wojoj93 Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Cześć, Robię moje pierwsze piwko - ciemne pszeniczne z twój browar. Wszystko robiłem wg. instrukcji. Mam problem z fermentacją. Po kilku godzinach zaczęło bulgotać. Bulgotało bardzo mocno i szybko i ustało po około 16h. Teraz pokrywa jest nabrzuszona, na brzeczce jest piana ale nie bulgota. Pokrywa szczelnie zamknięta. Można jeszcze uratować sytuację? Pozdrawiam serdeczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Figlarz Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Zostaw w spokoju na dwa tygodnie, potem zmierz blg i wróć z tematem na forum Mam wrażenie, że te bulgotki robią więcej złego niż dobrego. Wysłane z mojego MX4 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Ale co uratować? Zrobiłeś piwo i chcesz mieć z powrotem brzeczkę? To trzeba było drożdży nie dodawać A na poważnie - pewnie fermentujesz gdzieś w pokoju 20C+, więc nic dziwnego, że fermentacja taka szybka. Co nie zmienia faktu, że teraz i tak lepiej tego 10-14 dni nie ruszać. Edytowane 5 Maja 2017 przez Oskaliber Igorrodz 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Albo fermentujesz w zbyt wysokiej temperaturze [wtedy kiepsko], albo CO2 spieprza jakimś "tylnym wyjściem" [wtedy jest ok]. Uzbrój się w cierpliwość, jak mówią koledzy, i czekaj przynajmniej 10 dni, wtedy zmierz Blg. Edytowane 5 Maja 2017 przez JanuszMyszyński Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 I rurke w diably pogon. Przez nia sie tylko niepotrzebnie stresujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Jakie drożdże? Jak dodane? I w jakiej temperaturze otoczenia fermentujesz? Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 I rurke w diably pogon. Przez nia sie tylko niepotrzebnie stresujesz Ja bym powiedział tak: rurka nie jest zła, ale trzeba przejść etap traktowania jej jak bożka i wlepiania w nią oczu. Ja też pierwsze 4 warki się modliłem do rurki a potem mi przeszło i teraz rurka mi snu z powiek nie spędza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Ja bym powiedział tak: rurka nie jest zła, ale trzeba przejść etap traktowania jej jak bożka i wlepiania w nią oczu. Ja też pierwsze 4 warki się modliłem do rurki a potem mi przeszło i teraz rurka mi snu z powiek nie spędza. To dobry jesteś ! Ja rurki wypieprzyłem po 15 warkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Ja bym powiedział tak: rurka nie jest zła, ale trzeba przejść etap traktowania jej jak bożka i wlepiania w nią oczu. Ja też pierwsze 4 warki się modliłem do rurki a potem mi przeszło i teraz rurka mi snu z powiek nie spędza. To dobry jesteś ! Ja rurki wypieprzyłem po 15 warkach. Ale chyba mnie nie zrozumiałeś [ O ile z kolei ja zrozumiałem Ciebie]. Nie napisałem, że wypieprzyłem rurkę, tylko że się nie przejmuję szczególnie jej zachowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Panaceum są przezroczyste fermentory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się