kantor Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli ogarnę temat rozsądnego czasu na uwarzenie jednej warki, mogę na luzie robić częściej za to mniejsze warki. To zawsze polecam początkującym piwowarom, którzy maja trochę wolnego czasu, przez pierwsze 10-20 warek rób małe warki, przeleć przez style, będziesz wiedział co lubisz, co ci w miarę wychodzi itp. Później jak już przejdzie euforia początkującego, warsztat się poprawi, można go dalej szlifować już na dużych warkach. Edytowane 10 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 (edytowane) Nic nie wymyślam, widzę co jest. Płyta jest niby normalna, ale wymiana dysz pod gaz butlowy wykastrowała palniki z mocy.Dokup grzałke elektryczną. Kosztuje koło 50zł.U mnie po takim zabiegu palnik plus grzałka chyba 8l wyparowuje. Jeszcze dokładnie nie sprawdziłem. Czas całości razem z myciem 5.5h ( chłodzenie na balkonie ). Nie wiem czy to dobry czas na warkę Edytowane 10 Lutego 2017 przez INTseed Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 przez pierwsze 10-20 warek rób małe warki Ja robię warki po 12 litrów i nie mam zamiaru zwiększać wybicia, ponieważ to co już robię to dużo jak na moje potrzeby. Jest plan na rozwój warzelni, ale pozostaję przy 12 litrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Wiesz, to dużo zależy od tego jakie masz spożycie i jak dużo masz wolnego czasu Większe wybicie też ma zalety, można np. bezpośrednio porównywać szczepy drożdży albo zmiany w dodatkach na jednej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Większe wybicie też ma zalety, można np. bezpośrednio porównywać szczepy drożdży albo zmiany w dodatkach na jednej warce. I to jest jedyne co każe mi się zastanawiać nad zwiększeniem wybicia lub HGB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 10 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2017 Większe wybicie też ma zalety, można np. bezpośrednio porównywać szczepy drożdży albo zmiany w dodatkach na jednej warce. Mniejszą warkę także można podzielić na pół. Wszystko zależy oczywiście od spożycia. Jak znajdę dobrego kompana do picia wynalazków, to może i skuszę się na większe wybicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Warka została poczyniona. Całość zamknęła się w równych 6 godzinach pomimo nieprzewidzianej, opóźniającej skuchy. Wyszło 20 litrów nastawu 10,5 Blg. Według policzeń wyszła mi wydajność na poziomie 68% z uwzględnieniem strat na oddzielenie chmielin. Wydajność liczona w arkuszu PPPP. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z dzisiejszej warki, a zwłaszcza z jej waloru badawczego. Wiele się dowiedziałem o procesie w mojej warzelni. Dobrze poznałem słabe punkty i ograniczenia sprzętu i procesu. W tracie dzisiejszych działań robiłem notatki na papierze. Jeśli wystarczy mi samozaparcia zamieszczę szczegóły w moich zapiskach piwowarskich na portalu. marek- 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dobrze poznałem słabe punkty i ograniczenia sprzętu , a czy postanowiłeś zakupić większy garnek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Dobrze poznałem słabe punkty i ograniczenia sprzętu, a czy postanowiłeś zakupić większy garnek ? nie obowiązująca wersja jest taka jak przedstawiona w poście #24 skoro mieszczę się w 6 godzinach to po co przepłacać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 Jedynie dla wygody. Dobrze, że się udało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się