kantor Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Attenuation to jest odfermentowanie, tylko dlaczego jest podane dla bakterii i to na tak wysokim poziomie to nie rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Attenuation to jest odfermentowanie, tylko dlaczego jest podane dla bakterii i to na tak wysokim poziomie to nie rozumiem Może w przypadku drożdży to samo słowo oznacza to samo? Odfermentowanie u drożdży, zagęszczenie bakterii u lacto? Albo faktycznie babol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Attentuation to na pewno odfermentowanie. Producent po prostu dał plamę. Najlepiej zresztą po wyjaśnienie pisać do źródła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Hehe faktycznie odpaliło mi stronę z tłumaczeniem googlowskim gdzie było jak byk napisane osłabienie/rozcieńczenie XD To producent też zawinił jakby nie patrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 3 godziny temu, Undeath napisał: @Jasiu Zrobili posiewy na szalkach? Czy tylko stwierdzali fakt, że piwo poszło na sacharomyces? Moim zdaniem prędzej to kwestia niedomytego fermentora gdzie były komórki drożdży, albo zbieg okoliczności. Gdyby WLP popełniło takie faux pas to straciłoby zaufanie wielu ludzi. Wydaje mi się też, że mają jakąś kontrolę procesu - przecież to nie jest małe laboratorium. Widziałem kiedyś wpis Mada o tym, ale sam przyznał, że nie zna źródła skażenia i podejrzewa fiolki czyli taka plota bez potwierdzenia. Z Milk The Funk: There have been reports of finding yeast cells in WLP677 vials on MTF. More recently an employee of White Labs explained on MTF that once the WLP677 product is packaged using the PurePitch® technology, yeast contamination in this product should no longer be an issue for the company. Pewnie coś było na rzeczy, stąd sporo wpisów o magicznych piwach 100% lacto. W kontekście kolegi, który coś tam poczytał i zrobił piwo na samym WLP677 jest to delikatna okoliczność łagodząca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porters Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Najlepsze ze w autorskim opisie stylu piwa napisane jest także - Można przeprowadzić fermentacja całościową lub częściowo z bakteriami. Po dzisiejszych próbach pozostałych warek idę dalej w temat i kończę piwka ? smak i zapach przyjemny, brak plesni, odczuwalny intensywny zapach alkoholu nad lustrem brzeczki, pH 5.2, odfermentowanie 65% na dzisiaj. Zobaczę jeszcze czy zbiorę gęstwe. Poeksperymentować zawsze można. Dziękuję za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 (edytowane) Na piwowarstwo znam się kiepsko, na piwach kwaśnych w ogóle, ale trochę się zapędziliście. Lactobacillusy jak najbardziej fermentują, i na pewno poradzą sobie przynajmniej z kilkoma Blg i alkohol ich potem nie wykończy, bo go tam nie będzie. Jak sama nazwa wskazuje, są to bakterie fermentacji mlekowej. Ponieważ autor zaczyna raczej przygodę z mikrobiologią spożywczą warto zaznaczyć, że toksycznę są produkty przemiany materii pleśni, które są w całym podłożu na którym rosła, więc nie warto zbierać korzuszka i pić, nawet jeśli smak się nie zmienił, całość niestety do kanału Edytowane 14 Marca 2018 przez ogur_ek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 28 minut temu, Porters napisał: Najlepsze ze w autorskim opisie stylu piwa napisane jest także - Można przeprowadzić fermentacja całościową lub częściowo z bakteriami. Po dzisiejszych próbach pozostałych warek idę dalej w temat i kończę piwka ? smak i zapach przyjemny, brak plesni, odczuwalny intensywny zapach alkoholu nad lustrem brzeczki, pH 5.2, odfermentowanie 65% na dzisiaj. Zobaczę jeszcze czy zbiorę gęstwe. Poeksperymentować zawsze można. Dziękuję za pomoc. Przecież to piwo jest skażone pleśnią. Serio chcesz ryzykować? I pH jest podejrzanie wysokie... 