Jump to content

"Sprężone powietrze", czyli propan-butan vs utlenienie

Recommended Posts

Szukając pomysłów na unikanie utleniania pojawiła się koncepcja użycia sprężonego powietrza, czyli sprayu używanego normalnie do odkurzania komputera a zawierającego propan-butan. I tu pytanie, czy można go użyć do stworzenia poduszki powietrznej przy przelewaniu, np. na cichą czy rozlew, aby wypchnąć tlen z wiaderka?

Coś takiego używa się zabezpieczając płynne odczynniki fotograficzne w butelkach przed kontaktem z tlenem, więc może tu też znajdzie zastosowanie?

Plusy:

- propan / butan nie rozpuszcza się w wodzie

- cięższy od powietrza, wypycha tlen

- Nie bawimy się np. z butlą z CO2 (rzadko kto ma)

Minusy:

- bardzo łatwopalny, więc rzecz jasna z daleka od wysokich temperatur i źródeł ognia.

Ciekaw jestem Waszych opinii na temat sensu / bezsensu takiego rozwiązania.

Szukając pomysłów na unikanie utleniania pojawiła się koncepcja użycia sprężonego powietrza, czyli sprayu używanego normalnie do odkurzania komputera a zawierającego propan-butan. I tu pytanie, czy można go użyć do stworzenia poduszki powietrznej przy przelewaniu, np. na cichą czy rozlew, aby wypchnąć tlen z wiaderka?

Coś takiego używa się zabezpieczając płynne odczynniki fotograficzne w butelkach przed kontaktem z tlenem, więc może tu też znajdzie zastosowanie?

Plusy:

- propan / butan nie rozpuszcza się w wodzie

- cięższy od powietrza, wypycha tlen

- Nie bawimy się np. z butlą z CO2 (rzadko kto ma)

Minusy:

- bardzo łatwopalny, więc rzecz jasna z daleka od wysokich temperatur i źródeł ognia.

Ciekaw jestem Waszych opinii na temat sensu / bezsensu takiego rozwiązania.

A nie lepsze Co2? Kosztuje grosze, są też kartridże z nim - nie jest łatwo palny. Pojemnik nim łatwo wypełnić same plusy :P

Dodałbym też jeden minus propanbutanu - Tetrahydrotiofen, który śmierdzi i ogólnie może gaz nie ma zapachu ale jest specjalnie "barwiony" tym zapaszkiem żeby miał. Nie widzę sensu w zabawie takiej. Kolejne samo wdychanie propanbutanu też nie jest korzystne. Koszt butli CO2 nie jest wielki w porównaniu z bezpieczeństwem.

Edited by Undeath

Rzeczywiście, znalazłem na serwisie aukcyjnym spray z CO2, 3 sztuki 36 zł. Czyli brakowało mi wiedzy że coś takiego istnieje :)

W tym kontekście zabawa w propany jest pomyłką. Dzięki!

Rzeczywiście, znalazłem na serwisie aukcyjnym spray z CO2, 3 sztuki 36 zł. Czyli brakowało mi wiedzy że coś takiego istnieje :)

Są też w sklepach naboje CO2 do syfonów (beczek 5 litrów) ale marna wydajność. Szczerze jak policzysz to wszystko to koszt butli może nie wydawać się tak wielki i głupi ;)

Są też w sklepach naboje CO2 do syfonów

są też z azotem

aaa i co myślę może być istotne jest czysty bo używa się go do spożywki właśnie, jak by kogoś interesowało tak robią w syfonach bitą śmietanę w knajpach czy kawarniach

Edited by Gawon

Duża butla CO2 1,5m wysoka, koszt 80zł. :) 

Duża butla CO2 1,5m wysoka, koszt 80zł. :)

w sumie dobrze że to zostało powiedziane - niby nikt nie myśli o 6kg butli co2, taka duża i w ogóle, chociaż może by się przydała, ale skoro to tylko 80pln :okey:

stary sposób winiarzy - pet z nawierconą nakrętką i przeciągniętym przez nią wężykiem, w środku woda z sodą oczyszczoną. wrzucasz kwasek cytrynowy, zamykasz i masz nadmuch CO2.

Bardzo fajny patent! Jeszcze z tym tygodniu wypróbuję - dzięki!

Ja mam taką butlę i zastanawiam się czy nada się w piwowarstwie. Butla do paintballa używana maksymalnie 5 razy. Myślę czy by nie dało się właśnie takiej poduszki powietrznej robić przy przelewaniu na cichą czy przy rozlewie. Nie wiem jak uwalniać CO2 bezpośrednio z butli i  czy można gdzieś ją napełnić CO2 ?? Co myślicie ??

post-14427-0-20697900-1488995813_thumb.jpg

post-14427-0-05495000-1488995887_thumb.jpg

post-14427-0-34067500-1488995934_thumb.jpg

post-14427-0-98060700-1488995979_thumb.jpg

post-14427-0-35982800-1488996023_thumb.jpg

post-14427-0-40759000-1488996066_thumb.jpg