Jump to content

Piwo na granicy (stylu)


Hopman

Recommended Posts

Witam, uwarzyłem niedawno piwo :) (zaskoczenie co nie?). 15Blg, odfermentował do jakichś 4,5blg, ciemno brązowe ale nie czarne, klarowne, dolna fermentacja. Moim zamysłem było zrobić lekkiego portera bałtyckiego ale wyszedł lżejszy niż sądziłem. Mieści się natomiast w dolnej granicy stylu: Baltic Porter według BJCP. I moim pytaniem jest czy faktycznie można to nazwać porterem bałtyckim?

PS. jeśli was ciekawi czemu wyszedł za lekki to testowałem nową kuchenkę i okazało się że ma małą moc i piwo nie gotowało się na tyle intensywnie aby w określonym czasie odparować odpowiednią ilość brzeczki, wyszło dobre ale więcej i lżejsze.

Link to comment
Share on other sites

"Brown session baltic porter" ;)

A na serio, to czemu nie, w domowym nie przejmowałbym się bardzo nazewnictwem, grunt że dobre.

 

A co do gotowania, to cały czas bez pokrywki?

Link to comment
Share on other sites

Witam, uwarzyłem niedawno piwo :) (zaskoczenie co nie?). 15Blg, odfermentował do jakichś 4,5blg, ciemno brązowe ale nie czarne, klarowne, dolna fermentacja. Moim zamysłem było zrobić lekkiego portera bałtyckiego ale wyszedł lżejszy niż sądziłem. Mieści się natomiast w dolnej granicy stylu: Baltic Porter według BJCP. I moim pytaniem jest czy faktycznie można to nazwać porterem bałtyckim?

PS. jeśli was ciekawi czemu wyszedł za lekki to testowałem nową kuchenkę i okazało się że ma małą moc i piwo nie gotowało się na tyle intensywnie aby w określonym czasie odparować odpowiednią ilość brzeczki, wyszło dobre ale więcej i lżejsze.

 

Czy każde piwo musi być w jakimś stylu? Około 40% moich piw nie było stylowe, a nazwałem sobie jak chce - papier przyjmie wszystko ;)

 

PS. zainwestuj w taboret gazowy 40-70 zł 7,5 kW i problem z głowy.

Link to comment
Share on other sites

Dobre! Podoba mi się pomysł z Session Baltic Porter. Chyba faktycznie zainwestuje w taboret gazowy bo gotowałem 2h bez pokrywki i wyparowało może max 2l... a liczyłem na ok. 6.

Link to comment
Share on other sites

Dobre! Podoba mi się pomysł z Session Baltic Porter. Chyba faktycznie zainwestuje w taboret gazowy bo gotowałem 2h bez pokrywki i wyparowało może max 2l... a liczyłem na ok. 6.

wow

mi czasem 2l z samego chlodzenia odparowuje

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.