prosenbaum Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 (edited) Mam pytanie odnośnie fermentacji. W sobotę ok 14 zadałem drożdże do mojego Milk Stouta (12BLG z laktozą, 8,5BLG przed gotowaniem). Piana pojawiła się w niedzielę rano, zaś już w poniedziałek po południu praktycznie opadła. Piwo schłodziłem do ok. 22 stopni, zadałem drożdże (S-04) i wrzuciłem do mojej styropianowej lodówki gdzie było ok 15-16 stopni. Termometr na fermentorze wskazuje 16-17 stopni. Czy zbyt szybko wstawiłem piwo do chłodnego? Czy piana nie powinna jeszcze się utrzymywać? Wczoraj mierzyłem BLG, było ok.8. Czy podejmować jakieś działania, czy zostawić piwo i czekać? Edited April 25, 2017 by prosenbaum Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Ile dałeś laktozy i jaka wielkość warki? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
prosenbaum Posted April 25, 2017 Author Share Posted April 25, 2017 Ile dałeś laktozy i jaka wielkość warki? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka 700gr laktozy, teraz w fermentorze ok 19L. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glingorth Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Na przyszłość drożdże dodawaj w docelowej a nawet ciut niższej temperaturze fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
prosenbaum Posted April 25, 2017 Author Share Posted April 25, 2017 Butelkuj. a tak serio? Dodawać na nowo drożdże czy czekać? Będe wstawiał piwo na cichą z dodatkami, ale chyba 2 dni w tak niskiej temperaturze, to za krótko by burzliwa się zakończyła. Brzeczkę przelałem raz z ok 0,5m żeby natlenić, zrobiła się ładna piana. Zacierałem w 67 stopniach przez godzinę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Glingorth Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Fermentuje od soboty a Ty już sprawdzasz blg? Nie otwieraj tego piwa jeszcze przez minimum tydzień, daj mu czas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 A tak serio S-04 są bardzo szybkie, potrafią w 2 dni przejeść cukry. Po zadaniu drożdży nie powinieneś drastycznie obniżać temp. bo grzyby się robią leniwe. Po prostu nie są głodne jak jest im zimno, a przyzwyczaiłeś ich do Egiptu.. Nie bądź niecierpliwy, poczekaj spokojnie co najmniej 10 dni. Zmierz zawartość cukru, potem znów zapomnij na 3 dni i znów zmierz, spróbuj próbki, zdegustuj. Jak będzie dobre to zostaw na kolejne 3 dni i w butle Cierpliwość cnotą piwowara. PS. Co do cierpliwości to niestety trochę mi zabrakło przy moim "butelkuj", sorry. prosenbaum 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
prosenbaum Posted April 25, 2017 Author Share Posted April 25, 2017 A tak serio S-04 są bardzo szybkie, potrafią w 2 dni przejeść cukry. Po zadaniu drożdży nie powinieneś drastycznie obniżać temp. bo grzyby się robią leniwe. Po prostu nie są głodne jak jest im zimno, a przyzwyczaiłeś ich do Egiptu.. Nie bądź niecierpliwy, poczekaj spokojnie co najmniej 10 dni. Zmierz zawartość cukru, potem znów zapomnij na 3 dni i znów zmierz, spróbuj próbki, zdegustuj. Jak będzie dobre to zostaw na kolejne 3 dni i w butle Cierpliwość cnotą piwowara. PS. Co do cierpliwości to niestety trochę mi zabrakło przy moim "butelkuj", sorry. Dzięki za pomoc, Co do cierpliwości to nie miałem na myśli butelkowania, czy jakichkolwiek takich ruchów. Chodziło mi jedynie o to aby nie zmarnować tej brzeczki, a jakoś zadziałać prewencyjnie wcześniej. Staram się być cierpliwy choć czasami jest ciężko Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Rozumiem, początki... Też byłem niecierpliwy. Czytałeś już wiki na piwo.org? Jeśli nie to polecam lekturę. Jak nie będziesz otwierał fermentora z młodym piwem co chwilę to doczekasz się dobrej warki. Póki co zachowaj spokój. Masz przezroczyste fermentory? Używasz rurki fermentacyjnej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
prosenbaum Posted April 25, 2017 Author Share Posted April 25, 2017 Rozumiem, początki... Też byłem niecierpliwy. Czytałeś już wiki na piwo.org? Jeśli nie to polecam lekturę. Jak nie będziesz otwierał fermentora z młodym piwem co chwilę to doczekasz się dobrej warki. Póki co zachowaj spokój. Masz przezroczyste fermentory? Używasz rurki fermentacyjnej? Mam białe fermentory, nie przeźroczyste. Używam rurki, ale fermentory mają po dwa małe otwory którymi wydobywa się CO2 przez co nie ma w niej ruchów. Chyba najelpiej będzie kupić przeźroczyste, wtedy ciekawość będzie zaspokojona:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
