Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Witam! Mój pierwszy post na forum. Wcześniej byłem biernym użytkownikiem - tylko czytałem. Mam pytanie dotyczące piwa które popełniłem. Jest to moje pierwsze piwo i od razu wskoczyłem na głęboką wodę - postanowiłem zrobić piwo typu SMaSH. Miało być bliżej imperialnej IPA ponad 8% - wyszło trochę mniej. Smakowo jest ok jak na moje amatorskie podniebienie. Zastanawia mnie jednak kolor - jak dla mnie wyszło trochę zbyt ciemne i jest wręcz czerwone patrząc pod światło. Zacierałem 90 minut. Wydawało mi się, że na słodzie Pale Ale piwo powinno wyjść jaśniejsze... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Według mnie zaważył czas gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Masz na myśli gotowanie podczas chmielenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kurt Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Hmmm... Gotowałem standardowe 60 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Jakiego słodu użyłeś, tzn. z jakiej słodowni? Edytowane 23 Listopada 2017 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Weyermann Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Jak butelkowałeś to też miał taki kolor? Może zwyczajnie się utlenił oraz zbyt intensywnie gotowałeś i część cukrów się skarmelizowała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Jak butelkowałem to było jeszcze mętne i kolorem przypominało brown ale. Po sklarowaniu wyszedł jak widać ;-) Z tego co pamiętam to kolor był taki ciemny już po filtracji zacieru i wysładzaniu. Jest możliwe że część słodu się skarmelizowała podczas zacierania na skutek zbyt szybkiego podgrzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 A skąd brałeś słód? Z którego sklepu? Może podczas pakowania się pomylili i dali Ci wiedeński / monachijski? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Browamator Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Nie podejrzewam zeby sciemnialo od gotowania, sprobuj skarmelizowac roztwor cukru - musi odparowac sporo wody i zgestniec, zeby zmienic kolor, a to bys raczej zauwazyl. Istnieje tez mozliwosc przypalenia zacieru przy podgrzewaniu na przerwe - ale to bys tym bardziej zauwazyl - i myjac garnek, i w smaku. Nie bede sie tu wymadrzac, ale ja bym obstawial pomylke przy pakowaniu slodu, jak pisal @Maciejeq. Edytowane 23 Listopada 2017 przez sredstvom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Często mają miejsce takie pomyłki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Mnie nie pytaj w kazdym razie ja czegos takiego nie doswiadczylem. Ale czlowiek to tylko czlowiek, wiec moglo sie zdarzyc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Mi regularnie wychodzą warki ciemniejsze niż zakładane, czy nawet wyliczone przez kalkulatory. Ale tak jak na zdjęciu to wyglądał mój SMaSH barley wine... po 7 h gotowania. Edytowane 23 Listopada 2017 przez paradox Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciejeq Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Mój maltol po 4h gotowania (100% pils) nie był tak ciemny jak to piwo ze zdjęcia, więc strzelam że jednak się pomylili i wysłali jakiś wiedeński lub monachijski. I mniejszy ekstrakt też by się przez to zgadzał. Z tego co piszą użytkownicy browamator miał kilka wpadek, ale to raczej odnosiło się do jakości śrutowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 (edytowane) Aż nie che mi się wierzyć żeby tak się pomylili. Raczej obwiniałbym siebie że coś zrobiłem nie tak. Wydaje mi się że alkoholu jest mniej niż się spodziewałem bo dałem za mało drożdży - tylko jedną saszetkę US-05 - podobno przy ponad 15Blg trzeba dać dwie. Tak się zastanawiam czy np to że grzeję na indukcji nie ma wpływu? Regulacja mocy na płycie polega na proporcji praca/przerwa. Zawsze staram się mieszać przy dnie garnka podczas podgrzewania zacieru. Edytowane 23 Listopada 2017 przez Beier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Też obstawiam pomylony słód. Nie da się nic w procesie zepsuć, żeby z pale ale coś takiego wyszło. Chyba, że byś 10 godzin gotował to może. Ewentualnie utlenienie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Jak dla mnie kolor jest ok. Na pale ale piwa wychodzą zawsze bliżej bursztynu. Do tego zrobiłeś foto w grubym szkle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Barley Wine okolo 35blg po 4 godzinach gotowania 100% maris otter wyszedl mi chyba nawet ciemniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 4 godziny temu, WiHuRa napisał: Jak dla mnie kolor jest ok. Na pale ale piwa wychodzą zawsze bliżej bursztynu. Do tego zrobiłeś foto w grubym szkle. Pytanie na ile zdjęcie oddaje faktyczny kolor. Mi na samym pale ale wychodzi co najwyżej ciemne złoto, a to na zdjęciu to jest już bardziej brąz niż coś bliżej bursztynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 23 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Piwo ma kolor jak red ale. Zastanawia mnie skąd czerwone zabarwienie przy słodzie pale ale... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Taki kolor to mam gdy do pale ale dorzucę parędziesiąt gram jęczmienia palonego.Słód miałeś śrutownany? Bo może przez przypadek dostałeś zestaw na red ale. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beier Opublikowano 24 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Tak, słód był ześrutowany. 6kg - 5kg worek + 1kg worek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspode Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 (edytowane) 3 godziny temu, Beier napisał: Tak, słód był ześrutowany. 6kg - 5kg worek + 1kg worek. Któryś worek zawinił. Prawdopodobnie dostałeś inny słód, na przykład monachijski. Sprawdź co Ci program wyliczy jak wstawisz kilogram jakiegoś ciemniejszego słodu. Edit: Lub raczej na odwrót, 5 kilogramów monachijskiego. Edytowane 24 Listopada 2017 przez Gaspode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi