Phob Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Cześć wszystkim Trochę się przymierzałem do odezwania na forum, jednak dopiero teraz jest fajna okazja Jestem po kilku warkach z ekstraktow chmielonych i niechmielonych i wziąłem się za zacieranie. Padło na zestaw z BA - pale ale Warzenie przebiegło dosyć sprawnie bez wpadek z temperaturą itp Zacieranie 60 min w ok 67 stopniach, potem 76stopni i filtracja Drożdże (s04)zadane fakt że w trochę za wysokiej 25 stopni brzeczce, ale bywało gorzej Fermentacja w okolo 17-18 stopni i po 2 tygodniach kiedy przelalem na cichą po próbie smakowej okazało sie, że piwo to jakaś porażka, w zapachu lekko smierdzi, w smaku zajeżdża wymiocinami, chociaż bardziej zalatuje tanim ciepłym koncernowym piwem, może po mocnym schłodzeniu da radę to wypic. Prosze o jakieś rady co i kiedy źle zrobiłem i o co w ogóle tutaj chodzi Za tydzień myślę że zabutelkuje to piwo i coś może z tym potem zrobie. Jednak w weekend będę chciał warzyc kolejne piwo i nie chce popełnić błędów bo szkoda czasu i pieniędzy. Z góry dziekuje za rady oraz wesołych swiat PS zadałem to pytanie w dziale infekcje ale mam wrażenie że to nie jest infekcja tylko mój błąd podczas produkcji, którego nie chce już więcej popełniać Help! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Podstawa - nie zadawaj drożdży w takiej wysokiej temperaturze. Drożdże ruszą zanim temperatura spadnie. Chłodź dopóki nie osiągniesz docelowej temperatury, to może być trudne ale warto to zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Wstyd się przyznac, ale dodawałem drożdże do brzeczki o temperaturze nawet i 40 stopni i wszystko było ok. Zastanawia mnie skąd się wziął ten dziwny posmak i co mam z nim teraz zrobic, może ktoś miał podobną sytuację i może poratowac jakąś dobrą radą ? Zebrałem także gestwe z tego piwa i jest plan użyć jej do stouta w ten weekend Jakieś pomysły ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilg20 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Jak wymiociny to może stary chmiel / źle przechowywany? Ale tak czy siak zabutelkuj i poczekaj 2-3 tygodnie. Też czasem mam takie doznania przy młodym piwie, głównie takie nieprzyjemne aromaty daje siarkowodór, który z czasem znika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 (edytowane) Z tym chmielem trochę mnie przestraszyles ponieważ jak zestaw do PA które uwarzylem leżało kilka dni w pokojowej temperaturze (18stopni) przed uwarzeniem, to zestaw na stouta leży już koło 3 tygodni w paczce w mieszkaniu Czy chmiel który jest jeszcze w tych paczkach zapakowanych próżniowo tak szybko się psuje ? Edytowane 26 Grudnia 2017 przez Phob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 4 godziny temu, Phob napisał: Wstyd się przyznac, ale dodawałem drożdże do brzeczki o temperaturze nawet i 40 stopni i wszystko było ok. Albo tylko Ci się tak wydawało, że wszystko było ok. Co do zapachu piwa to od razu przyszedł mi do głowy kwas masłowy. Jeśli to to, to nie używaj tej gęstwy już. Sorki że zdjęcie bokiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Chodzi mi o to że przy pierwszych dwóch warkach z brewkitu temperatury zadania drożdży były ekstremalne, ale piwo na każdym etapie było smaczne. Tutaj dodałem w około 25stopniach i takie by wyszły cyrki ? Żeby nie było sporo czytam i widziałem wpisy gdzie ludzie normalnie dodają do 25 stopni brzeczki i że te 10 stopni roznicy jest do przeżycia, przy obecnej Warce musiałem po prostu wyjść z domu i nie mogłem dłużej chłodzić brzeczki a drożdże miałem już naszykowane i je dodalem. Przy następnych piwach chce schładzać brzeczke do temperatury fermentacji. Ta sytuacja trochę demotywuje do kolejnych prób z zacieraniem jeżeli nie do końca wiadomo co się źle zrobiło. Mam jeszcze zestaw na stouta, zrobię go i zobaczę co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 26 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 Teraz, Phob napisał: sytuacja trochę demotywuje do kolejnych prób z zacieraniem jeżeli nie do końca wiadomo co się źle zrobiło Przecie wiadomo. 25 stopni. A jak drożdże dały ognia to było pewnie z 28. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 26 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2017 drozdze wrzucilem kolo 16:30 i musialem wyjsc, rano brzeczka miala 17 stopni, więc myślałem ze to nie powinien być problem. czyli to wina dodania drozdzy do zbyt wysokiej temperatury brzeczki ?? będę uważal z nimi w przyszlości dziękuję za rady zabutelkuje to i w czasie okaze sie co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
