robson6oo Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Witam Mam w planach uwarzenie Imperialnego Porteru (ok. 27-28 Blg). Wymyśliłem sobie taką oto recepturę, warka na około 11-12 litrów: Zasyp: 3kg monachijski 2kg wędzony bukiem 0,4kg Special B 0,2kg Biscuit 0,2kg czekoladowy pszeniczny 0,2kg płatki owsiane 0,1kg Caffe Light chmielenie na ok 40 IBU Marynką, płatki dębowe macerowane w bourbonie na cichą. Fermentacja drożdżami górnymi w niskim zakresie temperatur (raczej US-05, ewentualnie Nottinghamy). I mam pytanie odnoście słodu wędzonego bukiem. W zamiarze mam użycie słodu Castle Malting Chateau Smoked. Nie używałem go jednak do tej pory i proszę o opinie na jego temat. Chciałbym uzyskać piwo o niejednoznacznym profilu, stąd taki zasyp, a wędzonka jaką chciałbym uzyskać miałaby być szynkowa, ogniskowa i miałaby być dość wyraźna, ale nie dominująca, coś w stylu Porteru z Widawy. Czy jest sens używać właśnie tego słodu, czy proponujecie jakiś inny wędzony? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Nie jestem ekspertem od drozdzy ale porter baltycki to piwo fermentowane przy uzyciu drozdzy dolnej fermentacji. Wiec chcesz zrobic po prostu portera? Amiga 600 adamski_68 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson6oo Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Tak, to oszukany Porter Bałtycki. Mam tego świadomość, ale nie to jest dla mnie zagwozdką, tylko sam zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson6oo Opublikowano 5 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Zresztą wg BJCP można i górniakami fermentować http://www.wiki.piwo.org/Baltic_Porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 Wiec chcesz zrobic po prostu portera? a który to "po prostu porter" ma takie Blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 5 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2017 a który to "po prostu porter" ma takie Blg? więc wychodzi na to że będzie to imperialny porter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Ja tylko o chmielu chwilę. Skoro ma to być bardzo mocne piwo, to rozumiem, że degustacja także będzie odroczona w czasie. Istotny jest wysoki stosunek alfa do beta kwasów odmiany wybranej do chmielenia piw mocnych przeznaczonych do długiego leżakowania. BW i BDSA chmielone są często brytyjskimi odmianami o stosunku 1:1 tych składników. (za Vintage beer). Just saying. robson6oo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robson6oo Opublikowano 6 Czerwca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Ja tylko o chmielu chwilę. Skoro ma to być bardzo mocne piwo, to rozumiem, że degustacja także będzie odroczona w czasie. Istotny jest wysoki stosunek alfa do beta kwasów odmiany wybranej do chmielenia piw mocnych przeznaczonych do długiego leżakowania. BW i BDSA chmielone są często brytyjskimi odmianami o stosunku 1:1 tych składników. (za Vintage beer). Just saying. Dzięki za radę. Możesz coś więcej napisać na ten temat i na jakiej zasadzie to działa? Dłużej utrzymuje się zakładaną goryczkę w piwie przy takim rozwiązaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 (edytowane) Dzięki za radę. Możesz coś więcej napisać na ten temat i na jakiej zasadzie to działa? Dłużej utrzymuje się zakładaną goryczkę w piwie przy takim rozwiązaniu? Zrobię Ci skan bo w parafrazowaniu, widzę, że się walnąłem a przepisywanie to wiesz, niechętnie. Zaraz wyedytuję post. edit: generalnie tzw. szlachetne odmiany w starzeniu dają nuty atrakcyjne, przyjemne etc., odmiany goryczkowe/ supergoryczkowe/ amerykańskie chmiele nowofalowe starzeją się raczej podle, kartonowo. Vintage Beer ss.26-31. Edytowane 6 Czerwca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Także beta kwasy, które w formie natywnej są mniej gorzkie niż alfa kwasy (ich goryczka uważana jest także za mniej szlachetna), jednakże w formie utlenionej ich goryczka wzrasta (w przeciwieństwie do alfa), co powoduje że goryczka od odmian posiadających dużą ilość beta kwasów jest stabilniejsza w czasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 6 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2017 Które to są te szlachetne chmiele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Które to są te szlachetne chmiele? O cechach chmieli szlachetnych pisze w tutejszej wiki. Niski poziom kohumulonu: Jedną z substancji która nadaje nieszlachetną goryczkę jest kohumulon. Niski poziom myrcenu: ...myrcen. Jest to związek nadający ostry, surowy, nieszlachetny zapach. Wysoki poziom beta-kariofilenu, beta-fernezenu oraz kumulenu: Do związków o przyjemnym, szlachetnym zapachu możemy zaliczyć beta-kariofilen, beta-farnezen oraz kumuleny. wysoki stosunek humulenu do kariofilenu (stosunek około 3 uznawany jest za wyróżnik chmieli szlachetnych) Przykłady najczęściej podawane to: Hallertauer Mittelfrüh, Tettnang, Spalt, Saaz. Nie wiem czy wyczerpują grupę szlachetnych (chyba tak), ale w różnych zestawieniach pojawiają się też ich bliscy krewni i/ lub chmiele o podobnych właściwościach: Lubelski, Fuggles, East Kent Golding, Hersbrucker, Styrian Goldings, Liberty, Mt. Hood, Vanguard, Willamette... Edytowane 7 Czerwca 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Temat na czasie. Będę warzył podobne piwo, tylko jako Wędzony Robust Porter, 16,5 blg. Z racji wyjazdu nie będę mógł go trzymać na cichej za długo, a chciałbym dodać płatki dębowe macerowanie od jakiś 3ch miesięcy w bourbonie. Będę butelkował go w duże butelki (1,5 i 0,75 L ). No i wymyśliłem sobie, że zamiast dodawać płatki na cichą dodam je do butelek właśnie.. wszak browary w beczkach dębowych leżakują piwa rok i dłużej, tak więc jakieś 5g/L w butelce nie powinno chyba zaszkodzić.. co myślicie o tym planie?. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Glingorth Opublikowano 7 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2017 Nie próbowałem tak, ale swoje piwo z płatkami trzymałem 2 miesiące na cichej i mimo lekkiego ściągania na języku byłem zadowolony z efektów. Nie spiesz się, lepiej poczekać dłużej niż bawić się potem z wyławianiem płatków ze szklanki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korek Opublikowano 8 Czerwca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2017 (edytowane) Sęk w tym, że nie mogę czekać, bo wyjazdu w czasie nie odłożę, a wyjeżdżam na dłużej.. wrzucę tak eksperymentalnie do kilku butelek. najwyżej będzie się polewało przez sitko . Edytowane 8 Czerwca 2017 przez korek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się