Jump to content

Pierwszy stout (oatmeal)- pomoc w recepturze.


Slox

Recommended Posts

Witam wszystkich. Chciałbym uwarzyć pierwszą warkę (w sumie czwartą) z użyciem ekstraktów słodowych i małych ilości słodów specjalnych.

Poczytałem już parę tematów, coś tam wiem, ale czuję że to nadal kropla w morzu :)

 

Posiadam:

1x ekstrakt słodowy jasny 1,7kg

1x ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg

1x ekstrakt słodowy jasny suchy 250g

jęczmień prażony 250g

pszenica prażona 250g

słód czekoladowy jasny 250g, 

płatki owsiane

 

 

1: Jak przeprowadzić "mini-mash" i jaki słód dokupić, żeby uzyskać enzymy do rozkładu skrobi z płatków owsianych?

2: Których składników użyć w jakiej ilości?

3:Jakie czasy gotowania poszczególnych składników?

 

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Edited by WithoutStress
Link to comment
Share on other sites

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

Link to comment
Share on other sites

 

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

 

 

Dobrze, że rok się dopiero zaczął   :D

Link to comment
Share on other sites

Doczytane :)

Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek/schłodzić do 66°C

dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) 

utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.

 

nie za dużo któregoś składnika?

Edited by Slox
Link to comment
Share on other sites

 

 

Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał.

 

EDIT:

Po za tym:

1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego   :D  nie ma ekstraktów owsianych.

2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym.

2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start.

3. Doczytaj

4. Jeszcze więcej doczytaj   :naughty:

Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku.

 

W temacie:

Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego.

 

 

Dobrze, że rok się dopiero zaczął   :D

 

Podium masz w kieszeni  ;)

Link to comment
Share on other sites

Doczytane :)

Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek/schłodzić do 66°C

dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) 

utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?)

usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.

 

nie za dużo któregoś składnika?

Ekstrakty dodaj po mini zacieraniu, po wcześniejszym uzupełnieniu wody. Czy 40 minut zacierania wystarczy to na pewno potwierdzi tylko próba jodowa.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem..   jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy)  utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie.   nie za dużo któregoś składnika?

 

Z ekstraktów nie warzę, ale ja bym to zrobił tak:

Płatki z pilzneńskim, albo Pale Ale w stosunku 1:1 + czekoladowy zatrzeć przez 60 minut w wodzie w stosunku 1 kg słodu/3 litry wody w siatce. Po godzinie wyjąć worek ze słodami, uzupełnić wodą do ostatecznej objętości, podgrzać do wrzenia i w tym czasie w woreczku moczyć jęczmień i pszenicę prażoną. Dodać ekstrakty, zagotować i chmielić. Taka moja propozycja. Nie mam zbadanego tematu, więc lepiej doczytaj.

Link to comment
Share on other sites

 

 

jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?)

 

Na pewno gotować? Ja moczę w temp. 67C przez 40min...

Link to comment
Share on other sites

Skoro i tak jest mini-mash to czemu palonych nie wrzucić do zacierania. Jeden krok mniej, a to przecież stout więc paloność wskazana*. Gotować ich chyba nie należy, taniny i te sprawy.

 

*lubię mocno palone stouty, proszę wziąć na to poprawkę.

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym uzyskać bardziej czekoladę, niż mocną paloność. Lepiej gotować, czy moczyć? Płatki owsiane ze slodami utrzymywać w 66*, czy zagrzać i wyłączyć palnik na powiedzmy 30 minut?

Link to comment
Share on other sites

To możesz wrzucić palone trochę później a nie na całe zacieranie. Słodu generalnie się nie gotuje. Temperaturę powinieneś utrzymać przynajmniej powyżej 62°C żeby się zacierało.

Jeżeli płatki nie są błyskawiczne to można je najpierw  skleikować, ale akurat temp. kleikowania dla owsa jest poniżej 60stopni więc nie jest to konieczne.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala :)
Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji?

Link to comment
Share on other sites

Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala :)

Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji?

W żadnej proporcji, słód czekoladowy jest nieczynny enzymatycznie.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.