łysy ĄĘ Posted February 9, 2017 Share Posted February 9, 2017 Swoją piwowarską przygodę zacząłem od ekstraktów. Ostatnie kilka warek robiłem metodą partial mash. W sobotę chciałbym popełnić pierwsze piwo jedynie na zacieranych słodach. Sprzęt jakim dysponuję to garnek 12,5l oraz kadź filtracyjna z fermentora 18l ze sraczwężykiem. Celem moim jest optymalizacja działań ze względu na czas poświęcony na warzenie. Piwo to będzie lekkie APA planowany nastaw 20l ok. 10,5 Blg. Plan zajęć jest taki: - zacieram na lenia 4 kg słodów w 9 litrach wody - pod koniec zacierania przygotowuję w drugim garnku 5 litrów wody ok 80stC i wlewam do kadzi filtracynej - przekładam zacier do gorącej wody co jednocześnie zastępuje mi mash-out i rozrzedza zacier - w czasie układania złoża (15 minut wystarczy?) zaczynam grzać drugie 5l wody do wysładzania - przeprowadzam filtrację z zawróceniem ok. 1,5l mętnego filtratu - wodę do wysładzania uzupełniam na bieżąco, tak aby lustro było wysoko nad poziomem młóta. nie muszę bawić się z talerzykiem - według obliczeń otrzymam 15 litrów wysłodzin. pierwsze 3 litry odbieram do małego garnka i od razu zaczynam gotować - pozostałe 12 litrów zagotowuję w większym garnku i warzę z chmieleniem według planu - brzeczkę z małego garnka schładzam i przelewam do fermentora - po warzeniu brzeczkę z chmielem schładzam. pomimo braku chłodnicy zajmuje mi to około godziny. posiadam stary obtłuczony gar 40l w którym mogę chłodzić metodą 'garnek w garnku' mam miejsce na zanurzenie na dno węża od prysznica. ustawiam mały przepływ i cały czas doprowadzam zimną wodę, a górą przelewa się najpierw gorąca potem ciepła. - brzeczkę dekantuję z użyciem pończochy - nastaw uzupełniam wodą do zakładanego Blg, zadaję uwodnione drożdże - sprawdzam czy zmieściłem się w 6 godzinach Czy jest jakiś słaby punkt w tym pięknym planie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Na pewno coś porozlewasz Rozumiem, że chcesz zacierać w garnku. Zacieraj może bezpośrednio w kadzi filtracyjnej, tylko musiał byś ją zaizolować.http://www.wiki.piwo.org/Fermentor_z_kranikiem_wielofunkcyjny przekładam zacier do gorącej wody co jednocześnie zastępuje mi mash-out i rozrzedza zacier Przy takiej ilości zacieru nie podniesiesz 5 litrami wody temperatury do temperatury mash out'u. Nie liczyłem, ale będziesz potrzebował raczej bliżej 10 litrów i to wrzątku. Mash out zrób w garnku, albo go sobie odpuść. Moja rada,to zaopatrz się w większy garnek, bo gwarantuję, że zacieranie Ci się spodoba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Warmajster Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Zbędne kombinowanie. Jak mówi kolega Gawron lepiej kupić większy garnek, minimum 30 litrów na alledrogo za około 140 zł (emalia), który po kilku, kilkunastu warkach okaże się za mały, mam 40l i planuję kupić coś około 60l lub więcej. Poza tym przy zacieraniu 4kg w 9l możesz mieć małą wydajność, ale tym się nie powinieneś przejmować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Temat jak z forum erotycznego ;-) Mapak 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 (edited) Jak to mówią, mały sprzęt, mały efekt. Edited February 10, 2017 by quhcik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Quick.Ben Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 To może się udać, ale uważaj przy gotowaniu. Brzeczka zacznie intensywnie kipieć na początku gotowania więc radzę mieć pod ręką jakąś chochlę żeby szybko wybrać pianę i jak będzie trzeba to na moment wyłączyć palnik Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 to może ja przedstawię mój plan na górniaki który z powodzeniem stosuję ostatnimi czasy, może coś Ci się przyda: do fermentora ze sraczwężem trafia 8kg słódów i ok. 25L wody w temperaturze ~75 stopni, co po przemieszaniu ustala temperaturę zacieru na ~67 stopni, owijam kocami, zostawiam na 2 godziny pół godziny przed końcem zacierania nastawiam kolejne 25L wody, lekko zakwaszonej, by osiągnęła ~90 stopni zaczynam vorlauf - pierwsze 5L leci na pełnej prędkości co by skompaktować złoże, później zawracam z prędkością 1L/min aż poleci czysta brzeczka - talerzyk, a w moim przypadku okrągła drewniana deska do krojenia (bo nie tonie), przy wysładzaniu raczej konieczna, bo potrafi jednak zawracana ciecz trochę namieszać. inne opcje to deszczownica lub zwykła szumówka odbieram brzeczkę do gara który stawiam na ogień jak już mam te 5-10 litrów. wodę do wysładzania dolewam na bieżąco - wysładzanie ciągłe gotowanie, chmielenie, chłodzenie, whirlpool i do fermentorów jedna uwaga: wodę uzupełniam przed zlaniem z nad osadów po gotowaniu -> po pierwsze pomaga szybko schłodzić poniżej 80 stopni, a po drugie zawsze coś zostanie z chmielinami, więc lepiej żeby zostało rzadszego Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Brzeczka może tez wykipieć w momencie wrzucenia chmielu do gara, lubi się wtedy mocno zapienić, wrzucaj chmiel "z czuciem" Zastanawiam się też czy pończocha do dekantacji brzeczki jest potrzebna czy raczej to niepotrzebne ryzyko zakażenia. Whirpool i dekantacja wężykiem wystarczy, a jak się zaciągnie troszkę chmielu do fermentora to nic nie szkodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 alledrogo za około 140 zł (emalia) widziałem niedawno w Bricomarche, albo w liroyu 30 litrową emalię za 94 pln. Ew. popytaj piwowarów z okolicy o możliwość wypożyczenia gara na warzenie w zamian za piwko Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted February 10, 2017 Author Share Posted February 10, 2017 Temat dużego gara niestety jest poza dyskusją. Za małą mam moc palnika w mojej płycie gazowej, żeby w rozsądnym czasie podgrzać np 25l wody, albo skutecznie gotować 20l brzeczki. Najbardziej zależy mi na opinii czy nie popełnię dużego błędu zacierając słody przy stosunku 1:2,2 a potem rozrzedzając zacier gorącą wodą/wrzątkiem w kadzi filtracyjnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Tą za małą moc palnika to ktoś Ci podpowiedział czy sam wymyśliłeś? Jeśli nie masz jakiejś wyjątkowej miniaturowej kuchenki z miniaturowymi palnikami to problem jest wymyślony Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted February 10, 2017 Author Share Posted February 10, 2017 Nic nie wymyślam, widzę co jest. Płyta jest niby normalna, ale wymiana dysz pod gaz butlowy wykastrowała palniki z mocy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Temat dużego gara niestety jest poza dyskusją. Za małą mam moc palnika w mojej płycie gazowej, żeby w rozsądnym czasie podgrzać np 25l wody, albo skutecznie gotować 20l brzeczki. Najbardziej zależy mi na opinii czy nie popełnię dużego błędu zacierając słody przy stosunku 1:2,2 a potem rozrzedzając zacier gorącą wodą/wrzątkiem w kadzi filtracyjnej. kup od bimbrowników kega z grzałką, nasi norwescy imigranci kupowali jedno"palnikowe" kuchenki indukcyjne pod całkiem spore gary, sposobów jest multum jeśli nie masz jak ogarnąć butli z taboretem. co do samego pytania - no zrobisz jakieś tam HGB tylko co z tego? zakaz jest? risy ludzie zacierają 2:1 i żyją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted February 10, 2017 Author Share Posted February 10, 2017 (edited) No i super. Jeśli sprawdzi mi się ten scenariusz to mogę sobie spokojnie robić 20l warki cienkuszy, lub odpowiednio mniejsze warki mocniejszych piw. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Edited February 10, 2017 by łysy ĄĘ Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 http://www.piwo.org/topic/9222-warzenie-piwa-w-malym-garnku/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
xcynix Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 (edited) Nic nie wymyślam, widzę co jest. Płyta jest niby normalna, ale wymiana dysz pod gaz butlowy wykastrowała palniki z mocy. http://allegro.pl/dysze-gaz-propan-butan-kuchenki-plyty-gazowej-5szt-i6197575152.html Wystarczy wkręcić odpowiedni Edited February 10, 2017 by xcynix Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 (edited) Płyta jest niby normalna, ale wymiana dysz pod gaz butlowy wykastrowała palniki z mocy. Sam ostatnio robiłem taki zabieg i nie mam takiego problemu. Śmiga jak szalona a nawet musiałem przykręcić płomienie bo wszystko wylatało z garów. Popatrzyłbym co jest z tą płytą bo jednak dobra kuchnia to podstawa. Zobacz czy dysze napewno są dobre i czy płyta nie ma regulacji płomienia (Zazwyczaj tylko niskiego ale nie zawsze) Taki offtop delikatny ale może przydatny Edt: Z tymi uniwersalnymi to bym się wstrzymał. Najpierw sprawdź w instrukcji kuchenki jakie powinny być rozmiary dysz i takie zamów Edited February 10, 2017 by krisangel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Za małą mam moc palnika w mojej płycie gazowej, żeby w rozsądnym czasie podgrzać np 25l wody, albo skutecznie gotować 20l brzeczki. próbowałeś? Ja mam mały stosunkowo mały palnik i daje radę. Nie rozrzedzaj zacieru, tylko wysładzaj normalnie tą wodą i poczytaj o chmieleniu przy hgb, bo będziesz musiał mocniej nachmielić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Jak już kupować większy gar to polecam 40l, różnica w cenie między 30l a 40l jest minimalna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmielopiryn Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Jedną z pierwszych warek (IPA) w ilości około 12L wymęczyłem zacierając w fermentorze i gotując brzeczkę na raty w dwóch 4 litrowych garnkach. Był akurat długi weekend a kurier nie dowiózł 40L gara na czas - surowce czekały, chęć warzenia była wielka i braki sprzętowe i warsztatowe nadrabiałem zapałem i inwencją. Piwo wyszło bardzo dobre. Jednym słowem - warz śmiało, najwyżej będziesz musiał trochę pokombinować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Albo po prostu zrób warkę 10l a nie 20l, ja tak pierwszych ponad 10 warek zrobiłem na 10l garze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
chmielopiryn Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 w amerykanskich internatach jest wielu zwolennikow warzenia malych warek, nawet 1 gallon Link to comment Share on other sites More sharing options...
kouczan Posted February 10, 2017 Share Posted February 10, 2017 Ja warzę tylko takie małe warki ok.10l. Zastanawiałem się kiedyś nawet czy nie przerzucić się na partial mash z użyciem ekstraktu i jeszcze mniejszych nie warzyć Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted February 10, 2017 Author Share Posted February 10, 2017 Albo po prostu zrób warkę 10l a nie 20l, ja tak pierwszych ponad 10 warek zrobiłem na 10l garze. Tak właśnie mam zamiar robić. Akurat to piwo ma być z założenia leciutkie, więc brzeczka będzie rozcieńczana. Robiąc IPA 15 Blg nastawię akurat to co mi się nawarzy- jakieś 14 litrów. Jeśli ogarnę temat rozsądnego czasu na uwarzenie jednej warki, mogę na luzie robić częściej za to mniejsze warki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
łysy ĄĘ Posted February 10, 2017 Author Share Posted February 10, 2017 (edited) Ja warzę tylko takie małe warki ok.10l. Zastanawiałem się kiedyś nawet czy nie przerzucić się na partial mash z użyciem ekstraktu i jeszcze mniejszych nie warzyć Oooo jest ziomek. Piąteczka Edited February 10, 2017 by łysy ĄĘ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now