JanuszMyszyński Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Często w recepturach piw mocnych napisane jest, aby do refermentacji dodać łyżkę gęstwy. Pytanie - skąd ją wziąć? Czy uwarzyć jakieś piwo na tych samych drożdżach i z niego zebrać. Czy też z piwa które refermentuję. Jeśli ta druga opcja, to tak sobie myślę, że jak RIS-a dam na 3, 4 tygodnie cichej, a gęstwę wstawię do lodówki, to ona może jednak sporo stracić na wartości. Czy ona wtedy zda egzamin. Czy jej oddanie polega po prostu na wzięciu jednej łychy i rozmieszaniu jej w refermentowanym piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Może to trochę nie jest odpowiedź na twoje pytanie ale są drożdże do refermentacji (safbrew f-2). Używałem zawsze (czyli 3 razy ) bo nigdy nie miałem gęstwy. Ciężko stwierdzić czy działają bo nigdy nie robiłem bez . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Ile blg ris? Mój miał 24 blg i mimo dość długiej cichej z płatkami nagazowal się bez gestwy. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Ile blg ris? Mój miał 24 blg i mimo dość długiej cichej z płatkami nagazowal się bez gestwy. Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka Między 26 a 28 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Spokojnie się nagazuje. Nic nie dodawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 a po 9 miesiącach leżaka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrekU Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 a po 9 miesiącach leżaka? przecież 9 miesięcy leżakowania nie zaszkodzi drożdżom, dostaną żarcie to zjedzą znowu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 (edytowane) No faktycznie. Ja tego piwa wcześniej niż po 3 miesiącach nie otworzę i drożdże chyba ruszą do roboty, żeby ten dodatkowy cukier zjeść. Więc po co to gadanie, że trzeba gęstwy do refermentacji? Edytowane 25 Lutego 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 25 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 a po 9 miesiącach leżaka? przecież 9 miesięcy leżakowania nie zaszkodzi drożdżom, dostaną żarcie to zjedzą znowu A mnie raz nie zjadły i to nie po 9 miesiącach. To, że refermentacja zawsze się uda nie jest prawdą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Do mocnych piw sypię zawsze do rozlewu uwodnione Fermivin PDM i nie ma problemu. Z czasów wcześniejszych mam dwa barleywine'y 26 blg zero gazu po roku, więc chyba lepiej coś dodać i nie mieć potem niespodzianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Ale ewentualnie skąd wziąć tę gęstwę i jak ją zadawać wciąż nie mam :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Zrobić drugie lekkie piwo szybko pod koniec cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314wo.pl Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A ja się podepnę z pokrewnym problemem. Gęstwę będę miał, ale nie wiem ile jej dodać. Mam piwo, które na cichej leżakowało 5 tygodni. To jest lekkie piwo (14BLG), ale moczyło się z wiśniami. Wydaje mi się, że po tym czasie powinienem dodać gęstwę do refermentacji. Jak określić, ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guma44 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A mnie się wydaje, że żadnej gęstwy nie potrzebujesz. Powinno się spokojnie nagazować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Wydaje mi się, że po tym czasie powinienem dodać gęstwę do refermentacji. Jak określić, ile? Jeśli faktycznie chcesz dodać, wystarczy 1 łyżka na 20-30l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro86 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Chciałbym się podpiąć o tematu. 20 grudnia uwarzyłem Quadrupla 25 Blg, który zszedł mi do ok 6 Blg. Drożdże FM 25. 31 stycznia przelałem go na cichą do 2 małych fermentorów - jeden był bez dodatków, a do drugiego zadałem zmacerowanie w whisky płatki dębowe. Wersję bez dodatków zabutelkowałem 12 lutego, przy rozlewie sypiąc 3 g cukru na butelkę 0.5l. Wersja z płatkami dębowymi wciąż mam w fermentorze. Butelki z wersją "bez płatków" leżakują w temperaturze ok 14-15 stopni, podobnie jak piwo z płatkami dębowymi - które wciąż jest w fermentorze. Przymierzałem się do zabutelkowania "płatkowej" wersji, tak więc z ciekawości otwarłem jedną z butelek quadrupla, no i niestety okazało się że wysycenie jest dosyć niskieprzez co piwo jest dosyć płaskie. Zastanaiwam się co zrobić by jakoś poprawić ten problem - przy butelkowaniu płatkowej wersji.. Zwiększyć ilość cukru do powiedzmy 3.5 g / 0.5l? Czy może jeszcze dorzucić kuchenną łyżkę gęstwy (mam w lodówce 2-tygodniową gęstwę po saisonie)? Jakies porady? Druga sprawa- czy da się jeszcze coś zrobić z nagazowaniem w tym już zabutelkowanym piwie ? Myślałem nad otwarciem tych piw i wstrzyknięciem odrobinki gestwy rozpuszczonej w roztworze cukru. Ma to sens ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 Druga sprawa- czy da się jeszcze coś zrobić z nagazowaniem w tym już zabutelkowanym piwie ? Myślałem nad otwarciem tych piw i wstrzyknięciem odrobinki gestwy rozpuszczonej w roztworze cukru. Ma to sens ? Poczekaj jeszcze, na razie masz 3 tygodnie od butelkowania o ile dobrze liczę. Jeszcze się może nagazować, nie mówiąc już o tym, że quadrupel potrzebuje czasu. Jak się nie nagazuje mocniej, to możesz wstrzyknąć do każdej butelki trochę drożdży, ale cukru już bym nie dodawał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 to możesz wstrzyknąć do każdej butelki trochę drożdży I przygotuj sie na gejzer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 5 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 to możesz wstrzyknąć do każdej butelki trochę drożdży I przygotuj sie na gejzer A dlaczego? Ja tak dogazowywałem RIS-a i efekt zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Jak wstrzyknąłem kiedyś odrobinę drożdży celem lepszego nagazowania porteru, to nie zdążyłem już zakapslować. Zachował się jak Cola po wrzuceniu mentosa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 No tak, ale to znaczy, że miałeś piwo nagazowane, tylko chciałeś więcej. Ja miałem totalnie bez gazu więc i efektów brak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 6 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2017 Tak, było ale bardzo słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się