5,2? przecież tyle to ma brzeczka, piwo waha się między 4,2-4,8, a kwaśnych piw 3,2-3,6. Coś całkowicie poszło CI nie tak z tym piwem i szczepem masz najzwyklejsze zakażenie. Lacto prawdopodobnie tam nawet się zbytnio nie rozwinęło, a wlazły CI dzikie drożdże. Twoje piwo zrobisz co chcesz. 6 minut temu, ogur_ek napisał: Na piwowarstwo znam się kiepsko, na piwach kwaśnych w ogóle, ale trochę się zapędziliście. Lactobacillusy jak najbardziej fermentują, i na pewno poradzą sobie przynajmniej z kilkoma Blg i alkohol ich potem nie wykończy, bo go tam nie będzie. Jak sama nazwa wskazuje, są to bakterie fermentacji mlekowej. Kilka blg to przesada dotychczasowe moje zabawy z Lacto pokazały, że maks zjadają 1 blg nie więcej. Źródła podają nawet: Cytuj Możemy je podzielić na homofermentatywne, które produkują tylko kwas mlekowy oraz heterofermentatywne, które produkują także alkohol i dwutlenek węgla i są nawet w stanie samodzielnie przefermentować lekkie piwa, bez udziału drożdży. Istnieją komercyjne przykłady Berliner Weisse stworzone w taki właśnie sposób (AKTUALIZACJA: nowsze badania wykazały, że takie piwa zawsze są nadkażone drożdżami, a Lactobacillus samodzielnie prawie nigdy nie obniża ekstraktu powyżej 2°Blg). Więc nie ma co powielać mitów i tak jak @Jasiu pisał jeżeli lacto fermentowało to tylko i wyłącznie przez skażenie drożdżami - do którego jak widać z cytatu przyznaje się producent. Ciekawe, że nie spowodowało to uszczerbku na jego dobrym imieniu bo powinno WLP trochę dostać za to po dupie. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porters Opublikowano 14 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 24 minuty temu, Undeath napisał: Przecież to piwo jest skażone pleśnią. Serio chcesz ryzykować? I pH jest podejrzanie wysokie... 5,2? przecież tyle to ma brzeczka, piwo waha się między 4,2-4,8, a kwaśnych piw 3,2-3,6. Coś całkowicie poszło CI nie tak z tym piwem i szczepem masz najzwyklejsze zakażenie. Lacto prawdopodobnie tam nawet się zbytnio nie rozwinęło, a wlazły CI dzikie drożdże. Twoje piwo zrobisz co chcesz. Kilka blg to przesada dotychczasowe moje zabawy z Lacto pokazały, że maks zjadają 1 blg nie więcej. Źródła podają nawet: Więc nie ma co powielać mitów i tak jak @Jasiu pisał jeżeli lacto fermentowało to tylko i wyłącznie przez skażenie drożdżami - do którego jak widać z cytatu przyznaje się producent. Ciekawe, że nie spowodowało to uszczerbku na jego dobrym imieniu bo powinno WLP trochę dostać za to po dupie. Sorki pH 3.2 5.2 miałem po warzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Dnia 3/14/2018 o 11:56, Porters napisał: ok. inny piszę, że te bakterie fermentują i są też drożdżami. Jak ktoś Ci pisze, że bakterie są drożdżami to lepiej nie słuchaj co ma więcej do powiedzenia. To tak jakby powiedzieć, że człowiek też jest psem, bo ma 4 kończyny. 23 godziny temu, ogur_ek napisał: Na piwowarstwo znam się kiepsko, na piwach kwaśnych w ogóle, ale trochę się zapędziliście. Lactobacillusy jak najbardziej fermentują, i na pewno poradzą sobie przynajmniej z kilkoma Blg i alkohol ich potem nie wykończy, bo go tam nie będzie. Jak sama nazwa wskazuje, są to bakterie fermentacji mlekowej. Nie masz racji. Kiedyś były podejrzenia, że jest to możliwe, ale potem teoria została całkowicie obalona i obecnie każdy spadek powyżej 1Blg uważa się za infekcję drożdżami. Źródła badań znajdziesz na Milk The Funk. Określenie fermentacja mlekowa nie oznacza, że alkohol nie powstaje. Słyszałeś o heterofermentatywnych lactobacillusach? 