19Mateusz87 Opublikowano 6 Marca 2010 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Do samego zgrzewania woreczków wystarczyłoby coś takiego: http://www.allegro.pl/item932495596_zgrzewarka_do_folii.html To też pewnie marne urządzenie ale do samego pakowania może wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 A ja bym nie popadał w skraność. W końcu jest to susz. Można spokojnie zapakować "próźniowo" dobrymi maszynkami jak ta pokazana na allegro. Moim zaniem chodzi głównie o zmiejszenie ilości powietrza i skompresowanie chmielu. Swoją drogą dobra zgrzewarka z możliwością wypompowania powietrza też swoje kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomuś Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 Według mnie nie pakuje ona próżniowo, a tylko zgrzewa folię. Wieki temu, w czasach licealnych, wysłano mnie na praktyki do mleczarni. Pakowałem m.in. zgrzewarką próżniową. Towar wkładało się do worka, ten do środka zgrzewarki zamykanej hermetycznie. Najpierw usuwała ona powietrze z całej komory i dopiero wówczas zgrzewała. Tutaj nie widzę możliwości automatycznego odessania powietrza z worka. dokładnie, mam prawie identyczną i może odessać tylko troszke powietrza, zmniejszając objętość worka. Próżni na pewno nie wytworzy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik Opublikowano 6 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2010 (edytowane) Do samego zgrzewania woreczków wystarczyłoby coś takiego:http://www.allegro.pl/item932495596_zgrzewarka_do_folii.html To też pewnie marne urządzenie ale do samego pakowania może wystarczy Odradzam, to tania chińska zabawka, i tylko zabawka. może raz uda się zgrzać reklamówkę ze sklepu, i koniec. Ja miałem o takich parametrach http://allegro.pl/item936492226_zgrzewarka_do_folii_30cm_zgrzew_3mm_metal_promocja.html i wytrzymała do końca okresu gwarancyjnego (rok) prze pakowaniu z rękawa w grubą czarną folie. Edytowane 6 Marca 2010 przez kazik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Witam. Chciałbym odświeżyć temat zgrzewarek . Nabyłem kilka odmian szyszek chmielu , które powinny wystarczyć mi do końca sezonu . Teraz powstał temat zgrzewarki , która wydaje mi się najlepszym rozwiązaniem do przechowywania chmielu . Sądząc po popularności tych urządzeń na różnego rodzaju portalach aukcyjnych , na pewno macie doświadczenia z użytkowaniem zgrzewarek . Fajnie byłoby gdybyście podzielili się tymi doświadczeniami . Jestem chętny na zakup zgrzewarki ale np. coś takiego http://allegro.pl/prozniowa-zgrzewarka-do-folii-profi-cook-vk-1015-i2648485048.html (wydaje się chińską zabawką ) , czy lepsze będzie coś takiego http://allegro.pl/zgrzewarka-liniowa-do-folii-300-abs-nowa-gwarancja-i2673590084.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 A szukasz próżniowej, czy hermetycznej. Bo w linkach są dwie różne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Szukam takiej , dzięki której chmiel wytrzyma do końca sezonu . Twoje zestawy Tomku były bardzo fajnie pakowane (chociaż byłem u Ciebie podczas zgrzewania w czasach HB, to nie pamiętam zgrzewarki ) , więc chyba takie zgrzewanie by mi odpowiadało . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smaug Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Do pakowania hermetycznego powinno wystarczyć żelazko. My w ten sposób zamykamy napoczęte paczki chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 29 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2012 Szukam takiej , dzięki której chmiel wytrzyma do końca sezonu . Twoje zestawy Tomku były bardzo fajnie pakowane (chociaż byłem u Ciebie podczas zgrzewania w czasach HB, to nie pamiętam zgrzewarki ) , więc chyba takie zgrzewanie by mi odpowiadało . A to była taka jak z drugiego linku. Generalnie też chińszczyzna, ale zgrzejesz wszystko co z foli PP jest zrobione. Zgrzewy są mocne i dobre. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 (edytowane) Ja mam coś w ten deseń: marki Bifniett kupiona w Lidlu za ok. 6 dych. Suchy chmiel pakuję do worka, odsysam powietrze, zgrzewam i przechowuję paczuszki w lodówce. Utraty jakości tak przechowywanego chmielu nie zauważyłem. Edytowane 30 Września 2012 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 (edytowane) A jak z awaryjnością takowych urządzeń . Czy nie jest to wydane np. 60 zł na jeden sezon ? Czy takie lidlowskie urządzenie zgrzeje grubszy woreczek foliowy ? Edytowane 30 Września 2012 przez pablokrak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Do zgrzewarek próżniowych używa się specjalnych woreczków(chropowatych w środku), przy pakowaniu chmielu ma to mniejsze znaczenie. Co do grubszych woreczków, może być problem z zgrzewaniem. Zgrzewarki maja ustawiony na sztywno czas zgrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 To zależy jakie, takie ramieniowe mają najczęściej regulację potencjometrem z boku czasu zgrzewania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Pisałem o typie lidlowskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 30 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2012 Aa to tak, masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Posiadam tą z pierwszego linku "Profi Cook" . Zgrzewarka ta bardzo mocno odsysa, ale pod warunkiem stosowania specjalnych woreczków z folii stukturalnej. Pakując w woreczki gładkie można zgrzewać ,ale nie wytwarza próżni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablokrak Opublikowano 5 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2012 Kupiłem za parę groszy zgrzewarkę taką jak ma Ray . Nawet fajnie to zgrzewa i odsysa powietrze . Potrzebna mi teraz jest odpowiedniej grubości folia , żeby chmiel nie przebijał woreczków . Jakiej grubości folii używa HB lub Browamator do pakowania słodów ? taki byłaby O.K. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Przymierzam się do zakupu pakowarki prozniowej. Widzę że na forum polecana jest Proficook, natomiast tu ktoś polecał pakowarke z lidla. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Różnica w cenie ponad dwukrotna. Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ktoś ma jakieś doświadczenia? Różnica w cenie ponad dwukrotna. Bartek, nie czarujmy się, w jakości i działaniu pewnie też, tylko w druga stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Pewnie tak Ale w lidlu czasem są solidne rzeczy, a kto pyta nie błądzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Pewnie tak a pewnie ale solidne nie znaczy do kończ dobre, ale co by w miarę rzetelnie ocenić trzeba by przynajmniej parametry porównać, a ku temu trzeba znać modele Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Ostatni wpis w tym temacie dałem prawie 4 lata temu.( #41) Nadal używam tej zgrzewarki, a worki kupuję z firmy Tor Pak z Koszalina (jednorazowo 200-300 szt) jak do tej pory jestem z niej bardzo zadowolony. Tej z Lidla nie miałem więc nie wiem jak działa. Pozdrawiam pako1 bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 29 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2016 (edytowane) Przeważnie te tańsze zamiast pompy próżniowej maja wentylator. Pakowarka z Lidla to prawdopodobnie model SilverCrest SFS150A2 Edytowane 29 Sierpnia 2016 przez mateos bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Nie mam porównania, ale posiadam zgrzewarkę z lidla i nie mam zastrzeżeń. Zgrzewa, pakuje próżniowo. Ja tam niczego więcej od niej nie wymagam bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
the_doctor Opublikowano 14 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Września 2016 Przymierzam się do zakupu pakowarki prozniowej. Widzę że na forum polecana jest Proficook, natomiast tu ktoś polecał pakowarke z lidla. Ktoś ma jakieś doświadczenia? Różnica w cenie ponad dwukrotna. Mam tę pakowarkę z Lidla. Jak do tej pory (6 m-cy) sprawuje się bardzo dobrze. Czasem tylko nie chce załapać ssania i trzeba wtedy wziąć szerszą torebkę. Ogólnie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony. bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi