JanuszMyszyński Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Witam Wpadłem na pomysł uwarzenia weizenbocka. Jednak niemal wszystkie receptury sugeruję zacierania dekokcyjne. Ja nie specjalnie mam do tego warunki, a poza tym jeszcze się uczę, toteż zastanawiam się, czy zacieranie infuzyjne znacznie obniży końcowy efekt. Krótko mówiąc, robić dekokcję czy robić... inne piwo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 https://www.piwo.org/forums/topic/3374-s%C5%82%C3%B3d-melanoidynowy/Podobno dekokcję można "zastąpić " słodem melanoidowym.Nie masz możliwości żeby odebrać 4 litry zacieru i zagotować go w innym garnku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Też nigdy nie robiłem dekokcji i szczerze mówiąc nie zamierzam (no chyba, że kiedyś na konkurs). Jako ,,zamiennik'' dekokcji stosuje się dodatek słodu melanoidynowego. Na Twoim miejscu bym robił infuzyjnie i dodał do zacierania trochę tego słodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 9 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 7 minut temu, PiotrM napisał: https://www.piwo.org/forums/topic/3374-s%C5%82%C3%B3d-melanoidynowy/ Podobno dekokcję można "zastąpić " słodem melanoidowym. Nie masz możliwości żeby odebrać 4 litry zacieru i zagotować go w innym garnku? No właśnie w recepturach jest 1/3 zacieru, to sporo więcej niż 4 litry. 4 minuty temu, darinho napisał: Też nigdy nie robiłem dekokcji i szczerze mówiąc nie zamierzam (no chyba, że kiedyś na konkurs). Jako ,,zamiennik'' dekokcji stosuje się dodatek słodu melanoidynowego. Na Twoim miejscu bym robił infuzyjnie i dodał do zacierania trochę tego słodu. A ile % całego zasypu to by było? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrM Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 W linku, który dałem to piszą do 5 %.Podobno się długo układa i na początku daje szorstki smak.Jeśli nie chcesz eksperymentu to zrób inne piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 9 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2017 Dori pisze w komentarzu o nie przekraczaniu 10% zasypu. http://blog.homebrewing.pl/produkty-reakcji-maillarda-w-piwie/ A o jakich recepturach piszesz? Bo jeśli o tych z wiki to zauważ, że są to receptury konkursowe. Jak warzysz dla siebie to pomiń dekokcję, najwyżej spróbujesz następnym razem i porównasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 2 godziny temu, PiotrM napisał: Nie masz możliwości żeby odebrać 4 litry zacieru i zagotować go w innym garnku? Chyba przy 10l warce Zrób normalnie 44-62-72-78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prusak Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 7 godzin temu, JanuszMyszyński napisał: Wpadłem na pomysł uwarzenia weizenbocka. ... Krótko mówiąc, robić dekokcję czy robić... inne piwo? Warz weizenbocka, bez dekokcji da radę. Bez słodu melanoidynowego też. Ciemny pszeniczny i monachijskiego jasnego wystarczą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Jest prosty sposób, zmielony słód (cześć jakaś, powiedzmy 1/4) zaparzasz wrzątkiem, żeby się scukrzył i potem to pieczesz w brytfannie czy innym garnku z pokrywką przez powiedzmy 2 godz w tem 150 sC , musisz to kontrolować ,żeby za bardzo się nie skarmelizowało, to daje bardzo dobry efekt dekokcji, przypadkiem to zauważyłem robiąc kwasy na czymś takim, po prostu zrobiłem ze 3 razy pszenne z takim dodatkiem i w każdym był ten efekt, wiec to chyba nie przypadek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Ja w 8 warce podszedłem do dekokcji, w drugim podejściu do tej samej receptury także. Trzecie zrobiłem z przerwami i niespecjalnie czuć różnicę ale czwarte podejście poszedłem na lenia i jest znacznie bardziej wodniste. Osobiście polecałbym spróbować dekokcji, nawet sztuczką wspomnianą przez @dziedzicpruski a olać wątpliwe substytuty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanuszMyszyński Opublikowano 10 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 14 godzin temu, anteks napisał: Chyba przy 10l warce Zrób normalnie 44-62-72-78 A jakieś wskazówki co do czasu trwania każdej z przerw? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 10 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2017 Różnie różni mówią. 44 - 30 do 120' 62 - 45' 72 - 15' 78 - 10' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się