moki Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Otworzyłem dzisiaj FESa chmielonego na zimno, 5 dni po zabutelkowaniu żeby zobaczyć jak nagazowanie. Piwo w smaku straszne mydło, proszek doprania. Po wypiciu 0,3L nadal czuje gorzki smak mydła. Piwo chmielone:Sybilla marynka cascade summit. Butelki i fermentory dezynfekowałemn nadweglanem sodu bez płukania. Czy coś jeszcze z tego będzie? Jak myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 (edytowane) To było oxi czy jakiś wybielacz? Jeżeli czyste oxi to czysty nadweglan mydła raczej wnieść nie powinien. Mam 12 warek na oxi, nic takiego nie stwierdziłem. Edyta: jeżeli to nie było czyste oxi, sprawdź sklad, jak są dodatki to piwo nie do uratowania. Edytowane 12 Maja 2017 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 12 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 To było oxi czy jakiś wybielacz? Jeżeli czyste oxi to czysty nadweglan mydła raczej wnieść nie powinien. Mam 12 warek na oxi, nic takiego nie stwierdziłem. Edyta: jeżeli to nie było czyste oxi, sprawdź sklad, jak są dodatki to piwo nie do uratowania. według etykiety to czysty nadwęglan sodu. Musiałem filtrować chmieliny przez sitko i rajstopę, rajstopa wygotowana a sitko zdezyfekowane, nie wiem czy to może być oznaka infekcji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piwosz86 Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 Otworzyłem dzisiaj FESa chmielonego na zimno, 5 dni po zabutelkowaniu A może tak poczekaj z dwa tygodnie, może trzy i wtedy daj znać jak smakuje moki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2017 czysty nadwęglan nie ma szans wnieść takiego smaku czy aromatu, chyba że stał otwarty przy jakimś proszku do prania czy czymś i przeszedł aromatem ale to też raczej nie do tego stopnia czekaj, wylać zawsze zdążysz Zdrawko 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Mydlane posmaki to wysokie pH, może NaOH nie wypłukałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moki Opublikowano 13 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Mydlane posmaki to wysokie pH, może NaOH nie wypłukałeś? Nie mam jeszcze na stanie NaOH, mam twardą wodę ale chyba ona mydlin by nie wniosła, zwłaszcza, że poprzedni FES nie dawał tak mydłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
YoBombel Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Też miałem mydlane posmaki w butelkach dezynfekowanych czystym nadwęglanem. Smak był na tyle mało intensywny (wychodził tylko w pilsach i był w tle), że się nim nie przejmowałem, ale jak trzecia osoba zwróciła mi na to uwagę, to zacząłem płukać - teraz wszystko gra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 Nadwęglan też jest lekko zasadowy ale ja dezynfekowałem nim butelki bez płukania w ze 70 warkach i było ok. A może masz po prostu taniny, ściąganie, kołkowe nuty jak stara herbata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 13 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2017 takie domysły tylko więc bez hejtu a może jest tak że jak butelki są świeżo umyte i suszone na suszarce tlen ucieka do góry i zbiera się przy dnie, przy napełnianiu mimo wszystko zostaje go dużo w wolnej przestrzeni i dochodzi do jakiegoś "wyjątkowego" utlenienia ? albo jakaś brzoza jest w pobliżu a może to jakiś gatunek chmielu daje taki efekt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 http://www.piwopedia.pl/encyklopedia/ocena-piwa/oktonian-etylu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 (edytowane) Rozróżnijmy też dwie rzeczy zapach mydła (np kostka toaletowa to najczęściej estry) czy posmak mydlany czyli wysokie pH. Edytowane 14 Maja 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Mi Żona mówi na wszystkie chmielone mocno piwa, że smakują mydłem. Ja osobiście tego mydła nie czuję i uważam, że tak interpretuje goryczkę powyżej swojej tolerancji. Wszystko co ma powyżej 25 IBU smakuje jej mydłem. I z kega, i z butelki. Piwa poniżej tej granicy pije ze smakiem. Więc ja bym szukał problemu w chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 14 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 14 Maja 2017 Mi za to żona mówi że każdy Witbier z Kolendra smakuje jej mydlinami Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Houdini Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2018 Ja miałem smak mydlany w tylko jednej butelce z całej warki w Stoucie - butelka wylana, nie do picia. Butelki nowe, tylko płukane i dezynfekowane czystym Oxi. Dezynfekowałem tak, że wsypałem Oxi do pierwszej butelki, zalałem wodą i przelewałem później do kolejnych butelek. Oxi nie rozpuszcza się od razu i w tej trefnej butelce musiało zostać trochę granulek, których nie zauważyłem. Wniosek - nie robić za mocnego stężenia Oxi i wcześniej rozpuścić dokładnie Oxi w osobnym naczyniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elninio Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Dnia 12.05.2017 o 21:53, Gość napisał: To było oxi czy jakiś wybielacz? Jeżeli czyste oxi to czysty nadweglan mydła raczej wnieść nie powinien. Mam 12 warek na oxi, nic takiego nie stwierdziłem. Edyta: jeżeli to nie było czyste oxi, sprawdź sklad, jak są dodatki to piwo nie do uratowania. nadwęglan mydła ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się