Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. AresREAL Opublikowano 20 Października 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Chciałbym się z wami podzielić recepturą na piwo, które wygrało IV MKPD w Chorzowie w kategorii Russian Imperial Stout. RIS v2, 26.5 BLG, 108 IBU (formuła Tinseth), około 21,5 litra Zasyp (15 kg) Pale Ale - 12 kg (80%) - 2 kg Bestmalz, 10 kg Weyermann Caramunich III (Weyermann) - 1 kg (~6,7%) Carafa Special II (Weyermann) - 1 kg (~6,7%) Palony jęczmień - 1 kg (~6,7%) Chmiele Magnum 11,5% alpha - 50 g Mosaic 12% alpha, - 100 g Drożdże FM52 Zacieranie (2.56 L wody / kg słodu) 67 C - 105 minut (temperatura spadła z 67 C do 66 C) 76 C - 10 minut Po wysładzaniu odebrałem około 32 litry - 21 Brix. Gotowanie - 120 minut Magnum - 50 g, 60 minut - 47 IBU Mosaic - 50 g, 30 minut - 37 IBU Mosaic - 50 g, 15 minut - 24 IBU Po gotowaniu odebrałem 21,5 litra - 27,5 Brix. Schłodzone do 15 C przez około 20-30 minut chłodnicą zanurzeniową. Zadane 250 ml gęstwy FM52 - trzecie pokolenie, gęstwa miała 1 dzień. Piwo fermentowało w lodówce w plastikowym fermentorze. Fermentacja główna - 21 dni 16 C przez 5 dni, następnie podnosiłem temp o 0,5 C dziennie do 20 C. Fermentacja cicha - 28 dni w 18 C (piwnica w szklanym słoju). Odfermentowało do 8,5 BLG Rozlew na 2.0 Vol - przy rozlewie dodane dwie łyżki stołowe gęstwy drożdżowej - FM52 Woda nie była modyfikowana, Ph nie sprawdzałem ale prawdopodobnie było w okolicach 5.4-5.6, przy podobnym zasypie ostatnio utrzymało mi się na takim poziomie. Kilka uwag i dodatkowych informacji. Piwo warzyłem 15.10.2016, do butelek trafiło 02.12.2016, nagazowało się po około 2 miesiącach, bardzo dobre zaczęlo być po 3 miesiącach. Na konkursie piwo miało 9 miesięcy i wydaje mi się, że było w optymalnej formie. Ciekawostka na temat drożdży - w typ wypadku użyłem drożdży po pierwszym podejściu do RISa, którego zepsułem (dramatyczna wydajność) - piwo miało 23 BLG, nie twierdzę, że to potwierdza regułę, że można zbierać drożdże po wysokich balingach, ale akurat w tym wypadku zagrało. Bardzo istotne jest też dobre napowietrzenie brzeczki. I temperatura fermentacji - przy takim piwie, jeżeli ucieknie w ciągu pierwszych dni, to na pewno drożdże naprodukują wyższych alkoholi co finalnie przy piwie o takim balingu będzie średnio przyjemne. Co bym zmienił? Na pewno celowałbym w niższe nagazowanie, 1.8 albo nawet 1.6, a do zasypu dorzuciłbym opiekane płatki owsiane (3-5%), które bardzo fajnie mi zagrały w kolejnej wersji RISa, może trochę bym obciął palone słody (do 5%), ale kto co lubi . Nie zaszkodziłoby dodanie mchu irlandzkiego oraz pożywki dla drożdży - im będzie im łatwiej, tym mniejsze ryzyko, że naprodukują czegoś niechcianego. Fermentacja cicha nie jest potrzebna moim zdaniem, jeżeli nic do piwa nie dodajemy, ale w tym wypadku można ją potraktować jako leżakowanie . Jeżeli ktoś się zdecyduje uwarzyć tę recepturę, to koniecznie dajcie znać, jakie były efekty . RIS v2 Damian Krupa IV MKPD Chorzów metryczka.pdf drakon, koholet, Gawron i 5 innych 4 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Jak wysycenie było średnio-wysokie to musiały dojeść jeszcze w butelkach, poza tym jak widać, nawet w Risie, w prostocie często siła, gratuluję piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AresREAL Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 25 minut temu, kantor napisał: w prostocie często siła Jak nie wiesz po co coś wrzucasz, to po co to wrzucać? W większości przypadków im prościej, tym lepiej. 27 minut temu, kantor napisał: gratuluję piwa dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Witam, spojrzałem na Twojego RIS-a, porównałem z własnym uwarzonym w lutym 2017 i jest prawie identyczny z dwoma wyjątkami: 1. Ja użyłem 10 rożnych słodów (kantor: w prostocie siła... 100 % racji) 2. Na cichą fermentacje dodałem płatki dębowe macerowane w whisky. Musze powiedzieć, że po 7 miesiącach od butelkowania RIS dopiero się układa (goryczka powoli ustępuje miejsca słodowości, nagazowanie powoli daje znać o sobie, piana się pojawia). Myślę, ze w przyszłym roku może wyśle na jakiś konkurs... zobaczymy. Gratuluje zwycięstwa w konkursie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 (edytowane) Godzinę temu, konrados78 napisał: . Ja użyłem 10 rożnych słodów (kantor: w prostocie siła... 100 % racji) Akurat ja ciemne piwa to tak mam przeładowane różnymi słodami, że mi miejsca na kartce w notatniku czasami brakuje na recepturę tym bardziej szacunek dla piwowara co z małej zmienności bardzo dobre, złożone piwo zrobi Godzinę temu, konrados78 napisał: Musze powiedzieć, że po 7 miesiącach od butelkowania RIS dopiero się układa (goryczka powoli ustępuje miejsca słodowości, nagazowanie powoli daje znać o sobie, piana się pojawia). Jak po 7 miesiącach wysycenie się stabilizuje, to coś jest nie tak. Na proces refermentacji trzeba patrzeć jak na kolejną fermentację, czyli drożdże powinny w miarę szybko zjeść co mają zjeść i posprzątać po sobie, jak wysyca Ci się przez kilka miesięcy to duża szansa, że np. cały czas masz aldehyd niezredukowany. Edytowane 20 Października 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AresREAL Opublikowano 20 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Godzinę temu, konrados78 napisał: 2. Na cichą fermentacje dodałem płatki dębowe macerowane w whisky. Ja dorzuciłem do pierwszego RISa (23 BLG) płatków - mniej więcej 3g na litr. Zaczął być znośny po 10-11 miesiącach bo wcześniej była kawa i parkiet (płatki z piwem były 4 tygodnie). Dużo też zależy jakie płatki wrzucisz i czy macerujesz czy nie. Ja raczej robię sobie wywar z płatków, trzymam w 80 C jakieś 10-15 minut, a potem wszystko trafia do fermentora. Z macerowaniem nie mam doświadczeń. Jeszcze Do mocnych piw jeżeli dodawałem gęstwy przy rozlewie to problemów z refermentacją nie miałem. Dwa razy nie dodałem i jedno jest baaardzo delikatnie nagazowane a drugie wcale koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 20 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2017 Dzięki za wrzucenie fajnej i docenionej receptury tym bardziej, że ostatnio mało kto chwali się swoimi osiągnięciami, a przecież konkursów i zwycięskich piw jest dużo. Dla mnie ten dział (receptury autorskie) oraz odnośnik na wiki z medalowymi recepturami jest bazą wyjściową do warzenia piwa w stylu którego jeszcze nie warzyłem (RIS cały czas przede mną). Pozdrawiam i gratuluję koholet 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 21 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 12 godzin temu, AresREAL napisał: Ja dorzuciłem do pierwszego RISa (23 BLG) płatków - mniej więcej 3g na litr. Zaczął być znośny po 10-11 miesiącach bo wcześniej była kawa i parkiet (płatki z piwem były 4 tygodnie). Dużo też zależy jakie płatki wrzucisz i czy macerujesz czy nie. Ja raczej robię sobie wywar z płatków, trzymam w 80 C jakieś 10-15 minut, a potem wszystko trafia do fermentora. Z macerowaniem nie mam doświadczeń. Jeszcze Do mocnych piw jeżeli dodawałem gęstwy przy rozlewie to problemów z refermentacją nie miałem. Dwa razy nie dodałem i jedno jest baaardzo delikatnie nagazowane a drugie wcale Ja wrzuciłem 50 gr. (na 20 l piwa) płatków z beczki po burbonie, macerowanych 3 tygodnie w whisky. Płatki leżały z piwem na cichej 3 tygodnie. Do refermentacji nie dodawałem żadnej gęstwy, dlatego RIS długo i powoli się nagazowywał. Teraz po 7 miesiącach pojawia się wysycenie i piana. Nie wiem dokładnie kiedy piwo się nagazowało, bo nie testuję go co tydzień czy dwa. Dwa miesiące od zabutelkowania, nagazowanie było znikome. Myślę, że ten RIS potrzebuje jeszcze kilka miesięcy, żeby osiągnąć odpowiedni poziom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AresREAL Opublikowano 21 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2017 11 godzin temu, opeciarz napisał: Dzięki za wrzucenie fajnej i docenionej receptury tym bardziej, że ostatnio mało kto chwali się swoimi osiągnięciami, a przecież konkursów i zwycięskich piw jest dużo. Dla mnie ten dział (receptury autorskie) oraz odnośnik na wiki z medalowymi recepturami jest bazą wyjściową do warzenia piwa w stylu którego jeszcze nie warzyłem (RIS cały czas przede mną). Pozdrawiam i gratuluję Nie ma sprawy Ja na pewno będę udostępniał receptury, które trafiły na pudła w konkursach. W piwowarstwie domowym o to chodzi, o ciągłe dzielenie się doświadczeniami. Sam wszystkiego nie zrobisz to dlaczego nie uczyć się od innych, wyciągać wnioski z porażek i wzorować na sukcesach? Z drugiej strony sprawdzona receptura to dopiero połowa sukcesu - żeby piwo wyszło tak jak powinno, trzeba mieć ogarnięty swój proces. Umieć go kontrolować i skalować w razie potrzeby. Ale jeżeli piwo ze sprawdzonej receptury nie wyjdzie - to problem leży w procesie , a to już jest informacja, z którą można coś zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Witam, Dziękuję za przepis, właśnie z niego korzystam. Mam jednak pytanie czy można gotować 60 min a nie 120? Co daje tak długie gotowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 27 minut temu, garot napisał: Witam, Dziękuję za przepis, właśnie z niego korzystam. Mam jednak pytanie czy można gotować 60 min a nie 120? Co daje tak długie gotowanie? Poczytaj o reakcjach Maillarda, np. http://blog.homebrewing.pl/produkty-reakcji-maillarda-w-piwie/. garot 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AresREAL Opublikowano 19 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 5 godzin temu, garot napisał: Witam, Dziękuję za przepis, właśnie z niego korzystam. Mam jednak pytanie czy można gotować 60 min a nie 120? Co daje tak długie gotowanie? A dodatkowo łatwiej jest uzyskać tak wysokie BLG. Dłuższe gotowanie -> odparuje więcej wody. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Jak duże znaczenie ma to podnoszenie temperatury co dzień o 0.5stC a nie co drugi dzień o 1stC Aż trudno mi uwierzyć, że ktoś jest w stanie wyczuć różnicę... J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 14 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Jak duże znaczenie ma to podnoszenie temperatury co dzień o 0.5stC a nie co drugi dzień o 1stC Aż trudno mi uwierzyć, że ktoś jest w stanie wyczuć różnicę... J. I trzeba mięć odpowiedni sprzęt by taka temp utrzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2020 Sprzęt to akurat mam, tylko nie mam pewności czy warto kable rozwijać J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garot Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Zrobiłem wszystko według przepisu, z wyjątkiem takim że cały podstawowy słód to wenerman i przeskalowałem przepis na 16 l bo mam 42 l fermentor do wysładzania tylko ale jakims cudem wyszło mi dokładnie 21,5 l i tyle samo blg :). Od tygodnia fermentuje, zobaczymy co dalej wyjdzie AresREAL 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się