prosenbaum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Mam pytanie odnośnie fermentacji. W sobotę ok 14 zadałem drożdże do mojego Milk Stouta (12BLG z laktozą, 8,5BLG przed gotowaniem). Piana pojawiła się w niedzielę rano, zaś już w poniedziałek po południu praktycznie opadła. Piwo schłodziłem do ok. 22 stopni, zadałem drożdże (S-04) i wrzuciłem do mojej styropianowej lodówki gdzie było ok 15-16 stopni. Termometr na fermentorze wskazuje 16-17 stopni. Czy zbyt szybko wstawiłem piwo do chłodnego? Czy piana nie powinna jeszcze się utrzymywać? Wczoraj mierzyłem BLG, było ok.8. Czy podejmować jakieś działania, czy zostawić piwo i czekać? Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez prosenbaum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ile dałeś laktozy i jaka wielkość warki? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosenbaum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Ile dałeś laktozy i jaka wielkość warki? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 700gr laktozy, teraz w fermentorze ok 19L. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Na przyszłość drożdże dodawaj w docelowej a nawet ciut niższej temperaturze fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosenbaum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Butelkuj. a tak serio? Dodawać na nowo drożdże czy czekać? Będe wstawiał piwo na cichą z dodatkami, ale chyba 2 dni w tak niskiej temperaturze, to za krótko by burzliwa się zakończyła. Brzeczkę przelałem raz z ok 0,5m żeby natlenić, zrobiła się ładna piana. Zacierałem w 67 stopniach przez godzinę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Fermentuje od soboty a Ty już sprawdzasz blg? Nie otwieraj tego piwa jeszcze przez minimum tydzień, daj mu czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A tak serio S-04 są bardzo szybkie, potrafią w 2 dni przejeść cukry. Po zadaniu drożdży nie powinieneś drastycznie obniżać temp. bo grzyby się robią leniwe. Po prostu nie są głodne jak jest im zimno, a przyzwyczaiłeś ich do Egiptu.. Nie bądź niecierpliwy, poczekaj spokojnie co najmniej 10 dni. Zmierz zawartość cukru, potem znów zapomnij na 3 dni i znów zmierz, spróbuj próbki, zdegustuj. Jak będzie dobre to zostaw na kolejne 3 dni i w butle Cierpliwość cnotą piwowara. PS. Co do cierpliwości to niestety trochę mi zabrakło przy moim "butelkuj", sorry. prosenbaum 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosenbaum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 A tak serio S-04 są bardzo szybkie, potrafią w 2 dni przejeść cukry. Po zadaniu drożdży nie powinieneś drastycznie obniżać temp. bo grzyby się robią leniwe. Po prostu nie są głodne jak jest im zimno, a przyzwyczaiłeś ich do Egiptu.. Nie bądź niecierpliwy, poczekaj spokojnie co najmniej 10 dni. Zmierz zawartość cukru, potem znów zapomnij na 3 dni i znów zmierz, spróbuj próbki, zdegustuj. Jak będzie dobre to zostaw na kolejne 3 dni i w butle Cierpliwość cnotą piwowara. PS. Co do cierpliwości to niestety trochę mi zabrakło przy moim "butelkuj", sorry. Dzięki za pomoc, Co do cierpliwości to nie miałem na myśli butelkowania, czy jakichkolwiek takich ruchów. Chodziło mi jedynie o to aby nie zmarnować tej brzeczki, a jakoś zadziałać prewencyjnie wcześniej. Staram się być cierpliwy choć czasami jest ciężko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Rozumiem, początki... Też byłem niecierpliwy. Czytałeś już wiki na piwo.org? Jeśli nie to polecam lekturę. Jak nie będziesz otwierał fermentora z młodym piwem co chwilę to doczekasz się dobrej warki. Póki co zachowaj spokój. Masz przezroczyste fermentory? Używasz rurki fermentacyjnej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosenbaum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Rozumiem, początki... Też byłem niecierpliwy. Czytałeś już wiki na piwo.org? Jeśli nie to polecam lekturę. Jak nie będziesz otwierał fermentora z młodym piwem co chwilę to doczekasz się dobrej warki. Póki co zachowaj spokój. Masz przezroczyste fermentory? Używasz rurki fermentacyjnej? Mam białe fermentory, nie przeźroczyste. Używam rurki, ale fermentory mają po dwa małe otwory którymi wydobywa się CO2 przez co nie ma w niej ruchów. Chyba najelpiej będzie kupić przeźroczyste, wtedy ciekawość będzie zaspokojona:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosenbaum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Fermentuje od soboty a Ty już sprawdzasz blg? Nie otwieraj tego piwa jeszcze przez minimum tydzień, daj mu czas. Tylko dlatego