xfranek Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 Nie żelatynę zadajesz po schłodzeniu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 22 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) To m.in. dlatego należy przeprowadzać klarowanie w niskiej temperaturze. Gdybyś klarował w okolicy 0°C to nie byłoby zmętnienia na zimno. Rzeczywiście, klarowałem w ok 12°C. Edytowane 22 Maja 2014 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Dzień dobry. Czy do klarowania zamiast żelatyny można użyć coś takiego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fidel Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 A po co? Przecież żelatyna jest w każdym sklepie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 16 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2014 Żelatyna w sklepie a tego klaru mam nadmiar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Żelatyna w sklepie a tego klaru mam nadmiar. Odlej sobie 1litr piwa dodaj sprawdz czy się sklaruje i nagazuje piwo w butelkach, do tego zrob degustacje i pochwal sie na forum. Warzyłem pierwsze piwo z klarowaniem z żelatyną wyszło super, później 4 bez i to był zły pomysł, piwa źle wyglądają. Brak im tego koloru i jakby powiedzieć tego czegoś. Następne piwo jakie będę warzył zostanie dodany pod koniec gotowania mech oraz jak klarowność będzie zadawalająca przed rozlewem to w butelki a jak nie to żelatyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RALF76 Opublikowano 28 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2014 Tez klaruje zelatyna. Jest to najtańszy sposób co nie oznacza ze zly. Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 alawrak sklarowałem żelatyną. Przy następnej warce zrobię tak jak mówisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Wszelkie turbo klary zawierają, w saszetce A, środek na zatrzymanie fermentacji... no zabijają drożdże, więc miłej zabawy ;-) Chyba, że do kega będziesz lał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
muniek123 Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 To jest konkretna odpowiedź. Zostaję przy żelatynie. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ciptongue Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Żelatyna w sklepie a tego klaru mam nadmiar. Odlej sobie 1litr piwa dodaj sprawdz czy się sklaruje i nagazuje piwo w butelkach, do tego zrob degustacje i pochwal sie na forum. Warzyłem pierwsze piwo z klarowaniem z żelatyną wyszło super, później 4 bez i to był zły pomysł, piwa źle wyglądają. Brak im tego koloru i jakby powiedzieć tego czegoś. Następne piwo jakie będę warzył zostanie dodany pod koniec gotowania mech oraz jak klarowność będzie zadawalająca przed rozlewem to w butelki a jak nie to żelatyna. A masz odpowiednie pH i przełom w trakcie warzenia? Żelatyna może być stosowana jak chcesz uzyskać piwo krystalicznie klarowne, nie trzeba jej używać żeby piwo po schłodzeniu nie wyglądało jak błoto...do tego wystarczy odrobina kwasu mlekowego do zacierania. Edytowane 29 Lipca 2014 przez Ciptongue Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 A masz odpowiednie pH i przełom w trakcie warzenia? Żelatyna może być stosowana jak chcesz uzyskać piwo krystalicznie klarowne, nie trzeba jej używać żeby piwo po schłodzeniu nie wyglądało jak błoto...do tego wystarczy odrobina kwasu mlekowego do zacierania. Czyli jest to problem wody i ph a nie warzenia ? Zrobiłem badania wody wyniki mam tylko muszę po nie podjechać, co do ph to bede musiał sprawdzać jakie mam. A jak jest z tym pH i przełom warzenia w którym momencie należy sprawdzać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fangir Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Czy jesli dodam zelatyne do fermentacji cichej (juz w szklanym balonie) - to czy efekt bedzie taki sam ? Mam 2 warki AIPY, ktore przypominaja bloto - malo to estetyczne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 13 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2014 Z mojego doświadczenia to ważne jest by była różnica temperatur. W ciepłym zadajesz żelatynę i wkladasz do zimnego. Kiedyś zadałem do zimnego i wlozylem spowrotem do zimnego i nie zadziałało, w inny fermentory zadałem w ciepłym i wstawilem do lodówki i było super klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 A jak wygląda kwestia klarowania żelatyną jeśli robione jest chmielenie na zimno? Stwarza to jakiś dodatkowy problem? Ktoś klarował piwo chmielone na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Klarowałem przed chmieleniem na zimno, tj. na 7 dni przed planowanym butelkowaniem i 4 przed planowanym chmieleniem i dramatu nie ma. Teraz klaruję piwo już nachmielone na zimno, w większości chmiel odfiltrowany, zobaczymy co wyjdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moon Opublikowano 15 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 Tak, ja najpierw klarowałem a później chmieliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) jak jest z ilością cukru do refermentacji? program refermv21 wyliczył mi na 20L blg początkowe 13,5/końcowe 3 nagazowanie 2,5 135gr cukru dla temp piwa20 st a dla temp 5 st 86 gram-wiadomo,że różnica jest z powodu ilości gazu rozpuszczonego w piwie o innej temperaturze Ale skoro piwo fermentowało w 20 st ,to po schłodzeniu go na 4 dni do 4-5st i tak jest w nim tyle gazu ile było w 20st-więc powinienem przyjąć te 135gram-tak? Edytowane 8 Października 2014 przez marbelka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Tak marbelka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Wydaje się to być bardzo dużą dawką.. ja w taki sposób przegazowałem już kilka warek ;/ Teraz max nagazowanie, w jakie mierzę, to 2.3 v/v, natomiast na kalkulatory biorę poprawkę co najmniej -10%. Swoją drogą to ciekawe, ale zauważ, że praktycznie każdy kalkulator pokazuje inne wartości... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Wydaje się to być bardzo dużą dawką Daje to ok. 4g glukozy krystalicznej na 0,5L piwa - nie jest to jakaś zabójcza ilość do refermentacji, będzie dobrze nagazowane i tyle. Druga sprawa że to amerykańska pszenica wiec raczej długo nie poleży, to ryzyko przegazowania po dłuższym leżakowaniu raczej też go nie będzie dotyczyło. Pierwsze warki gazowałem dość wysoko (przyzwyczajenie), po czasie zacząłem zjeżdżać w dół z ilością gazu, ale tak ma chyba wielu piwowarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 skoro piwo fermentowało w 20 st ,to po schłodzeniu go na 4 dni do 4-5st i tak jest w nim tyle gazu ile było w 20st A skąd ten wniosek? Żaden ze mnie fizyk/chemik ale już tak na chłopski rozum wygląda jakbyś był w błędzie. Dodatkowo pogooglałem sobie za rozpuszczalnością gazów, prawo Henry'ego łatwo ogarnąć i chyba pojemnik musiałby zostać uszczelniony przed schłodzeniem zawartości żeby ilość gazu w piwie nie zmieniła się (znacznie) po ochłodzeniu... Mariusz_CH 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 A skąd ten co2 miałby się wziąć? Myślisz że nad piwem jest go aż tak dużo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 (edytowane) Myślę, że bulkadło to zawór ciśnieniowy dwukierunkowy, niemniej jednak pytanie o samo pochodzenie CO2 jest jak najbardziej na miejscu - nie pomyślałem o tym. Edytowane 8 Października 2014 przez jaras Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Faszysta Rasista Homofob Opublikowano 12 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2014 (edytowane) A skąd ten co2 miałby się wziąć? Myślisz że nad piwem jest go aż tak dużo? A na ten przykład stąd, że przez zawór odbywa się dyfuzja, tym szybsza im większa różnica ciśnień cząstkowych gazów. Jaras - nie daj się! Myśl samodzielnie. Poczytaj jak działa np. miernik CO2 w akwarium. Edytowane 12 Listopada 2014 przez jake Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się