Jump to content

Śrutowanie słodu bez sprzętu


Recommended Posts

Znacie jakiś sposób na ześrutowanie 250g słodu bez sprzętu?

bez sprzętu to możesz go chyba tylko pogryźć  :polew:

 

ale gdyby pomyśleć to:

- możesz poszukać piwowara w okolicy ze śrutownikiem to pewnie Ci ześrutuje,

- dla 250g słodu możesz użyć młynka do kawy,

- możesz użyć maszynki do mięsa,

- możesz użyć moździerza,

- możesz użyć młotka ;)

- itd.

Pomyśl tylko :)

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

Dr2 jak zwykle nie zawodzi;-)

staram się, ale nie wielu niewielu to zauważa :polew:

o docenianiu właściwie powinienem nie wspominać z wrodzonej skromności  :lol:

Edited by Dr2
Link to comment
Share on other sites

Podczas gryzienia dodatkowo dostarczy się enzymów. Amylaza ślinowa działa najlepiej w 40 stopniach, więc długo żując można zrobić zacieranie :D

Z tego co pamiętam, to albo w Afryce, albo Azji to praktykowano ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

Link to comment
Share on other sites

 

Podczas gryzienia dodatkowo dostarczy się enzymów. Amylaza ślinowa działa najlepiej w 40 stopniach, więc długo żując można zrobić zacieranie :D

Z tego co pamiętam, to albo w Afryce, albo Azji to praktykowano ;)

 

Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru

 

Południowoamerykańska cicha, coś a'la piwo z przeżutej kukurydzy :)

Link to comment
Share on other sites

Praktykuje się cały czas. Wystarczy pooglądać programy podróżnicze, np. Cejrowskiego :) Stare babcie przeżuwają maniok, spluwają, potem to fermentuje kilka dni a potem mężczyźni degustują :)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.