Skocz do zawartości

Pierwszy stout (oatmeal)- pomoc w recepturze.


Slox

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. Chciałbym uwarzyć pierwszą warkę (w sumie czwartą) z użyciem ekstraktów słodowych i małych ilości słodów specjalnych.

Poczytałem już parę tematów, coś tam wiem, ale czuję że to nadal kropla w morzu :)

 

Posiadam:

1x ekstrakt słodowy jasny 1,7kg

1x ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg

1x ekstrakt słodowy jasny suchy 250g

jęczmień prażony 250g

pszenica prażona 250g

słód czekoladowy jasny 250g, 

płatki owsiane

 

 

1: Jak przeprowadzić "mini-mash" i jaki słód dokupić, żeby uzyskać enzymy do rozkładu skrobi z płatków owsianych?

2: Których składników użyć w jakiej ilości?

3:Jakie czasy gotowania poszczególnych składników?

 

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Edytowane przez WithoutStress
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

 

 

Dobrze, że rok się dopiero zaczął   :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doczytane :)

Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek/schłodzić do 66°C

dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) 

utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.

 

nie za dużo któregoś składnika?

Edytowane przez Slox
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

 

 

Dobrze, że rok się dopiero zaczął   :D

 

Podium masz w kieszeni  ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Doczytane :)

Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek/schłodzić do 66°C

dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) 

utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.

 

nie za dużo któregoś składnika?

Ekstrakty dodaj po mini zacieraniu, po wcześniejszym uzupełnieniu wody. Czy 40 minut zacierania wystarczy to na pewno potwierdzi tylko próba jodowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..   jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy)  utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.   nie za dużo któregoś składnika?

 

Z ekstraktów nie warzę, ale ja bym to zrobił tak:

Płatki z pilzneńskim, albo Pale Ale w stosunku 1:1 + czekoladowy zatrzeć przez 60 minut w wodzie w stosunku 1 kg słodu/3 litry wody w siatce. Po godzinie wyjąć worek ze słodami, uzupełnić wodą do ostatecznej objętości, podgrzać do wrzenia i w tym czasie w woreczku moczyć jęczmień i pszenicę prażoną. Dodać ekstrakty, zagotować i chmielić. Taka moja propozycja. Nie mam zbadanego tematu, więc lepiej doczytaj.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

 

Na pewno gotować? Ja moczę w temp. 67C przez 40min...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Skoro i tak jest mini-mash to czemu palonych nie wrzucić do zacierania. Jeden krok mniej, a to przecież stout więc paloność wskazana*. Gotować ich chyba nie należy, taniny i te sprawy.

 

*lubię mocno palone stouty, proszę wziąć na to poprawkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To możesz wrzucić palone trochę później a nie na całe zacieranie. Słodu generalnie się nie gotuje. Temperaturę powinieneś utrzymać przynajmniej powyżej 62°C żeby się zacierało.

Jeżeli płatki nie są błyskawiczne to można je najpierw  skleikować, ale akurat temp. kleikowania dla owsa jest poniżej 60stopni więc nie jest to konieczne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala :)

Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji?

W żadnej proporcji, słód czekoladowy jest nieczynny enzymatycznie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.