Beier Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Witam! Mój pierwszy post na forum. Wcześniej byłem biernym użytkownikiem - tylko czytałem. Mam pytanie dotyczące piwa które popełniłem. Jest to moje pierwsze piwo i od razu wskoczyłem na głęboką wodę - postanowiłem zrobić piwo typu SMaSH. Miało być bliżej imperialnej IPA ponad 8% - wyszło trochę mniej. Smakowo jest ok jak na moje amatorskie podniebienie. Zastanawia mnie jednak kolor - jak dla mnie wyszło trochę zbyt ciemne i jest wręcz czerwone patrząc pod światło. Zacierałem 90 minut. Wydawało mi się, że na słodzie Pale Ale piwo powinno wyjść jaśniejsze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Według mnie zaważył czas gotowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 23, 2017 Author Share Posted November 23, 2017 Masz na myśli gotowanie podczas chmielenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kurt Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 23, 2017 Author Share Posted November 23, 2017 Hmmm... Gotowałem standardowe 60 minut. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 (edited) Jakiego słodu użyłeś, tzn. z jakiej słodowni? Edited November 23, 2017 by zasada Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 23, 2017 Author Share Posted November 23, 2017 Weyermann Link to comment Share on other sites More sharing options...
majlosz Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Jak butelkowałeś to też miał taki kolor? Może zwyczajnie się utlenił oraz zbyt intensywnie gotowałeś i część cukrów się skarmelizowała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 23, 2017 Author Share Posted November 23, 2017 Jak butelkowałem to było jeszcze mętne i kolorem przypominało brown ale. Po sklarowaniu wyszedł jak widać ;-) Z tego co pamiętam to kolor był taki ciemny już po filtracji zacieru i wysładzaniu. Jest możliwe że część słodu się skarmelizowała podczas zacierania na skutek zbyt szybkiego podgrzania? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciejeq Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 A skąd brałeś słód? Z którego sklepu? Może podczas pakowania się pomylili i dali Ci wiedeński / monachijski? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 23, 2017 Author Share Posted November 23, 2017 Browamator Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 (edited) Nie podejrzewam zeby sciemnialo od gotowania, sprobuj skarmelizowac roztwor cukru - musi odparowac sporo wody i zgestniec, zeby zmienic kolor, a to bys raczej zauwazyl. Istnieje tez mozliwosc przypalenia zacieru przy podgrzewaniu na przerwe - ale to bys tym bardziej zauwazyl - i myjac garnek, i w smaku. Nie bede sie tu wymadrzac, ale ja bym obstawial pomylke przy pakowaniu slodu, jak pisal @Maciejeq. Edited November 23, 2017 by sredstvom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 23, 2017 Author Share Posted November 23, 2017 Często mają miejsce takie pomyłki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sredstvom Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Mnie nie pytaj w kazdym razie ja czegos takiego nie doswiadczylem. Ale czlowiek to tylko czlowiek, wiec moglo sie zdarzyc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
paradox Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 (edited) Mi regularnie wychodzą warki ciemniejsze niż zakładane, czy nawet wyliczone przez kalkulatory. Ale tak jak na zdjęciu to wyglądał mój SMaSH barley wine... po 7 h gotowania. Edited November 23, 2017 by paradox Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maciejeq Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Mój maltol po 4h gotowania (100% pils) nie był tak ciemny jak to piwo ze zdjęcia, więc strzelam że jednak się pomylili i wysłali jakiś wiedeński lub monachijski. I mniejszy ekstrakt też by się przez to zgadzał. Z tego co piszą użytkownicy browamator miał kilka wpadek, ale to raczej odnosiło się do jakości śrutowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 23, 2017 Author Share Posted November 23, 2017 (edited) Aż nie che mi się wierzyć żeby tak się pomylili. Raczej obwiniałbym siebie że coś zrobiłem nie tak. Wydaje mi się że alkoholu jest mniej niż się spodziewałem bo dałem za mało drożdży - tylko jedną saszetkę US-05 - podobno przy ponad 15Blg trzeba dać dwie. Tak się zastanawiam czy np to że grzeję na indukcji nie ma wpływu? Regulacja mocy na płycie polega na proporcji praca/przerwa. Zawsze staram się mieszać przy dnie garnka podczas podgrzewania zacieru. Edited November 23, 2017 by Beier Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Też obstawiam pomylony słód. Nie da się nic w procesie zepsuć, żeby z pale ale coś takiego wyszło. Chyba, że byś 10 godzin gotował to może. Ewentualnie utlenienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Jak dla mnie kolor jest ok. Na pale ale piwa wychodzą zawsze bliżej bursztynu. Do tego zrobiłeś foto w grubym szkle. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lasek Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 Barley Wine okolo 35blg po 4 godzinach gotowania 100% maris otter wyszedl mi chyba nawet ciemniejszy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted November 23, 2017 Share Posted November 23, 2017 4 godziny temu, WiHuRa napisał: Jak dla mnie kolor jest ok. Na pale ale piwa wychodzą zawsze bliżej bursztynu. Do tego zrobiłeś foto w grubym szkle. Pytanie na ile zdjęcie oddaje faktyczny kolor. Mi na samym pale ale wychodzi co najwyżej ciemne złoto, a to na zdjęciu to jest już bardziej brąz niż coś bliżej bursztynu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 23, 2017 Author Share Posted November 23, 2017 Piwo ma kolor jak red ale. Zastanawia mnie skąd czerwone zabarwienie przy słodzie pale ale... Link to comment Share on other sites More sharing options...
redlum Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 Taki kolor to mam gdy do pale ale dorzucę parędziesiąt gram jęczmienia palonego.Słód miałeś śrutownany? Bo może przez przypadek dostałeś zestaw na red ale. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beier Posted November 24, 2017 Author Share Posted November 24, 2017 Tak, słód był ześrutowany. 6kg - 5kg worek + 1kg worek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaspode Posted November 24, 2017 Share Posted November 24, 2017 (edited) 3 godziny temu, Beier napisał: Tak, słód był ześrutowany. 6kg - 5kg worek + 1kg worek. Któryś worek zawinił. Prawdopodobnie dostałeś inny słód, na przykład monachijski. Sprawdź co Ci program wyliczy jak wstawisz kilogram jakiegoś ciemniejszego słodu. Edit: Lub raczej na odwrót, 5 kilogramów monachijskiego. Edited November 24, 2017 by Gaspode Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now