde piwo musi być w jakimś stylu? Około 40% moich piw nie było stylowe, a nazwałem sobie jak chce - papier przyjmie wszystko PS. zainwestuj w taboret gazowy 40-70 zł 7,5 kW i problem z głowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hopman Opublikowano 1 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2017 Dobre! Podoba mi się pomysł z Session Baltic Porter. Chyba faktycznie zainwestuje w taboret gazowy bo gotowałem 2h bez pokrywki i wyparowało może max 2l... a liczyłem na ok. 6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 Dobre! Podoba mi się pomysł z Session Baltic Porter. Chyba faktycznie zainwestuje w taboret gazowy bo gotowałem 2h bez pokrywki i wyparowało może max 2l... a liczyłem na ok. 6. wow mi czasem 2l z samego chlodzenia odparowuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 mi czasem 2l z samego chlodzenia odparowuje chyba mylisz odparowanie ze skurczem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amrish Opublikowano 2 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2017 mi czasem 2l z samego chlodzenia odparowuje chyba mylisz odparowanie ze skurczem? możliwe, na forum kilku ludzi nazwało ten ubytek objętości odparowaniem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 3 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2017 mi czasem 2l z samego chlodzenia odparowuje chyba mylisz odparowanie ze skurczem? No jakby Dr2 zobaczył że ktoś nazwał "rozszeżalność objętościową " skurczem to by zrobił niezłą aferę FurioSan i kaszel 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 5 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Dobre! Podoba mi się pomysł z Session Baltic Porter. Chyba faktycznie zainwestuje w taboret gazowy bo gotowałem 2h bez pokrywki i wyparowało może max 2l... a liczyłem na ok. 6.Można też grzałke dokupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi