Jump to content

Skąd wziąć gęstwę do refermentacji


Recommended Posts

Często w recepturach piw mocnych napisane jest, aby do refermentacji dodać łyżkę gęstwy. Pytanie - skąd ją wziąć? Czy uwarzyć jakieś piwo na tych samych drożdżach i z niego zebrać. Czy też z piwa które refermentuję. Jeśli ta druga opcja, to tak sobie myślę, że jak RIS-a dam na 3, 4 tygodnie cichej, a gęstwę wstawię do lodówki, to ona może jednak sporo stracić na wartości. Czy ona wtedy zda egzamin. Czy jej oddanie polega po prostu na wzięciu jednej łychy i rozmieszaniu jej w refermentowanym piwie?  

Link to comment
Share on other sites

Może to trochę nie jest odpowiedź na twoje pytanie ale są drożdże do refermentacji (safbrew f-2). Używałem zawsze (czyli 3 razy :P) bo nigdy nie miałem gęstwy. Ciężko stwierdzić czy działają bo nigdy nie robiłem bez :).

Link to comment
Share on other sites

Ile blg ris? Mój miał 24 blg i mimo dość długiej cichej z płatkami nagazowal się bez gestwy.

 

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

No faktycznie. Ja tego piwa wcześniej niż po 3 miesiącach nie otworzę i drożdże chyba ruszą do roboty, żeby ten dodatkowy cukier zjeść. Więc po co to gadanie, że trzeba gęstwy do refermentacji? 

Edited by JanuszMyszyński
Link to comment
Share on other sites

 

a po 9 miesiącach leżaka?

przecież 9 miesięcy leżakowania nie zaszkodzi drożdżom, dostaną żarcie to zjedzą znowu

 

A mnie raz nie zjadły i to nie po 9 miesiącach. To, że refermentacja zawsze się uda nie jest prawdą.

Link to comment
Share on other sites

A ja się podepnę z pokrewnym problemem. Gęstwę będę miał, ale nie wiem ile jej dodać. Mam piwo, które na cichej leżakowało 5 tygodni. To jest lekkie piwo (14BLG), ale moczyło się z wiśniami. Wydaje mi się, że po tym czasie powinienem dodać gęstwę do refermentacji. Jak określić, ile?

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym się podpiąć o tematu.

20 grudnia uwarzyłem Quadrupla 25 Blg, który zszedł mi do ok 6 Blg. 

Drożdże FM 25.

 

31 stycznia przelałem go na cichą do 2 małych fermentorów - jeden był bez dodatków, a do drugiego zadałem zmacerowanie w whisky płatki dębowe.

Wersję bez dodatków zabutelkowałem 12 lutego, przy rozlewie sypiąc 3 g cukru na butelkę 0.5l.

Wersja z płatkami dębowymi wciąż mam w fermentorze.

Butelki z wersją "bez płatków" leżakują w temperaturze ok 14-15 stopni, podobnie jak piwo z płatkami dębowymi - które wciąż jest w fermentorze.

 

Przymierzałem się do zabutelkowania "płatkowej" wersji, tak więc z ciekawości otwarłem jedną z butelek quadrupla, no i niestety okazało się że wysycenie jest dosyć niskieprzez co piwo jest dosyć płaskie.

 

Zastanaiwam się co zrobić by jakoś poprawić ten problem - przy butelkowaniu płatkowej wersji..

Zwiększyć ilość cukru do powiedzmy 3.5 g / 0.5l? Czy może jeszcze dorzucić  kuchenną łyżkę gęstwy (mam w lodówce 2-tygodniową gęstwę po saisonie)?

 

Jakies porady?

 

Druga sprawa- czy da się jeszcze coś zrobić z nagazowaniem w tym już zabutelkowanym piwie ? Myślałem nad otwarciem tych piw i wstrzyknięciem odrobinki gestwy rozpuszczonej w roztworze cukru. Ma to sens ?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Druga sprawa- czy da się jeszcze coś zrobić z nagazowaniem w tym już zabutelkowanym piwie ? Myślałem nad otwarciem tych piw i wstrzyknięciem odrobinki gestwy rozpuszczonej w roztworze cukru. Ma to sens ?

Poczekaj jeszcze, na razie masz 3 tygodnie od butelkowania o ile dobrze liczę. Jeszcze się może nagazować, nie mówiąc już o tym, że quadrupel potrzebuje czasu. Jak się nie nagazuje mocniej, to możesz wstrzyknąć do każdej butelki trochę drożdży, ale cukru już bym nie dodawał.  

Link to comment
Share on other sites

Jak wstrzyknąłem kiedyś odrobinę drożdży celem lepszego nagazowania porteru, to nie zdążyłem już zakapslować. Zachował się jak Cola po wrzuceniu mentosa    :roll:

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.