Bourdell Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Przechodzę na filtrator rurkowy, bo wężyk niestety nie daje sobie rady z ciężkimi zasypami. Teraz mam do wyboru albo zacierać w fermentorze albo kupić lodówkę. Jednak mam bardzo mały budżet i być może dałoby się jakimś prostym sposobem zaizolować fermentor. Muszę się niedługo zdecydować, żeby dopasować filtrator. Drugie pytanie to jak liczyć ilość wrzątku potrzebnego do zrobienia wygrzewu w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Drugie pytanie to jak liczyć ilość wrzątku potrzebnego do zrobienia wygrzewu w fermentorze? http://www.piwo.org/files/file/46-pppp-polskie-proste-piwne-porachunki/-> Arkusz: Zacieranie -> Komórki: B12:B19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Przechodzę na filtrator rurkowy, bo wężyk niestety nie daje sobie rady z ciężkimi zasypami. Teraz mam do wyboru albo zacierać w fermentorze albo kupić lodówkę. Jednak mam bardzo mały budżet i być może dałoby się jakimś prostym sposobem zaizolować fermentor. Muszę się niedługo zdecydować, żeby dopasować filtrator. Drugie pytanie to jak liczyć ilość wrzątku potrzebnego do zrobienia wygrzewu w fermentorze? Ciężki czyli jaki? Mi 6,5-7kg słodu filtruje bez najmniejszych problemów, może kup solidniejszy i dłuższy wężyk? W BeerSmith można wyliczać podnoszenie temp. wrzątkiem do następnej przerwy, ale to się sprawdza przy podnoszeniu z 63-67C do np. 72C ja tak robię, ale mashout już na gazie, po prostu za duża ilość wody byłaby potrzebna do nast podniesienia temp. do np.78C ja robię to w garnku 30l. a i fermentor do wysładzania ma też 30l. więc fizycznie byłby problem. Gdybyś miał gar 50l. z filtratorem, wtedy pewnie dałbyś radę podnieść wrzątkiem temp. z 62C do 78C i przefiltrować, nie wiem czy to sprawdziłoby się, trzeba by przeliczyć, jaki wyjdzie na końcu stosunek wody do słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Przechodzę na filtrator rurkowy, bo wężyk niestety nie daje sobie rady z ciężkimi zasypami. To było wysładzane w fermentorze 33L z cienkim sraczwężem i nie przypominam sobie większych kłopotów - część zacieru została dodana dopiero po spuszczeniu pierwszych kilku litrów bo się nie chciało zmieścić. Jak chcesz gęste zasypy i infuzję to lodówka 50+L albo na dwa wiadra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafple Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Używam czegoś takiego zarówno do izolacji przy zacieraniu jak i fermentacji. Jak dla mnie działa rewelacyjnie: Pozdrawiam Rafał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Widzialem izolacje zrobiona z pianki montażowej. Spisywalo sie rewelacyjnie. Porównaj koszt sensownej lodówki ~300+PLN a wiadra, pianki i szalunku ... Taniej sie nie da wiadro 20, 2xpianka 20 ... Szalunek to 2-3 arkusze styropianu 5ki. Garsc wkretow ... Napisz do pepka84 - takie cudo mial Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Jak coś mogę podrzucić dwa rozwiązania, jedno to pianka ethafoam 20mm miałem chyba dwie lub trzy warstwy na fermentorze i w ciągu 90 minut stygło o jakieś 1,5-2 stopnie. Opcja numer dwa to zrobienie ze styropianu pudła do fermentacji i używanie go w czasie zacierania. Zacierasz w fermentorze z kranikiem i na niego zakładasz pudło. Wtedy masz dwa w jednym, pudła możesz używać, i do fermentacji i do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Ja mam trochę inny pomysł może cię jakoś zainspiruję. Jeszcze nie zrealizowany więc nie powiem jak działa ale sama idea wydaje się obiecująca. Ciągle czekam na przesyłki od chińczyków i sam muszę wrócić zza wielkiej wody. Mam zamiar użyć rurki miedzianej 10 mm z jednej strony zamocowanej na wylot z kadzi filtracyjnej, druga strona zaślepiona. W rurce nawiercę kilak otworów i obciągnę ją oplotem z węża 3/4 cala. Pozostawi to trochę przestrzeni między rurką a