Kamilos55 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Mam w głowie przepis z minizacieraniem i ekstraktem słodowym. Znacie jakiś sposób na ześrutowanie 250g słodu bez sprzętu? Edytowane 26 Lutego 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łysy ĄĘ Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Maszynka do mięsa. Najgrubsze oczka. W razie potrzeby poprawka na średnich oczkach. Kamilos55 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Słód zawiń w szmatę i tłuczkiem do mięsa go potraktuj Kamilos55 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Znacie jakiś sposób na ześrutowanie 250g słodu bez sprzętu? bez sprzętu to możesz go chyba tylko pogryźć ale gdyby pomyśleć to: - możesz poszukać piwowara w okolicy ze śrutownikiem to pewnie Ci ześrutuje, - dla 250g słodu możesz użyć młynka do kawy, - możesz użyć maszynki do mięsa, - możesz użyć moździerza, - możesz użyć młotka - itd. Pomyśl tylko Edytowane 26 Lutego 2017 przez Dr2 jkx6 i Kamilos55 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Paszczą, jak woźny Turecki w Kabarecie Olgi Lipińskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Znacie jakiś sposób na ześrutowanie 250g słodu bez sprzętu?bez sprzętu to możesz go chyba tylko pogryźć Dr2 jak zwykle nie zawodzi;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Dr2 jak zwykle nie zawodzi;-) staram się, ale nie wielu niewielu to zauważa o docenianiu właściwie powinienem nie wspominać z wrodzonej skromności Edytowane 26 Lutego 2017 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 nie wielu niewielu, żeby nie było XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Dzięki Nie wiedziałem że wystarczy młotek/tłuczek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Nie wiedziałem że wystarczy młotek/tłuczek. może i starczy bo przy tej ilości metoda nie ma znaczenia. Spróbowałbym jednak szukać piwowara http://www.piwo.org/membermap/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 (edytowane) Podczas gryzienia dodatkowo dostarczy się enzymów. Amylaza ślinowa działa najlepiej w 40 stopniach, więc długo żując można zrobić zacieranie Edytowane 27 Lutego 2017 przez koholet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unknown000 Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Tylko nie połykaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Podczas gryzienia dodatkowo dostarczy się enzymów. Amylaza ślinowa działa najlepiej w 40 stopniach, więc długo żując można zrobić zacieranie Z tego co pamiętam, to albo w Afryce, albo Azji to praktykowano Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 27 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Podczas gryzienia dodatkowo dostarczy się enzymów. Amylaza ślinowa działa najlepiej w 40 stopniach, więc długo żując można zrobić zacieranie Z tego co pamiętam, to albo w Afryce, albo Azji to praktykowano Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Południowoamerykańska cicha, coś a'la piwo z przeżutej kukurydzy Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2017 Praktykuje się cały czas. Wystarczy pooglądać programy podróżnicze, np. Cejrowskiego Stare babcie przeżuwają maniok, spluwają, potem to fermentuje kilka dni a potem mężczyźni degustują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Kiedyś zakupiłem zestaw gdzie jeden ze słodów był nieśrutowany. Ześrutowałem go maszynką do mielenia kawy, celowo jej nie czyściłem przed ani po. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Ześrutowałem go maszynką do mielenia kawy, celowo jej nie czyściłem przed ani po. Jaki był cel nieczyszczenia przed, a jaki po? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Jaki był cel nieczyszczenia przed, a jaki po? Jak znam takie przypadki (patrząc po forum), to któryś palony tak trafił. Więc pewnie szło do stouta, a skoro tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 A potem resztki słodu do kawy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Palonego? A czemu nie? Poczytaj sobie z czego się robi kawę zbożową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Śmiem twierdzić,że może nawet wzbogacić smak kawy Kawa to palone ziarno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 28 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Jako smakosz kawy... wątpię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 28 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2017 Jako smakosz kawy... wątpię. Człowieku małej wiary,spróbuj a zobaczysz Enethion 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się