23 godziny temu, Undeath napisał: Więc nie ma co powielać mitów i tak jak @Jasiu pisał jeżeli lacto fermentowało to tylko i wyłącznie przez skażenie drożdżami - do którego jak widać z cytatu przyznaje się producent. Ciekawe, że nie spowodowało to uszczerbku na jego dobrym imieniu bo powinno WLP trochę dostać za to po dupie. Była z tego jakaś mała aferka, ale nie tak łatwo zdetronizować jednego z dwóch największych producentów drożdży. Edytowane 15 Marca 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 15 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) Attenuation to chyba jednak jest odfermentowanie: http://howtobrew.com/book/section-1/yeast/yeast-terminology Dlaczego bakterie zostały opisane tym parametrem to zupełnie nie rozumiem. Co ciekawe inne szczepy lactobacillus mają odfermentowanie 0%: https://www.whitelabs.com/yeast-bank?show=yeasts&type=wild-yeast-bacteria&tid=390 Z kolei na stronie The Yeast Bay najwyraźniej poprawili ten błąd: https://www.theyeastbay.com/wild-yeast-and-bacteria-products/wlp677-lactobacillus-delbrueckii EDIT: Nie zauważyłem, że post na który odpowadam jest z wczoraj, ale WLP chyba jednak wprowadza w błąd. Edytowane 15 Marca 2018 przez MistrzSuspensu Undeath 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porters Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Powracam do tematu. Piwo nieznacznie zmienia smak i przestalo fermentować. Co powiecie o tym? Piwo Pinty Bret Ipa tylko dzikusy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) 43 minuty temu, Porters napisał: Powracam do tematu. Piwo nieznacznie zmienia smak i przestalo fermentować. Co powiecie o tym? Wszystko już zostało powiedziane. Dzikusy skolonizowały brzeczkę nie zajętą przez inne drożdże, to zmienia smak/fermentuje. 43 minuty temu, Porters napisał: Piwo Pinty Bret Ipa tylko dzikusy A gdzie widzisz jakikolwiek związek między piwem na samych dzikich drożdżach a piwem na samych bakteriach? Serio zorientuj się w podstawach, bo taka dyskusja nie ma sensu. Na dobry początek mogę polecić to: http://www.beerfreak.pl/mikroby-w-piwach-kwasnych/ Edytowane 19 Marca 2018 przez Oskaliber dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Porters Opublikowano 19 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Miło ze się udzielasz ale podaruj sobie te Twoje nie na miejscu wstawki... chcesz powiedzieć ze uznanani producenci drożdży a dalej specjalistyczne sklepy na swiecie popełniają takie błędy? A Ty mega browarnik z Polski wyłapaleś te błędy na stronie? Odpuść proszę i trochę szacunku dla innych ludzi. Dla Twojej informacji rozmawiałem ludźmi z Labsa i akurat ten szczep fermentuje jak i wiele innych taki mają profil a na stronach nie ma żadnego błędu. Zanim po kimś pojedziesz to doczytaj, podzwoń i się dowiedz coświata wiecej. To wszystko w temacie. Temat zamykam. Pozdrawiam Edytowane 19 Marca 2018 przez Porters Mibor i dirk gently 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 2 minuty temu, Porters napisał: Temat zamykam. Poproś Admina żeby zamknął. