Slox Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 Witam wszystkich. Chciałbym uwarzyć pierwszą warkę (w sumie czwartą) z użyciem ekstraktów słodowych i małych ilości słodów specjalnych. Poczytałem już parę tematów, coś tam wiem, ale czuję że to nadal kropla w morzu Posiadam: 1x ekstrakt słodowy jasny 1,7kg 1x ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg 1x ekstrakt słodowy jasny suchy 250g jęczmień prażony 250g pszenica prażona 250g słód czekoladowy jasny 250g, płatki owsiane 1: Jak przeprowadzić "mini-mash" i jaki słód dokupić, żeby uzyskać enzymy do rozkładu skrobi z płatków owsianych? 2: Których składników użyć w jakiej ilości? 3:Jakie czasy gotowania poszczególnych składników? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 (edited) Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał. EDIT: Po za tym: 1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego nie ma ekstraktów owsianych. 2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym. 2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start. 3. Doczytaj 4. Jeszcze więcej doczytaj Edited February 15, 2017 by WithoutStress Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 Waaaaat ? Płatki owsiane nie uczynią stouta stoutem owsianym ? Całe życie w błędzie. Doczytaj, doczytaj, doczytaj, doczytaj. krisangel, Kamilos55 and Mikeyy 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczur Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał. EDIT: Po za tym: 1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego nie ma ekstraktów owsianych. 2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym. 2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start. 3. Doczytaj 4. Jeszcze więcej doczytaj Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku. W temacie: Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego. dirk gently 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał. EDIT: Po za tym: 1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego nie ma ekstraktów owsianych. 2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym. 2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start. 3. Doczytaj 4. Jeszcze więcej doczytaj Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku. W temacie: Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego. Dobrze, że rok się dopiero zaczął drakon 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 15, 2017 Share Posted February 15, 2017 http://www.piwo.org/topic/3124-stout-z-ekstraktu/ Tutaj coś znajdziesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slox Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 (edited) Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem.. jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie. nie za dużo któregoś składnika? Edited February 16, 2017 by Slox Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał. EDIT: Po za tym: 1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego nie ma ekstraktów owsianych. 2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym. 2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start. 3. Doczytaj 4. Jeszcze więcej doczytaj Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku. W temacie: Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego. Dobrze, że rok się dopiero zaczął Podium masz w kieszeni Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem.. jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie. nie za dużo któregoś składnika? Ekstrakty dodaj po mini zacieraniu, po wcześniejszym uzupełnieniu wody. Czy 40 minut zacierania wystarczy to na pewno potwierdzi tylko próba jodowa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem.. jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie. nie za dużo któregoś składnika? Z ekstraktów nie warzę, ale ja bym to zrobił tak: Płatki z pilzneńskim, albo Pale Ale w stosunku 1:1 + czekoladowy zatrzeć przez 60 minut w wodzie w stosunku 1 kg słodu/3 litry wody w siatce. Po godzinie wyjąć worek ze słodami, uzupełnić wodą do ostatecznej objętości, podgrzać do wrzenia i w tym czasie w woreczku moczyć jęczmień i pszenicę prażoną. Dodać ekstrakty, zagotować i chmielić. Taka moja propozycja. Nie mam zbadanego tematu, więc lepiej doczytaj. Kamilos55 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) Na pewno gotować? Ja moczę w temp. 67C przez 40min... Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Skoro i tak jest mini-mash to czemu palonych nie wrzucić do zacierania. Jeden krok mniej, a to przecież stout więc paloność wskazana*. Gotować ich chyba nie należy, taniny i te sprawy. *lubię mocno palone stouty, proszę wziąć na to poprawkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slox Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Chciałbym uzyskać bardziej czekoladę, niż mocną paloność. Lepiej gotować, czy moczyć? Płatki owsiane ze slodami utrzymywać w 66*, czy zagrzać i wyłączyć palnik na powiedzmy 30 minut? Link to comment Share on other sites More sharing options...
koval_blazej Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 To możesz wrzucić palone trochę później a nie na całe zacieranie. Słodu generalnie się nie gotuje. Temperaturę powinieneś utrzymać przynajmniej powyżej 62°C żeby się zacierało. Jeżeli płatki nie są błyskawiczne to można je najpierw skleikować, ale akurat temp. kleikowania dla owsa jest poniżej 60stopni więc nie jest to konieczne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Slox Posted February 18, 2017 Author Share Posted February 18, 2017 (edited) Mam płatki błyskawiczne i zwykle. Czytałem tez, że można płatki wyprażyć w piekarniku dla ciasteczkowego posmaku Edited February 18, 2017 by Slox Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kamilos55 Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji? Link to comment Share on other sites More sharing options...
opeciarz Posted February 27, 2017 Share Posted February 27, 2017 Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji? W żadnej proporcji, słód czekoladowy jest nieczynny enzymatycznie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now