Korzen_ Opublikowano 11 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2017 Hej, mam problem z przegazowanym RIS-em. 3 tygodnie temu zabutelkowałem RIS-a miał około 6,5 Blg, po otworzeniu butelki po tym czasie okazało się, że jest przegazowany. Zrefermentowane piwo ma 5 Blg, więc zeszło około 1,5 stopnia, nie licząc cukru na refermentację, nie było go dużo planowany poziom CO2 1,9. Wychodzi na to, że pospieszyłem się z butelkowaniem. Co można teraz zrobić? Upuszczanie gazu z butelki nie wiele daje. Zastanawiam się nad mocnym schłodzeniem piwa, zlanie całości do fermentora i ponowne zabutelkowanie. Robiłem tak z cydrem kiedyś, bo miałem to samo. Próbował ktoś takiego rozwiązania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 To że schłodzisz zabutelkowane piwo nic Tobie nie da, ilość gazu i tak będzie taka sama o ile nie wzrośnie. Jedyne co pozostało to co kilka dni marsz z płaskim otwieraczem do butelek i uchylasz lekko kapsel tak by wypuścić gaz i tyle. Ja kiedyś przegazowałem jedno piwko, a szkoda było wylewać, bo wyszło naprawdę dobre, chodziłem do piwnicy co drugi dzień i upuszczałem gaz. Tyle w temacie :). Może inni mają lepsze pomysły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Tak z ciekawości: jakie drożdże,temperatura fermentacji,czas fermentacji? Butelkowałem kilka dni temu pierwszego Risa i też mi zszedł do około 6 blg.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 12 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2017 Drożdże :Wyeast 1728 Scottisch Ale Temperatura: 19 stopni Fermentacja: Burzliwa 15 dni, cicha 25 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek4251 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Troche krotko jak na risa. Ja swojego fermentowalem chyba z 2 miesiace czy 1.5 miesiaca 21 dni burzliwej a pozniej miesiac cichej jakoś. A i tak nie zszedł mi za głęboko. A co do odgazowywania to mozesz sie pokusić o ponowne buyelkowanie tylko ze bedzie to katorga. Albo najprostrzy sposob i najbezpieczniejszy to otwieracz który nie niszczy kapsli tak jak kolega wyżej napisał. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez misiek4251 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Korzen_ Opublikowano 19 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2017 Tak też robiłem, rozszczelniłem butelki, gaz uciekł trochę piwa też Chyba faktycznie się pospieszyłem z butelkowaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Mam podobny problem ze swoim rocznym BW i też przymierzam się do zredukowania CO2 w butelkach. Stąd moje 2 pytania. 1. Nigdy nie upuszczałem gazu i jestem ciekaw czy tak uchylony na chwilę kapsel jest nadal w pełni szczelny? Nie bezpieczniej odkapslować i zakapslować na nowo? 2. Czy w przypadku grubego, wręcz weizenowego nagazowania w Barley Wine wystarczy upuścić cały gaz i poziom spadnie do odpowiedniego poziomu po zamknięciu czy raczejj trzeba to robić na kilka razy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 3 godziny temu, Jeffrey_lbn napisał: Mam podobny problem ze swoim rocznym BW i też przymierzam się do zredukowania CO2 w butelkach. Wyłazi czy nie z butelki jak otworzysz ?,bo od tego zależy jak z tym postąpić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jeffrey_lbn Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Godzinę temu, dziedzicpruski napisał: Wyłazi czy nie z butelki jak otworzysz ?,bo od tego zależy jak z tym postąpić Jeśli jest schłodzone to nie wyłazi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 40 minut temu, Jeffrey_lbn napisał: Jeśli jest schłodzone to nie wyłazi No to otwórz je ,ale nie ściągaj kapsla, wsadź do wanny (jakby jednak wyłaziło),albo lepiej w pomieszczeniu chłodnym i czekaj aż się odgazuje,to chyba najprostszy sposób, kiedyś przerabiałem to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 20 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2020 Też tak miałem, jak się lekko odegnie kapsel to przez godzinę wylezie parę ml piwa i sporo co2. Potem na kapslownicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 21 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2020 (edytowane) W dniu 12.12.2017 o 08:32, SynMojegoStarego napisał: co kilka dni marsz z płaskim otwieraczem do butelek i uchylasz lekko kapsel tak by wypuścić gaz +1, z tym że nie co kilka dni tylko co kilka minut. Jak tylko piana opadnie w szyjce butelki, upuszczasz od nowa. Przy upuszczaniu co kilka dni zejdą ci miesiące zanim nastapi zauważalna poprawa. No chyba że przy RISie ci to nie przeszkadza. Edytowane 21 Lutego 2020 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SynMojegoStarego Opublikowano 22 Lutego 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgodzę się z Tobą, ale nie do końca. W zależności jak masz przegazowane piwa, to w odpowiedni sposób trzeba postępować. Obserwować, odgazowywać, obserwować, wyciągać wnioski i nabierać doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się