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Godzinę temu, Porters napisał: Miło ze się udzielasz ale podaruj sobie te Twoje nie na miejscu wstawki... chcesz powiedzieć ze uznanani producenci drożdży a dalej specjalistyczne sklepy na swiecie popełniają takie błędy? A Ty mega browarnik z Polski wyłapaleś te błędy na stronie? Odpuść proszę i trochę szacunku dla innych ludzi. Dla Twojej informacji rozmawiałem ludźmi z Labsa i akurat ten szczep fermentuje jak i wiele innych taki mają profil a na stronach nie ma żadnego błędu. Zanim po kimś pojedziesz to doczytaj, podzwoń i się dowiedz coświata wiecej. To wszystko w temacie. Temat zamykam. Pozdrawiam Gdzie po Tobie pojechałem? Powiedziałem żebyś doczytał, bo obecnie dyskusja wygląda tak, jakbyś wszedł na forum dla matematyków i próbował podważyć twierdzenie Pitagorasa. I nie byłoby w tym jeszcze nic złego, gdyby nie to, że wszyscy Ci mówią, że mylisz dodawanie z mnożeniem, a Ty dalej idziesz w zaparte. Szczep fermentuje, bo jest heterofermentatywny, więc produkuje alkohol. Co nie zmienia faktu, że nie przefermentuje sam piwa. Jak od White Labsa dowiedziałeś się inaczej to przytocz cytat ich pracownika. Wiele osób i browarów chętnie się dowie, że ich dostawca sprzedaje bakterie nadkażone drożdżami i się do tego przyznaje. Edytowane 19 Marca 2018 przez Oskaliber Undeath, dirk gently i Mibor 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 19 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2018 Cytuj Lance Shaner's experiment on testing 100% Lactobacillus Fermentation showed that pure cultures of WLP677, WLP672, Wyeast 5335, Wyeast 5223-PC, and the L. plantarum from Omega Yeast OYL-605, could not fully attenuate a 1.037 SG wort. The most attenuative Lactobacillus culture, WLP677, was only able to attenuate down to 1.03255 SG. It is likely that all species and strains of Lactobacillus available to brewers cannot fully attenuate wort. In addition, this study showed at most a 0.29% ABV in 100% Lactobacillus fermentations (attributed to WLP677). [...] If a higher attenuation is achieved, cross contamination of yeast is most likely the cause. Thomas Hübbe's masters thesis also supports that Lactobacillus attenuates less than 10% of the sugars in wort [57]. Cytuj Previously there have been claims of 100% Lactobacillus fermented berliner weisse beers. An example includes Michael Tonsmeire's 100% Lactobacillus fermented berliner wiesse using WLP677. Interestingly, the fermentation looked like a yeast fermentation and the beer was described by Tonsmeire as being lacking in acidity [1]. Commercial examples of beers claiming to be 100% fermented by Lactobacillus once included The Bruery's Hottenroth, however it has been confirmed that Hottenroth also has Brettanomyces in it [2][3]. There have been reports of finding yeast cells in WLP677 vials on MTF [4]. More recently an employee of White Labs explained on MTF that once the WLP677 product is packaged using the PurePitch® technology, yeast contamination in this product should no longer be an issue for the company [5]. Gratis dorzucam 2 cytaty. Może się przyda potomnym jakby ktoś miał podobny problem i natrafił na temat. Bo autor i tak wie lepiej. sihox, Undeath, Mibor i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Porters jest niereformowalny. Tak jak wcześniej pisałem: Dnia 13.03.2018 o 19:28, Undeath napisał: Szczerze po tym wpisie trochę mi słów zabrakło. Moim zdaniem trochę szkoda czasu użytkowników, którzy będą się starali Ci pomóc, skoro nie miałeś ochoty nawet zaglądnąć do podstaw. Okazuje totalny brak szacunku dla osób udzielających się tutaj. Niech zlewa i pije sobie piwko z pleśnią na zdrowie - tylko nie przylatuj tutaj wyżalić jak się zatrujesz. dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się