Szedo Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam Panowie i Panie, Jako początkujący piwowar po raz pierwszy w życiu zabieram się za zacieranie. Wcześniejsze próby z Brewkit-em utwierdziły Mnie w przekonaniu że warto warzyć i eksperymentować. Niestety muszę przyznać że czytając czy oglądając różne źródła odnośnie zacierania, nadal Mam kilka pytań. Planowany styl: AIPA 1. Jak podczas zacierania utrzymywać temperaturę zacieru? Jak kontrolować by nie byłą za wysoka czy za niska? Czy jedyną możliwością jest ciągłe stanie nad garem i sprawdzanie temperatury? 2. Jak najlepiej schłodzić piwo bez użycia chłodnicy? I ile maksymalnie powinno owe chłodzenie trwać? Czy za długie chłodzenie może powodować coś niepożądanego? 3. Czy po zakończonym procesie chmielenia, konieczne jest oddzieleniem chmielu przed zadaniem drożdży? I jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić? 4. Czy chmielenie na zimno, można przeprowadzić w tym samym fermentorze w którym odbywała się fermentacja burzliwa, czyli bez przelewania piwa? 5. Czy usunięcie chmielin przed rozlaniem do butelek jest konieczne i czy wymaga jakiś konkretnych metod? Serdecznie dziękuje już z góry, Pozdrawiam Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) 6 minut temu, Szedo napisał: Niestety muszę przyznać że czytając czy oglądając różne źródła odnośnie zacierania, nadal Mam kilka pytań. Ja mam jedno pytanie - czy przeczytałeś cokolwiek z tego co jest dostępne na tym forum i/ lub wiki? Edytowane 23 Stycznia 2018 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
knurek Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Chłodzić można w wannie z zamrożonymi butelkami pet albo na mróz wystawić jak zimno. Chmielenie na zimno w drugim baniaku bez gęstwy drożdżowej w trakcie fermentacji cichej. Chmielin przed rozlewem można sie pozbyć zakładając np "pończochę" na wężyk do spuszczania piwa do baniaka w którym dodajesz cukier do refermentacji . Temperatura tak szybko nie spadnie jak zacier gęsty i go dużo, co jakiś czas można dogrzać kontrolując.Wysłane z mojego LG-D405 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Witam Panowie i Panie, Jako początkujący piwowar po raz pierwszy w życiu zabieram się za zacieranie. Wcześniejsze próby z Brewkit-em utwierdziły Mnie w przekonaniu że warto warzyć i eksperymentować. Niestety muszę przyznać że czytając czy oglądając różne źródła odnośnie zacierania, nadal Mam kilka pytań. Planowany styl: AIPA 1. Jak podczas zacierania utrzymywać temperaturę zacieru? Jak kontrolować by nie byłą za wysoka czy za niska? Czy jedyną możliwością jest ciągłe stanie nad garem i sprawdzanie temperatury? 2. Jak najlepiej schłodzić piwo bez użycia chłodnicy? I ile maksymalnie powinno owe chłodzenie trwać? Czy za długie chłodzenie może powodować coś niepożądanego? 3. Czy po zakończonym procesie chmielenia, konieczne jest oddzieleniem chmielu przed zadaniem drożdży? I jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić? 4. Czy chmielenie na zimno, można przeprowadzić w tym samym fermentorze w którym odbywała się fermentacja burzliwa, czyli bez przelewania piwa? 5. Czy usunięcie chmielin przed rozlaniem do butelek jest konieczne i czy wymaga jakiś konkretnych metod? Serdecznie dziękuje już z góry, Pozdrawiam Ad1 wystarczy że do wody 70°c wsypiesz słód. Dobrze rozmieszasz żeby grudek nie było. I zostawisz na godzinę. Możesz zaizolowac kocem czy czymś żeby trzymało dłużej ciepło Ad2 Na balkon przez te kilka godzin nic się nie stanie jak będzie przykryte.Ad3 Chyba tak bo ponoć jakieś trawiaste posmaki mogą wyjść. Ja zawsze oddzielam. Ad4 Ja przelewam na cichą jak mam chmielć na zimno. Ale czy to coś zmienia to nie wiem. Napewno gęstwa jak chcesz jej użyć ponownie będzie zanieczyszczona chmielem.Ad5 Tutaj napewno jest konieczne bo inaczej piwo będzie uciekać z butelki. Chmieliny beda działać jak mentos w coli. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łyskacz Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 (edytowane) 19 minut temu, Szedo napisał: Witam Panowie i Panie, Jako początkujący piwowar po raz pierwszy w życiu zabieram się za zacieranie. Wcześniejsze próby z Brewkit-em utwierdziły Mnie w przekonaniu że warto warzyć i eksperymentować. Niestety muszę przyznać że czytając czy oglądając różne źródła odnośnie zacierania, nadal Mam kilka pytań. Planowany styl: AIPA 1. Jak podczas zacierania utrzymywać temperaturę zacieru? Jak kontrolować by nie byłą za wysoka czy za niska? Czy jedyną możliwością jest ciągłe stanie nad garem i sprawdzanie temperatury? 2. Jak najlepiej schłodzić piwo bez użycia chłodnicy? I ile maksymalnie powinno owe chłodzenie trwać? Czy za długie chłodzenie może powodować coś niepożądanego? 3. Czy po zakończonym procesie chmielenia, konieczne jest oddzieleniem chmielu przed zadaniem drożdży? I jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić? 4. Czy chmielenie na zimno, można przeprowadzić w tym samym fermentorze w którym odbywała się fermentacja burzliwa, czyli bez przelewania piwa? 5. Czy usunięcie chmielin przed rozlaniem do butelek jest konieczne i czy wymaga jakiś konkretnych metod? Serdecznie dziękuje już z góry, Pozdrawiam co do chłodzenia to można chłodzić w wannie z lodem. Jednak polecam wydać te 150 -170 na chłodnicę. Tak ogólnie to poczytaj forumowe wiki Edytowane 23 Stycznia 2018 przez Łyskacz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zrób proste piwo i ogarnij cały proces warzenia.Po warzeniu mi podziękujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sredstvom Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 39 minut temu, Thorgall napisał: Zrób proste piwo i ogarnij cały proces warzenia.Po warzeniu mi podziękujesz. Madrego to i przyjemnie poczytac. Lirfunax 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zrób proste piwo i ogarnij cały proces warzenia.Po warzeniu mi podziękujesz.A co kolega będzie robić AIPA, chyba najprostsze. Chmiel i tak przykrywa większość wad jakie mogą powstać.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 31 minut temu, blade1231 napisał: A co kolega będzie robić AIPA, chyba najprostsze. Chmiel i tak przykrywa większość wad jakie mogą powstać. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Zwłaszcza IPA 8 BLG,120 IBU z pływającym chmielem w butelkach i 5 centymetrowym osadem drożdżowym.Ale nic to,chmiel wszystko przykryje knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blade1231 Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Zwłaszcza IPA 8 BLG,120 IBU z pływającym chmielem w butelkach i 5 centymetrowym osadem drożdżowym.Ale nic to,chmiel wszystko przykryjeKolega akurat po to pyta żeby nie zrobić tak jak to twoje wyszło...Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka knurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 23 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2018 Godzinę temu, blade1231 napisał: Kolega akurat po to pyta żeby nie zrobić tak jak to twoje wyszło... Haha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2018 21 godzin temu, blade1231 napisał: Kolega akurat po to pyta żeby nie zrobić tak jak to twoje wyszło... Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Moje wyszło dużo gorsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek86 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dnia 23.01.2018 o 18:36, Thorgall napisał: Zrób proste piwo i ogarnij cały proces warzenia.Po warzeniu mi podziękujesz. A jakie proste piwo proponowałbyś na początek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2018 https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)Czemu wsypuje się tam słody w temperaturze 40C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się