CraftMat Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Heja! Jak w temacie. Pytanko: Jaka jest różnica pomiędzy tymi drożdżami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 w sumie 17 stron do analizy zasada i CraftMat 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Dzięki! Nie spodziewałem się tak merytorycznej odpowiedzi ale git! Chciałem bardziej ogólnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Ogólnie: US-05 - amerykańskie, dosyć neutralne smakowo (niskie estry), dosyć mocno odfermentowujące, średnio flokujące. S-04 - angielskie, średnie estry, słabsze odfermentowanie niż US-05, mocniej flokujące. CraftMat i TravellersMC 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Dodałbym jeszcze, że estry w S-04 idą bardziej w stronę czerwonych owoców. CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Ok Chłopaki. A istnieje jakaś reguła, na czym wolelibyście warzyć orange double IPA? chmiele nowozelandzkie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 US-05 zdecydowanie. CraftMat i TravellersMC 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CraftMat Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Rozwiałeś wątpliwości, dzieki! Zostanę przy US-05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Wolałbym zrobić tą IIPĘ na Wyeast 1272 jeśli już Z sucharów natomiast na S-33. A wybierając z tej dwójki (04 i 05) to oczywiście 05. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xcynix Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) @CraftMat Nie wiem, być może prze niedopatrzenie nie ma w regulaminie maksymalnych wymiarów dla stopki, ale proszę napraw to sam. Odrobina netykiety nikomu jeszcze nie zaszkodziła a tutaj krew tryska z oczu po otwarciu wątku Edytowane 9 Października 2017 przez xcynix wariat i Mibor 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 (edytowane) Używałem s-04 i us-05 i powiem, że zdecydowanie wole 05. Po fermentacji burzliwej i cichej w jednym pojemniku, piwko przy butelkowaniu jest super klarowne, niemal jak koncerniak. Przy 04 uzyskałem mętne jak przeniczniak, choć zasyp był ten sam. Jedyny minus 05 jest taki, że czapa drożdżowa nie opada na dno, co nieco utrudnia zlewanie. Edytowane 9 Października 2017 przez quattro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Mi nawet stouty na US-05 bardziej smakują niż na S-04. Generalnie US-05 to chyba najbardziej uniwersalne drożdże, dodatkowo dla mniej zaawansowanych wybaczające niewielkie błędy początkującego piwowara (błędy w granicach rozsądku). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 14 godzin temu, xcynix napisał: Nie wiem, być może prze niedopatrzenie nie ma w regulaminie maksymalnych wymiarów dla stopki, ale proszę napraw to sam. Odrobina netykiety nikomu jeszcze nie zaszkodziła a tutaj krew tryska z oczu po otwarciu wątku Na szczęście można kliknąć z prawej strony: Ustawienia ignorowania sygnatur i nie czekać aż użytkownik "naprawi to sam". Warmiński MISIEK, marek-, Syrjus i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 To ja od siebie moge dodac że przy wyższej temperaturze fermentacji S04 idą w strone rozpuszczalnika a US05 pozostawiają pijalne piwo nawet przy 23 stopniach CraftMat 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się