prosenbaum Posted April 25, 2017 Author Share Posted April 25, 2017 Fermentuje od soboty a Ty już sprawdzasz blg? Nie otwieraj tego piwa jeszcze przez minimum tydzień, daj mu czas. Tylko dlatego sprawdzałem blg po opadła piana. W innym przypadku nie dotykałbym się do tego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Chyba najelpiej będzie kupić przeźroczyste, wtedy ciekawość będzie zaspokojona:) I tu popieram Jak piana opada to nie znaczy, że fermentacja się kończy. Kończy się faza wysokich krążków tzw. burzliwa. Jak pianka opadnie zaczyna się fermentacja cicha, gdzie drożdże zjadają cukry bardziej złożone, a potem sprzątają po sobie. Jak już będzie po wszystkim, piwo zaczyna się od góry klarować, drożdże i osady zaczynają opadać. Fajnie to widać w przezroczystych fermentorach. Sam mam takie, stąd wiem, kiedy jest koniec. Lepiej przetrzymać kilka dni dłużej piwo. Chociaż są wyjątki od reguły....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
prosenbaum Posted April 25, 2017 Author Share Posted April 25, 2017 Chyba najelpiej będzie kupić przeźroczyste, wtedy ciekawość będzie zaspokojona:) I tu popieram Jak piana opada to nie znaczy, że fermentacja się kończy. Kończy się faza wysokich krążków tzw. burzliwa. Jak pianka opadnie zaczyna się fermentacja cicha, gdzie drożdże zjadają cukry bardziej złożone, a potem sprzątają po sobie. Jak już będzie po wszystkim, piwo zaczyna się od góry klarować, drożdże i osady zaczynają opadać. Fajnie to widać w przezroczystych fermentorach. Sam mam takie, stąd wiem, kiedy jest koniec. Lepiej przetrzymać kilka dni dłużej piwo. Chociaż są wyjątki od reguły....... A gdzie kupowałeś takie przeźroczyste fermentory? Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 alepiwo.pl albo twojbrowar.pl posiadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pindin Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 (edited) Tu masz link: https://www.piwnykraft.pl/pl/p/Fermentor-33-L-z-pokrywka-oraz-skala/214 E: Jakiś czas temu widziałem tam białe fermentory. Jak coś zapytaj sprzedawcy jakie ma. Edited April 25, 2017 by Pindin Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Z 12 blg z laktoza, czyli 10 bez laktozy (700g na 20l to ok 2blg więcej) spadło do 6 blg. Trochę słabo. Czym robisz pomiar blg? Aerometrem czy refraktometrem? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
prosenbaum Posted April 25, 2017 Author Share Posted April 25, 2017 Z 12 blg z laktoza, czyli 10 bez laktozy (700g na 20l to ok 2blg więcej) spadło do 6 blg. Trochę słabo. Czym robisz pomiar blg? Aerometrem czy refraktometrem? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Aerometrem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr2 Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Czym robisz pomiar blg? Aerometrem czy refraktometrem? Aerometrem A co to za przyrząd pomiarowy, co on mierzy, wiatry? Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 Aj tam jedna literka w ta lub tamtą. No ale zawsze się znajdą ortograficzni naziści. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
kantor Posted April 25, 2017 Share Posted April 25, 2017 (edited) A tak serio S-04 są bardzo szybkie, potrafią w 2 dni przejeść cukry S-04, z mojego doświadczenia, to są wręcz wyjątkowo wolno dofermentowujące drożdże. Edited April 25, 2017 by kantor Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fisiek Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Próbowałem tych drożdży w zimie i w temperaturze otoczenia 11 'C po tygodniu piwo było już klarowne. W piątek zadane drożdże a we wtorek piana już opadła. Z 13 Blg zeszło do 3 Blg po trzech tygodniach w tej temperaturze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 Jedno jest pewne, jak mówią mądrzy ludzie "piwo uczy cierpliwości" . Adam Piwosz 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
jankoś Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 cUżywam rurki, ale fermentory mają po dwa małe otwory którymi wydobywa się CO2 przez co nie ma w niej ruchów Czy ominął mnie jakiś nowy trend sprzętowy? Fermentory z otworami? Przecież to musi być szczelne bez możliwości dostania się czegokolwiek z zewnątrz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WithoutStress Posted April 26, 2017 Share Posted April 26, 2017 (edited) cUżywam rurki, ale fermentory mają po dwa małe otwory którymi wydobywa się CO2 przez co nie ma w niej ruchów Czy ominął mnie jakiś nowy trend sprzętowy? Fermentory z otworami? Przecież to musi być szczelne bez możliwości dostania się czegokolwiek z zewnątrz. Oczywiście, mam 6 fermentorów i wszystkie jak kupowałem miały po 2 otwory, jeden na rurkę a drugi na kranik... A tak poważnie, to pewnie kolega ma na myśli takie dwa otworki po bokach na zamontowanie kabłąka, ale tamtędy CO2 na pewno nie uchodzi Edited April 26, 2017 by WithoutStress Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now