sprawdzałem blg po opadła piana. W innym przypadku nie dotykałbym się do tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Chyba najelpiej będzie kupić przeźroczyste, wtedy ciekawość będzie zaspokojona:) I tu popieram Jak piana opada to nie znaczy, że fermentacja się kończy. Kończy się faza wysokich krążków tzw. burzliwa. Jak pianka opadnie zaczyna się fermentacja cicha, gdzie drożdże zjadają cukry bardziej złożone, a potem sprzątają po sobie. Jak już będzie po wszystkim, piwo zaczyna się od góry klarować, drożdże i osady zaczynają opadać. Fajnie to widać w przezroczystych fermentorach. Sam mam takie, stąd wiem, kiedy jest koniec. Lepiej przetrzymać kilka dni dłużej piwo. Chociaż są wyjątki od reguły....... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosenbaum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Chyba najelpiej będzie kupić przeźroczyste, wtedy ciekawość będzie zaspokojona:) I tu popieram Jak piana opada to nie znaczy, że fermentacja się kończy. Kończy się faza wysokich krążków tzw. burzliwa. Jak pianka opadnie zaczyna się fermentacja cicha, gdzie drożdże zjadają cukry bardziej złożone, a potem sprzątają po sobie. Jak już będzie po wszystkim, piwo zaczyna się od góry klarować, drożdże i osady zaczynają opadać. Fajnie to widać w przezroczystych fermentorach. Sam mam takie, stąd wiem, kiedy jest koniec. Lepiej przetrzymać kilka dni dłużej piwo. Chociaż są wyjątki od reguły....... A gdzie kupowałeś takie przeźroczyste fermentory? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 alepiwo.pl albo twojbrowar.pl posiadają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) Tu masz link: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Fermentor-33-L-z-pokrywka-oraz-skala/214 E: Jakiś czas temu widziałem tam białe fermentory. Jak coś zapytaj sprzedawcy jakie ma. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Z 12 blg z laktoza, czyli 10 bez laktozy (700g na 20l to ok 2blg więcej) spadło do 6 blg. Trochę słabo. Czym robisz pomiar blg? Aerometrem czy refraktometrem? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prosenbaum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Z 12 blg z laktoza, czyli 10 bez laktozy (700g na 20l to ok 2blg więcej) spadło do 6 blg. Trochę słabo. Czym robisz pomiar blg? Aerometrem czy refraktometrem? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Aerometrem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Czym robisz pomiar blg? Aerometrem czy refraktometrem? Aerometrem A co to za przyrząd pomiarowy, co on mierzy, wiatry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Aj tam jedna literka w ta lub tamtą. No ale zawsze się znajdą ortograficzni naziści. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 (edytowane) A tak serio S-04 są bardzo szybkie, potrafią w 2 dni przejeść cukry S-04, z mojego doświadczenia, to są wręcz wyjątkowo wolno dofermentowujące drożdże. Edytowane 25 Kwietnia 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fisiek Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Próbowałem tych drożdży w zimie i w temperaturze otoczenia 11 'C po tygodniu piwo było już klarowne. W piątek zadane drożdże a we wtorek piana już opadła. Z 13 Blg zeszło do 3 Blg po trzech tygodniach w tej temperaturze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Jedno jest pewne, jak mówią mądrzy ludzie "piwo uczy cierpliwości" . Adam Piwosz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jankoś Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 cUżywam rurki, ale fermentory mają po dwa małe otwory którymi wydobywa się CO2 przez co nie ma w niej ruchów Czy ominął mnie jakiś nowy trend sprzętowy? Fermentory z otworami? Przecież to musi być szczelne bez możliwości dostania się czegokolwiek z zewnątrz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WithoutStress Opublikowano 26 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2017 (edytowane) cUżywam rurki, ale fermentory mają po dwa małe otwory którymi wydobywa się CO2 przez co nie ma w niej ruchów Czy ominął mnie jakiś nowy trend sprzętowy? Fermentory z otworami? Przecież to musi być szczelne bez możliwości dostania się czegokolwiek z zewnątrz. Oczywiście, mam 6 fermentorów i wszystkie jak kupowałem miały po 2 otwory, jeden na rurkę a drugi na kranik... A tak poważnie, to pewnie kolega ma na myśli takie dwa otworki po bokach na zamontowanie kabłąka, ale tamtędy CO2 na pewno nie uchodzi Edytowane 26 Kwietnia 2017 przez WithoutStress Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się