Jump to content

Przegazowanie i co teraz


Korzen_

Recommended Posts

Hej,

 

mam problem z przegazowanym RIS-em.

3 tygodnie temu zabutelkowałem RIS-a miał około 6,5 Blg, po otworzeniu butelki po tym czasie okazało się, że jest przegazowany.

Zrefermentowane piwo ma 5 Blg, więc zeszło około 1,5 stopnia, nie licząc cukru na refermentację, nie było go dużo planowany poziom CO2 1,9.

Wychodzi na to, że pospieszyłem się z butelkowaniem.

 

Co można teraz zrobić?

Upuszczanie gazu z butelki nie wiele daje.

 

Zastanawiam się nad mocnym schłodzeniem piwa, zlanie całości do fermentora i ponowne zabutelkowanie.

Robiłem tak z cydrem kiedyś, bo miałem to samo.

 

Próbował ktoś takiego rozwiązania?

Link to comment
Share on other sites

To że schłodzisz zabutelkowane piwo nic Tobie nie da, ilość gazu i tak będzie taka sama o ile nie wzrośnie. Jedyne co pozostało to co kilka dni marsz z płaskim otwieraczem do butelek i uchylasz lekko kapsel tak by wypuścić gaz i tyle. Ja kiedyś przegazowałem jedno piwko, a szkoda było wylewać, bo wyszło naprawdę dobre, chodziłem do piwnicy co drugi dzień i upuszczałem gaz. Tyle w temacie :). Może inni mają lepsze pomysły.

Link to comment
Share on other sites

Tak z ciekawości: jakie drożdże,temperatura fermentacji,czas fermentacji? Butelkowałem kilka dni temu pierwszego Risa i też mi zszedł do około 6 blg.

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

Troche krotko jak na risa. Ja swojego fermentowalem chyba z 2 miesiace czy 1.5 miesiaca 21 dni burzliwej a pozniej miesiac cichej jakoś. A i tak nie zszedł mi za głęboko. 

A co do odgazowywania to mozesz sie pokusić o ponowne buyelkowanie tylko ze bedzie to katorga. Albo najprostrzy sposob i najbezpieczniejszy to otwieracz który nie niszczy kapsli tak jak kolega wyżej napisał.

Edited by misiek4251
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Mam podobny problem ze swoim rocznym BW i też przymierzam się do zredukowania CO2 w butelkach.

 

Stąd moje 2 pytania.

 

1. Nigdy nie upuszczałem gazu i jestem ciekaw czy tak uchylony na chwilę kapsel jest nadal w pełni szczelny? Nie bezpieczniej odkapslować i zakapslować na nowo?

 

2. Czy w przypadku grubego, wręcz weizenowego nagazowania w Barley Wine wystarczy upuścić cały gaz i  poziom spadnie do odpowiedniego poziomu po zamknięciu czy raczejj trzeba to robić na kilka razy?

Link to comment
Share on other sites

W dniu 12.12.2017 o 08:32, SynMojegoStarego napisał:

co kilka dni marsz z płaskim otwieraczem do butelek i uchylasz lekko kapsel tak by wypuścić gaz

 

+1, z tym że nie co kilka dni tylko co kilka minut. Jak tylko piana opadnie w szyjce butelki, upuszczasz od nowa. Przy upuszczaniu co kilka dni zejdą ci miesiące zanim nastapi zauważalna poprawa. No chyba że przy RISie ci to nie przeszkadza.

Edited by dirk gently
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.