Slox Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Witam wszystkich. Chciałbym uwarzyć pierwszą warkę (w sumie czwartą) z użyciem ekstraktów słodowych i małych ilości słodów specjalnych. Poczytałem już parę tematów, coś tam wiem, ale czuję że to nadal kropla w morzu Posiadam: 1x ekstrakt słodowy jasny 1,7kg 1x ekstrakt słodowy ciemny 1,7kg 1x ekstrakt słodowy jasny suchy 250g jęczmień prażony 250g pszenica prażona 250g słód czekoladowy jasny 250g, płatki owsiane 1: Jak przeprowadzić "mini-mash" i jaki słód dokupić, żeby uzyskać enzymy do rozkładu skrobi z płatków owsianych? 2: Których składników użyć w jakiej ilości? 3:Jakie czasy gotowania poszczególnych składników? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 (edytowane) Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał. EDIT: Po za tym: 1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego nie ma ekstraktów owsianych. 2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym. 2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start. 3. Doczytaj 4. Jeszcze więcej doczytaj Edytowane 15 Lutego 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Waaaaat ? Płatki owsiane nie uczynią stouta stoutem owsianym ? Całe życie w błędzie. Doczytaj, doczytaj, doczytaj, doczytaj. Kamilos55, Mikeyy i krisangel 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wilczur Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał. EDIT: Po za tym: 1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego nie ma ekstraktów owsianych. 2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym. 2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start. 3. Doczytaj 4. Jeszcze więcej doczytaj Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku. W temacie: Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał. EDIT: Po za tym: 1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego nie ma ekstraktów owsianych. 2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym. 2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start. 3. Doczytaj 4. Jeszcze więcej doczytaj Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku. W temacie: Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego. Dobrze, że rok się dopiero zaczął drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 15 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2017 http://www.piwo.org/topic/3124-stout-z-ekstraktu/ Tutaj coś znajdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slox Opublikowano 16 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 (edytowane) Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem.. jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie. nie za dużo któregoś składnika? Edytowane 16 Lutego 2017 przez Slox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Zamiast ekstraktów kup 4kg słodu Pale Ale, skoro i tak będziesz zacierał. EDIT: Po za tym: 1. do Stout'a Owsianego używa się słodu owsianego nie ma ekstraktów owsianych. 2. Płatki Owsiane nie uczynią go Stoutem owsianym. 2. Odpuść płatki owsiane i nie komplikuj sobie życia na start. 3. Doczytaj 4. Jeszcze więcej doczytaj Póki co mój faworyt na najgorszy post 2017 roku. W temacie: Daj po prostu tyle samo pilzneńskiego co płatków, czyli np. jak dasz 400g płatków to dodaj 400g pilzneńskiego. Dobrze, że rok się dopiero zaczął Podium masz w kieszeni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem.. jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie. nie za dużo któregoś składnika? Ekstrakty dodaj po mini zacieraniu, po wcześniejszym uzupełnieniu wody. Czy 40 minut zacierania wystarczy to na pewno potwierdzi tylko próba jodowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2017 Doczytane Do sprawdzenia, czy wszystko zrozumiałem.. jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek/schłodzić do 66°C dodać do wody ekstrakty słodowe + woreczek z płatkami owsianymi (400g), słodem czekoladowym (250g) i słodem (400g) ( pilzneński lub pale ale, jeszcze nie wiem którego użyczy mi znajomy) utrzymywać temperaturę 66°C przez 40 minut (wystarczająco?) usunąć woreczek, zagotować i zacząć chmielenie. nie za dużo któregoś składnika? Z ekstraktów nie warzę, ale ja bym to zrobił tak: Płatki z pilzneńskim, albo Pale Ale w stosunku 1:1 + czekoladowy zatrzeć przez 60 minut w wodzie w stosunku 1 kg słodu/3 litry wody w siatce. Po godzinie wyjąć worek ze słodami, uzupełnić wodą do ostatecznej objętości, podgrzać do wrzenia i w tym czasie w woreczku moczyć jęczmień i pszenicę prażoną. Dodać ekstrakty, zagotować i chmielić. Taka moja propozycja. Nie mam zbadanego tematu, więc lepiej doczytaj. Kamilos55 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 jęczmień prażony i pszenica prażona(po 250g) do woreczka i gotować w wodzie na wolnym ogniu przez 30 minut (wystarczająco?) Na pewno gotować? Ja moczę w temp. 67C przez 40min... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Skoro i tak jest mini-mash to czemu palonych nie wrzucić do zacierania. Jeden krok mniej, a to przecież stout więc paloność wskazana*. Gotować ich chyba nie należy, taniny i te sprawy. *lubię mocno palone stouty, proszę wziąć na to poprawkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slox Opublikowano 17 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 Chciałbym uzyskać bardziej czekoladę, niż mocną paloność. Lepiej gotować, czy moczyć? Płatki owsiane ze slodami utrzymywać w 66*, czy zagrzać i wyłączyć palnik na powiedzmy 30 minut? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koval_blazej Opublikowano 17 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2017 To możesz wrzucić palone trochę później a nie na całe zacieranie. Słodu generalnie się nie gotuje. Temperaturę powinieneś utrzymać przynajmniej powyżej 62°C żeby się zacierało. Jeżeli płatki nie są błyskawiczne to można je najpierw skleikować, ale akurat temp. kleikowania dla owsa jest poniżej 60stopni więc nie jest to konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slox Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Mam płatki błyskawiczne i zwykle. Czytałem tez, że można płatki wyprażyć w piekarniku dla ciasteczkowego posmaku Edytowane 18 Lutego 2017 przez Slox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Sam myślę od wczoraj o podobnym minizacieraniu do oatmeala Pytanie: czy słód czekoladowy sam w sobie ma tak mało enzymów, że nie jest w stanie rozłożyć płatów owsianych? Nawet w większej proporcji? W żadnej proporcji, słód czekoladowy jest nieczynny enzymatycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się