Matsuri94 Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Cześć, jestem nowy na tym forum, ale piszę już w poważnej sprawie. Chodzi o moje piwo. Uwarzyłem wczoraj z kolegą pierwsze piwo, APA 12blg z ekstraktów. Około godziny 13.00 ochłodziłem brzeczkę do temperatury około 40 stopni celsjusza, po czym przelałem ją do fermentora, niestety tutaj zrobiłem błąd, gdyż nie sprawdziłem temperatury przed dodaniem drożdży(suche, uwodnione w wystudzonej wodzie do 30, US-05). Woda mogła mieć 35-40. Czy taka temperatura drożdży nie zabije? Planuje poczeka do wieczora i zadać nowe drożdże (te same) jeśli nic nie ruszy, i tutaj również pytanie, czy powinienem przelać brzeczkę do nowego fermentora i oddzielić ewentualny osad powstały z drożdży zadanych za pierwszym razem? Zrobiłem również błąd, gdyz wstawiłem piwo do piwnicy, a tam temperatura spadła do 14 stopni w ciągu nocy. Co doradzicie w tej sytuacji? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Temperatura 14C jest bardzo dobra dla fermentacji. Początkującym polecam przeźroczyste fermentory. Ja też nim jestem. Widać tam jak drożdze zaczynają pracę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 12h to nie jest dużo. Po 48h możesz zacząć się martwić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Koledzy z forum robili testy i wyszło że wszystkich drożdży nie wybijesz w takiej temp, aczkolwiek błąd zrobiłeś duży. Pewnie się to odbije na piwie. Temp masz niską dlatego fermentacja ruszyć może z opóźnieniem. U mnie AIPA w 16 stopniach ruszyła dopiero po jakichś 30 godzinach. Także narazie czekaj spokojnie i obserwuj Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Woda mogła mieć 35-40 oj, trochę dużo... poza tym 14C dla US-05 jest ok... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsuri94 Posted February 16, 2017 Author Share Posted February 16, 2017 Koledzy z forum robili testy i wyszło że wszystkich drożdży nie wybijesz w takiej temp, aczkolwiek błąd zrobiłeś duży. Pewnie się to odbije na piwie. Temp masz niską dlatego fermentacja ruszyć może z opóźnieniem. U mnie AIPA w 16 stopniach ruszyła dopiero po jakichś 30 godzinach. Także narazie czekaj spokojnie i obserwuj No właśnie, zostawiłem fermentor w piwnicy na noc. Rano spradziłem temperaturę, było 13 i w fermentorze również 13. Przeniosłem fermentor do pokoju, gdzie jest około 22. Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem To się okaże. Daj im czas i spokój Nie potrzebnie z nim biegasz po chałupie... Nieś spowrotem do piwnicy i cierpliwości. Ewentualnie znajdź jakąś temp 16-18 stopni też będzie dobrze i łatwiej wystartują. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
manhat Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Mozesz sprobowac dodatkowo napowietrzyc piwo, i w tej piwnicy okryc na poczatek jakims kocem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczur Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą. Potwierdzam, na początku swojej "piwowarskiej kariery" miałem trochę przygód z wysokimi temperaturami i mogę powiedzieć, że rzeczywiście nie tak prosto je ubić... Przy czym problem może być taki, że dostaną sporego laga, co przy pierwszym piwie jest prawdziwą torturą, bo wiadomo, chce się widzieć efekty jak najszybciej, więc to może być nawet większy stres dla piwowara niż dla drożdży Także niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z dodawaniem nowych drożdży wstrzymałbym się do ok. 48h i dodał (uwodnione) bez przelewania do nowego fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Dla pocieszenia dodam, że mi kilka dni temu gęstwa FM13 ruszała prawie 30h. Jeszcze takiego długiego startu z gęstwy nie miałem. Także 12h to jeszcze nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaras Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Na podstawie czego twierdzisz, że się nie zaczęła? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Rurka nie bulka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Mi też rurka nie bulkała i to na nowym wiadrze z browamatora... Pierwszy raz zamknięte ale no coż... Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielony07 Posted February 16, 2017 Share Posted February 16, 2017 Ja też jestem początkujący, ale już jedno zrobiłem wykorzystując nikłe doświadczenie. Wypierniczyłem wszystkie rurki fermentacyjne. Powoli fermentory wymieniam na przeźroczyste. No i nie wiem kiedy drożdże startują. Niech sobie startują kiedy chcą. Pozdrawiam autora, spoko ! KHOT and Marcin_K 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsuri94 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą. Potwierdzam, na początku swojej "piwowarskiej kariery" miałem trochę przygód z wysokimi temperaturami i mogę powiedzieć, że rzeczywiście nie tak prosto je ubić... Przy czym problem może być taki, że dostaną sporego laga, co przy pierwszym piwie jest prawdziwą torturą, bo wiadomo, chce się widzieć efekty jak najszybciej, więc to może być nawet większy stres dla piwowara niż dla drożdży Także niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z dodawaniem nowych drożdży wstrzymałbym się do ok. 48h i dodał (uwodnione) bez przelewania do nowego fermentora. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsuri94 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 (edited) Możliwe, że dostały tego laga jak mówisz, gdyż jest piana, około 5 cm na całej powierzchni, lecz w rurce nic nie bulka:/ wygięło się natomias denko no i fermentor stoi w pokoju 20/22°C natomiast piwo ma 20°. Drożdże już zadane 42h temu. Musi bulkac, czy tak już jest ok? Edited February 17, 2017 by Matsuri94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsuri94 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 (edited) Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą.Potwierdzam, na początku swojej "piwowarskiej kariery" miałem trochę przygód z wysokimi temperaturami i mogę powiedzieć, że rzeczywiście nie tak prosto je ubić... Przy czym problem może być taki, że dostaną sporego laga, co przy pierwszym piwie jest prawdziwą torturą, bo wiadomo, chce się widzieć efekty jak najszybciej, więc to może być nawet większy stres dla piwowara niż dla drożdży Także niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z dodawaniem nowych drożdży wstrzymałbym się do ok. 48h i dodał (uwodnione) bez przelewania do nowego fermentora. Edited February 17, 2017 by Matsuri94 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsuri94 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Pytanie, czy drożdże ruszą, czy już je wybiłem Nie wybiłeś. Wbrew pozorom nie jest tak łatwo zabić drożdże temperaturą.Potwierdzam, na początku swojej "piwowarskiej kariery" miałem trochę przygód z wysokimi temperaturami i mogę powiedzieć, że rzeczywiście nie tak prosto je ubić... Przy czym problem może być taki, że dostaną sporego laga, co przy pierwszym piwie jest prawdziwą torturą, bo wiadomo, chce się widzieć efekty jak najszybciej, więc to może być nawet większy stres dla piwowara niż dla drożdży Także niestety, trzeba uzbroić się w cierpliwość. Z dodawaniem nowych drożdży wstrzymałbym się do ok. 48h i dodał (uwodnione) bez przelewania do nowego fermentora. Możliwe, że dostały tego laga jak mówisz, gdyż jest piana, około 5 cm na całej powierzchni, lecz w rurce nic nie bulka:/ wygięło się natomias denko no i fermentor stoi w pokoju 20/22°C natomiast piwo ma 20°. Drożdże już zadane 42h temu. Musi bulkac, czy tak już jest ok? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Skajo Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Łoo jak piana 5 cm to znaczy że fermentacja trwa i nie ma się czym przejmować. Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 piana 5cm? no to jest ok... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Matsuri94 Posted February 17, 2017 Author Share Posted February 17, 2017 Łoo jak piana 5 cm to znaczy że fermentacja trwa i nie ma się czym przejmować. Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji. uff ok, dzięki za odpowiedź Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Mi też nie bulkało nic a w pomieszczeniu pachniało chmielem jak nie wiem także niestety nowe fermentory nie zawsze są szczelne. Jak jest piana to jest ok. Teraz zostaw to na 2 tygodnie i nie zaglądaj Pilnuj tylko temperatury Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mibor Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 Ww temperaturze otoczenia 20/22 stopnie to ciężko mu będzie pilnować temperatury fermentacji, ja bym wyniósł wiadro do piwnicy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
krisangel Posted February 17, 2017 Share Posted February 17, 2017 No już wiele osób to pisało ale uparciuch z niego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now