Skocz do zawartości

Pierwsze piwo górnej fermentacji.


jagonek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

 

Noszę się z zamiarem uwarzenia pierwszego, prawdziwego piwa. Jak dotąd na próbę zrobiłem 2 piwa z brewkitów, lecz tym razem postanowiłem stworzyć coś całkowicie swojego.

 

W tym miejscu pojawia się problem. Mianowicie najbardziej smakują mi piwa dolnej fermentacji, w szczególności Pilsner (pilsner urquell super!), ewentualnie jakieś mocniej nachmielone lepszej jakości "jasne pełne". Nie jestem amatorem piw typu Pale ale, ciemne karmelowe też nie wchodzi w grę.

 

Czy bylibyście w stanie poradzić w jaki sposób uwarzyć piwo, tworząc kompromis pomiędzy pilsnerem a piwem górnej fermentacji? Czy jest to możliwe?

 

Nie mam warunków do stworzenia tych 10-12 stopni. Temperatura fermentacji może zejść maksymalnie do 21 stopni.

 

Pozdrawiam i liczę na pomoc.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Nie mam warunków do stworzenia tych 10-12 stopni. Temperatura fermentacji może zejść maksymalnie do 21 stopni.

 

 

Ja sobie zrobiłem w mieszkaniu "lodówkę" ze styropianu. przy wkładaniu 1 peta o pojemności 2 litrów z zamrożoną wodą schodzę do 16-17 stopni. Wkład wymieniam po nocy i po pracy ok. godziny 16.

Póki co upałów nie ma, więcy wystarczy 1 pet :-).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nie masz warunków na pilsa to nie warz pilsa, potrzebujesz temperatury w granicach 10 stopni, a twoje 16 to idealnie ale na górną fermentację. Style najbardziej zbliżone to Kolsch, Alt, czy Bitter, na wiki jest przepis na Full Aroma Hops - taki "lager na górnych drożdżach", takie piwa możesz spróbować uwarzyć, będą się one różniły charakterem od piw dolnej fermentacji ale jest szansa, ze podejdą...

Edytowane przez opeciarz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robić Koelsha w 21 stopniach to równie nietrafiony pomysł co robić w 21 stopniach pilsnera.

 

Jak zrobisz chociaż z 15C temperatury otoczenia i zrobisz jasnego pale ale na samym pilzneńskim nachmielonego z umiarem jakimś tradycyjnym chmielem to Ci pewnie podejdzie. W 21 stopniach każde piwo będzie wyraźnie estrowe i nie będzie miało lagerowego profilu, cudów nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piłeś kiedyś piwa pochodzące z Belgii? Belgijskie Pale Ale, Saison, Dubbel, Blond, można wymieniać długo. Kup sobie coś kraftowego z tej "stajni" i spróbuj. Belgijskim piwom temp. rzędu 21°C nie przeszkadza zanadto ;)

 

Edit. Nie przeczytałem ważnej części posta "tworząc kompromis pomiędzy pilsnerem a piwem górnej fermentacji?" więc wybacz...

 

Full Aroma Hops chmielone na zimno lubelskim, mogę polecić i to bardzo.

Edytowane przez Versaar
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A drożdże do kalifornijskiego lagera? Nigdy nie próbowałem, ale zawsze w takich przypadkach chce mi sie zapytać o realny efekt użycia tych drożdżaków.

Dla zabawy kiedyś grodzisza uwarzyłem na M54. Wyszedł dość czysty profil. Bez dupourywu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.