koholet Opublikowano 27 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 14 godzin temu, zielony07 napisał: Przecie wiadomo. 25 stopni. A jak drożdże dały ognia to było pewnie z 28. A potem spadek temperatury do 17-18 stopni. Większość drożdży tego nie lubi. A S-04 potrafią w takiej sytuacji robić naprawdę paskudne rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 27 Grudnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2017 (edytowane) Pierwszy raz działałem z tymi drożdżami więc teraz mam nauczkę zabutelkuje i będę sprawdzał co jakiś czas czy coś straci na mocy ten kiepski posmak Tak jak ktoś pisał wyżej, gestwe z tego lepiej sobie odpuścić ? Edytowane 27 Grudnia 2017 przez Phob Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 28 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2017 Daruj sobie tę gęstwę, chyba że dla oszczędności 10zł chcesz ryzykować kolejną warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 9 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2018 Piwo dalem do spróbowania znajomym, finalnie nikt nie stwierdził czegoś złego w tym piwie, spotkałem się z opinią że czuć w nim miód. Albo moi znajomi są bardzo wyrozumiali albo po prostu za dużo wymagalem od tej Warki Na dniach rozlew drugiej Warki z zacieraniem, na tych samych drozdzach więc jeżeli wyczuje coś podobnego w tym piwie będę drazyl temat dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Phob Opublikowano 13 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2018 dzisiaj będę rozlewał drugie piwo (drugi zestaw z BA - oatmeal stout z dodatkiem laktozy) i wlasnie sprobowalem probke czy w ogole jest co butelkowac zapach - znow wyczuwam to samo co w poprzednim piwie (z tematu) chociaz nie tak mocno, pewnie to zasluga większej ilości składników, które zakrywaja ten zapach, ale mozna by powiedziec, ze czuc cos w stylu sosu sojowego, moze delikatnie miód - w poprzednim piwie, które było dość proste, te zapachy były jak na tacy - dla mnie przypominaly zapach wymiocin, tutaj jest troche lepiej w smaku jest ok, nie mam nic do zarzucenia i nie wyczuwam czegos co mi się nie podoba Zastanawia mnie skąd bierze się ten (jak dla mnie) dziwny zapach, czy z chmielu albo z drozdzy ? czy jednak robię coś nie tak przy zacieraniu ewentualnie zakupione zestawy mogły być źle przechowywane i z tego wynika problem poprzednie warki z brew kitu i AIPA z ekstraktu, wyszły bez problemowo, nie były mistrzostwem świata, jednak byłem z nich bardziej lub mniej zadowolony. teraz przy samodzielnym zacieraniu, nie do końca jestem zadowolony z efektu, chociaz co do tego stouta, jeszcze troche czasu potrzeba na finalną opinię jeżeli miałby ktos jakies porzemyślenia na ten temat proszę o pisanie dodam jeszcze sklad i proces słód Weyermann® pale ale - śrutowany, słód Weyermann® Caraaroma® -śrutowany, słód Weyermann® Carafa® Typ I - śrutowany, płatki owsiane błyskawiczne, palony jęczmień - śrutowany, chmiel English Golding (UK), drożdże Safale S-04, laktoza 1kg Piwo zrobiłem zgodnie z instrukcją zacieranie w okolo 68 stopniach - 60 minut podgrzanie do 76 - tutaj postało okolo 10 minut (naszykowanie sprzetu itp) przelanie do fermentora z podwojnym dnem i filtracja drozdze zadane w ok 20 stopni oraz fermentacja w ok 19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Ponownie zbyt wysoka temperatura fermentacji jak na te drożdże. Optymalnie byłoby schłodzić brzeczkę do ~16 stopni i prowadzić fermentację w tej temperaturze. W jaki sposób mierzysz temperaturę? Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Hary86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek86 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Możesz wyjaśnić skąd wziąłeś temperaturę rzędu 16°C, skoro na stronie sprzedawcy napisano, że zalecana temperatura fermentacji brzeczki to 18-20°C?Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Bartek86 napisał: Możesz wyjaśnić skąd wziąłeś temperaturę rzędu 16°C, skoro na stronie sprzedawcy napisano, że zalecana temperatura fermentacji brzeczki to 18-20°C? Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Różne rzeczy wypisują producenci, a praktyka tego nie potwierdza, poza tym S-04 mają gwałtowny start i łatwo z tych 19 mogą zrobić 23. Ja także uważam 16 stopni za lepszą temperaturę startu niż 19. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 (edytowane) Dnia 13.01.2018 o 11:33, Phob napisał: drożdże Safale S-04, To jest problem wg mnie... Wybredne, trudne do okiełznania drożdże. Ja się z nimi żegnam. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez Jancewicz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 3 godziny temu, Bartek86 napisał: Możesz wyjaśnić skąd wziąłeś temperaturę rzędu 16°C, skoro na stronie sprzedawcy napisano, że zalecana temperatura fermentacji brzeczki to 18-20°C? Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Na forum jest dział poświęcony charakterystyce poszczególnych szczepów drożdży. Wiedzę jak się z nimi obchodzić, polecam brać własnie z tych tematów, a nie ze specyfikacji producenta czy sklepu który je sprzedaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek86 Opublikowano 16 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2018 Dobrze wiedzieć. Jest tyle nowości do nauczenia. Za mną kilka warek z brewkitów. Obecnie szykuje się do warzenia z zacieraniem. I zaczyna mnie to przerażać. Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateos Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 (edytowane) Na stronie KWP jest film o warzeniu z zacieraniem , po obejrzeniu nie powinno Cię to już przerażać . Edytowane 17 Stycznia 2018 przez mateos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 12 godzin temu, Bartek86 napisał: Dobrze wiedzieć. Jest tyle nowości do nauczenia. Za mną kilka warek z brewkitów. Obecnie szykuje się do warzenia z zacieraniem. I zaczyna mnie to przerażać. Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Nie ma się czego bać, miałem to samo ale zaczynałem od razu od zacierania i nawet jeśli popełnisz błędy to już drugi raz to poprawisz, to jest najlepsza nauka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek86 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Wiecie, sam przebieg, przerwy itd. to pół biedy, ale dobór sprzętu np. jaka chłodnica (gładka czy karbowana rurka, a może wymiennik płytowy, a jak tak to jaki) co trzeba więcej, jaki hop stoper, rurki, połączenia. Dużo przede mną Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kujawianin Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 1 godzinę temu, Bartek86 napisał: Wiecie, sam przebieg, przerwy itd. to pół biedy, ale dobór sprzętu np. jaka chłodnica (gładka czy karbowana rurka, a może wymiennik płytowy, a jak tak to jaki) co trzeba więcej, jaki hop stoper, rurki, połączenia. Dużo przede mną Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Chłodnica: - gładka: łatwa w czyszczeniu, mniej wydajna od innych - karbowana: trudniejsza w czyszczeniu, wydajniejsza od gładkiej - płytowy wymiennik ciepła: bardzo wydajny, dla warek 20L nie ma sensu, trzeba pamiętać by utrzymywać go w czystości, problem jest jak dajesz do brzeczki jakiś dodatków (skórki cytrusów, trawa cytrynowa itd.) bo łatwo może coś tam utknąć lub nawet się zapchać. Hop stopper: - na początek zbędna rzecz, skarpeta wystarczy - przydatny dopiero jak sypiesz chmiel łopatą i nie mieści się w skarpetę Co do rurek i połączeń nie wiem co masz na myśli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek86 Opublikowano 17 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2018 Właśnie czytałem gdzieś że płytowa jest najwydajniejsza, ale problem z czyszczeniem. W letnie miesiące będę korzystał z kranu ogrodowego, ale od jesieni po wiosnę... A woda droga. Mi chodziło np. o połączenie chłodnicy obojętnie jakiej z kranem. Ale to po kolei. W odpowiednim dziale. Wysłane z mojego MI 5s Plus przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się