Kamilos55 Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) 3 doby temu nastawiłem american wheat 11P na drożdżach US-05. Piwo fermentuje w piwnicy w 17C. Chciałbym w odpowiednim momencie przenieść fermentor do domu, gdyż tam będzie rozlew i chciałbym żeby przedtem chmieliny opadły na dno. Czytałem też, że dobrą praktyką jest podniesienie temperatury pod koniec fermentacji. W domu mam ok. 23C. W którym momencie najlepiej dokonać tej operacji?Aha zleciało się kilka muszek octówek i kręcą się przy rurce a kilka nawet poległo w jej środku. Moim zdaniem nie dostaną się do piwa ale czy są jakieś podstawy do obaw? Edytowane 17 Maja 2017 przez Kamilos55 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Moim zdaniem nie dostaną się do piwa ale czy są jakieś podstawy do obaw? Tak są. Do fermentora może się dostać zakażony płyn z rurki np. w trakcie podnoszenia go. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Moim zdaniem nie dostaną się do piwa ale czy są jakieś podstawy do obaw? Tak są. Do fermentora może się dostać zakażony płyn z rurki np. w trakcie podnoszenia go. To wiem, a coś poza tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Cześć. Piwo przenieś do domu jak skończy burzliwą. Ze 3-4 dni niech poleży w ciepłym i w butelki. Przefermentowane piwo dużo trudniej zakazić, ale jak napisał kolega wyżej trzeba uważać, żeby nic się nie dostało. Przy podnoszeniu fermentora zawsze zasysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Przy podnoszeniu fermentora zawsze zasysa. wystarczy lekko uchylic wieko i nie zasysa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Dzięki za odpowiedź, dla pewności wyjmę rurkę zatykając jej otwór palcem (żeby nie zassało przy wyjmowaniu). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) wystarczy lekko uchylic wieko i nie zasysa Zgodzę się i się nie zgodzę zależy ile to jest lekko uchylone wieko. Jeśli powietrze spokojnie przejdzie bez tworzenia większego ciśnienia to tak. Zresztą zaraz sprawdzę... Edit: Tak jak mówiłem. Minimalne otwarcie pokrywy i podniesienie delikatne fermentora zassało ciecz z rurki. Jak otworzyłem bardziej, tak, że było widać szparę z pod pokrywki to nie zassało. Można uznać, że to bardzo dobry sposób. Edytowane 17 Maja 2017 przez Pindin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamilos55 Opublikowano 17 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Raczej nie będę ryzykował uchylania wieka kiedy muszki tylko na to czyhają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 (edytowane) Polecam następnym razem napełnić rurkę jakimś stabilnym środkiem dezynfekującym, ja obecnie napełniam roztworem Starsanu. Edytowane 17 Maja 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomBombadil Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 ja leję wódkę do rurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 17 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2017 Ja też leje w rurkę, wódy nie pije a czasem dostaje flaszeczkę wiec się przydaje:)) A co do pytania pierwszego to przeniesienie fermentora wzburzy chmieliny wiec dobrze będzie jak fermentor postoi kilka dni w spokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Przy podnoszeniu fermentora zawsze zasysa. A weżcie powyrzucajcie te rurki bo macie z nimi tylko problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Większość swoich warek przefermentowałem w piwnicy. Rurkę zalewam desprejem, podczas podnoszenia fermentora wyciągam rurkę żeby nie zassało płynu a otwór zakrywam ręcznikiem papierowym, lekko spryskanym desprejem. Fermentory przenoszę do mieszkania maksymalnie dobę przed butelkowaniem a czasem bezpośrednio przed. Te osady które się wytrąciły i wstaną podczas przenoszenia fermentora osiądą na dnie butelki. Mi to specjalnie nie przeszkadza, piwa są klarowne, tylko na dnie butelki zostaje zbity osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Mi to specjalnie nie przeszkadza, piwa są klarowne, tylko na dnie butelki zostaje zbity osad. Mi też, ale wg. Kopyry w Stanach niektóre puby leją do kufla piwo klarowne, natomiast osad z dna butelki wlewają do osobnej szklanki i klient sam decyduje czy chce wypić klarowne czy z osadem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 ja leję wódkę do rurki Uwazaj, bo jak trafisz na muchy-moczymordy, to sie dopiero zleca Tez uzywalem wczesniej wodeczki jako wypelnienia rurki, a przed ruszeniem fermentora ostroznie ja wyciagalem z otworu. Zawsze mozna tez wylot rurki zabezpieczyc na poczatku np. jakas gaza, wtedy robactwo sie nie powinno dostac. A odkad rurke poslalem do diabla, nie mam tych dylematow Skajo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 18 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2017 Rurka to diabelski wynalazek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się