oplotem. Wydaje mi się, że zapewni to optymalne warunki pracy dla oplotu. Rurka utrzyma go na dnie a otwory (w rurce) spowodują zasysanie brzeczki z samego dna. Również zgniatanie wydaje się niestraszne przy takiej konstrukcji. Co do samej kadzi to w moim przypadku będzie to Igloo Cooler 10 Gal ale wydaje mi się że fermentor zaizolowany jakąś matą również się sprawdzi. Osobiście mam zamiar używać tego jako kadzi zacierno - filtracyjnej ,prawdopodobnie z zastosowaniem dekokcji w razie potrzeby podniesienia temperatury o więcej niż 5 C. Myślę, że może się to też sprawdzić przy butelkowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 CIężki zasyp np ostatni rye ris 9kg słodu, 40% żyta po 10min skleiło się na amen. Wąż z oplotu 120cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Zasyp jeczmien 90% pszenica 10% i 10kg bez problemu filtrowalem w fermentorze biowin na sraczwezyku Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niesob Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2017 Cześć, Ja zacieram w fermentorze który jest owinięty karimatą, całość wsadzona do styropianowego pudła (5 cm grubości). Przy 4 kg słodu i 12 litrach wody temperatura spadła w ciagu godziny o 1 st. Z 67 do 66. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Mam klasyczny fermentor 33 litry zaizolowany dwukrotnie matą zagrzejnikową i najtańszą karimatą. Wszystko klejone taśmą izolacyjną. Spada 1 st. na 30 minut, przy częstym otwieraniu i mieszaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 U mnie rurka fi 7 lub 8 wciśnięta w oplot. Raz, że trzyma oplot tak jak go ułożę, dwa - 7,5 kg słodu to żaden problem. Widziałem kiedyś różnicę w brzeczce po wysładzaniu z oplotem i z filtratora rurkowego. Oplot górą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 U mnie rurka fi 7 lub 8 wciśnięta w oplot. Raz, że trzyma oplot tak jak go ułożę, dwa - 7,5 kg słodu to żaden problem. Widziałem kiedyś różnicę w brzeczce po wysładzaniu z oplotem i z filtratora rurkowego. Oplot górą. rurka nawiercona/nacięta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztoń Opublikowano 12 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2017 (edytowane) U mnie rurka fi 7 lub 8 wciśnięta w oplot. Raz, że trzyma oplot tak jak go ułożę, dwa - 7,5 kg słodu to żaden problem. Widziałem kiedyś różnicę w brzeczce po wysładzaniu z oplotem i z filtratora rurkowego. Oplot górą. rurka nawiercona/nacięta? Otwarta rurka z obu końców, bez wiercenia i cięcia. Edytka: Tą różnicę, pomiędzy oplotem a filtratorem rurkowym widziałem na warzeniu piwa w pubie Setka. Szkoda że już tego pubu nie ma. Edytowane 12 Kwietnia 2017 przez Krzysztoń Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Wielkie dzięki za opinie i pomysły. Zdecydowałem się na lodówkę, ale tylko dlatego, że zrobię w niej też kwasy, bez ryzyka przeniesienia infekcji na fermentor. Filtrator z oplotu jednak z wkładką w środku żeby się nie gniótł. Kupię też ekran zagrzejnikowy i zrobię pudło na fermentor. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ekrany/maty kupiłem dziś w auchan - 100x70cm, dawałem 2 zł za sztuke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bourdell Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Ekrany/maty kupiłem dziś w auchan - 100x70cm, dawałem 2 zł za sztuke. Na jakim dziale? Mam blisko auchan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kochan Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Były na wyspie z tyłu. Dział z narzędziami i bajerami typu krany itd. Leżały razem z klejem na promce, pędzlami, wałkami itp. Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Kochan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Rozumiem, że jak ekrany grzejnikowe zakładacie, to błyszczącą stroną do wewnątrz (w stronę fermentora)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się