jagonek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Witajcie. Noszę się z zamiarem uwarzenia pierwszego, prawdziwego piwa. Jak dotąd na próbę zrobiłem 2 piwa z brewkitów, lecz tym razem postanowiłem stworzyć coś całkowicie swojego. W tym miejscu pojawia się problem. Mianowicie najbardziej smakują mi piwa dolnej fermentacji, w szczególności Pilsner (pilsner urquell super!), ewentualnie jakieś mocniej nachmielone lepszej jakości "jasne pełne". Nie jestem amatorem piw typu Pale ale, ciemne karmelowe też nie wchodzi w grę. Czy bylibyście w stanie poradzić w jaki sposób uwarzyć piwo, tworząc kompromis pomiędzy pilsnerem a piwem górnej fermentacji? Czy jest to możliwe? Nie mam warunków do stworzenia tych 10-12 stopni. Temperatura fermentacji może zejść maksymalnie do 21 stopni. Pozdrawiam i liczę na pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jakub Eger Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Poszukaj informacji o Kölsch, albo może Bitter na jakiś tradycyjnych chmielach np. Saaz? Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek- Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Ewentualnie o lodówce ze styropianu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Nie mam warunków do stworzenia tych 10-12 stopni. Temperatura fermentacji może zejść maksymalnie do 21 stopni. Ja sobie zrobiłem w mieszkaniu "lodówkę" ze styropianu. przy wkładaniu 1 peta o pojemności 2 litrów z zamrożoną wodą schodzę do 16-17 stopni. Wkład wymieniam po nocy i po pracy ok. godziny 16. Póki co upałów nie ma, więcy wystarczy 1 pet :-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Jak nie masz warunków na pilsa to nie warz pilsa, potrzebujesz temperatury w granicach 10 stopni, a twoje 16 to idealnie ale na górną fermentację. Style najbardziej zbliżone to Kolsch, Alt, czy Bitter, na wiki jest przepis na Full Aroma Hops - taki "lager na górnych drożdżach", takie piwa możesz spróbować uwarzyć, będą się one różniły charakterem od piw dolnej fermentacji ale jest szansa, ze podejdą... Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez opeciarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jagonek Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. Zainteresowałem się Kölschem juz wcześniej ale chciałem zebrać jak najwięcej informacji na temat innych możliwych alternatyw. btw. świetny pomysł z lodówką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiśnia81 Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Zrobiłem lodówkę, żeby mieć te "idealne" 16 stopni, a nie 21-22 :-). Być może udałoby się zejść do 10-12 stopni jakby zastosować 4 pety zamiast 1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Robić Koelsha w 21 stopniach to równie nietrafiony pomysł co robić w 21 stopniach pilsnera. Jak zrobisz chociaż z 15C temperatury otoczenia i zrobisz jasnego pale ale na samym pilzneńskim nachmielonego z umiarem jakimś tradycyjnym chmielem to Ci pewnie podejdzie. W 21 stopniach każde piwo będzie wyraźnie estrowe i nie będzie miało lagerowego profilu, cudów nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) Piłeś kiedyś piwa pochodzące z Belgii? Belgijskie Pale Ale, Saison, Dubbel, Blond, można wymieniać długo. Kup sobie coś kraftowego z tej "stajni" i spróbuj. Belgijskim piwom temp. rzędu 21°C nie przeszkadza zanadto Edit. Nie przeczytałem ważnej części posta "tworząc kompromis pomiędzy pilsnerem a piwem górnej fermentacji?" więc wybacz... Full Aroma Hops chmielone na zimno lubelskim, mogę polecić i to bardzo. Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez Versaar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 A drożdże do kalifornijskiego lagera? Nigdy nie próbowałem, ale zawsze w takich przypadkach chce mi sie zapytać o realny efekt użycia tych drożdżaków. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 FAH chmielone na zimno Marynką też zrobi na Tobie wrażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 (edytowane) ... Edytowane 6 Kwietnia 2017 przez buber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_K Opublikowano 6 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2017 A drożdże do kalifornijskiego lagera? Nigdy nie próbowałem, ale zawsze w takich przypadkach chce mi sie zapytać o realny efekt użycia tych drożdżaków. Dla zabawy kiedyś grodzisza uwarzyłem na M54. Wyszedł dość czysty profil. Bez dupourywu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się